SpaceX satellieten van Elon Musk verbinden het platteland van Asturië

SpaceX satellieten van Elon Musk verbinden het platteland van Asturië
Beeld: @fundacionctic / twitter

SpaceX satellieten van Elon Musk verbinden het platteland van Asturië

OVIEDO – Een grote stap voor het landelijke Asturië. Of een stap naar de ruimte. Want het lijkt Elon Musk te worden die voor eens en voor altijd het probleem van de beperkte internetverbinding op het platteland in Spanje zal oplossen, zoals we eerder hier ook al schreven want het Starlink satelliet-internet is vanaf nu ook in Spanje te contracteren.

De meest directe en efficiënte oplossing voor het probleem van een goede internetverbinding op het platteland blijkt in de ruimte te liggen. Het gaat om een netwerk van laagvliegende satellieten (op ongeveer 550 kilometer) die het bedrijf Starlink de ruimte instuurde. Op dit moment zijn dat er al 1.500, maar tegen eind 2027 moeten dat er 12.000 zijn.

Starlink is een bedrijf dat voortkomt uit het project SpaceX van de bedrijfsgoeroe Elon Musk. Het doel van Starlink is het wereldwijd voorzien van een goede internetverbinding tegen een lage kostprijs. Het klopt dat internet via satellietverbinding niets nieuws onder de zon is. Tot nu toe maakte men echter gebruik van hoogvliegende satellieten (36.000 km) die het niet zo snel en efficiënt doen als de nieuwe laagvliegende verwanten van Starlink.

Na een jaar wachten heeft het bedrijf CTIC Ruraltech de eerste tests afgerond boven de autonome regio Asturië. Pablo Priesca, directeur generaal van het bedrijf CTIC, vertelt dat dit met succes gebeurde. “We slaagden er in tussen de 200 en 400 megabyte (Mb) te downloaden en 60 (Mb) up te loaden. Een snelheid die vergelijkbaar is aan die van internetkabels in stedelijke gebieden en tot tien keer zo goed internet biedt dan de huidige alternatieven op het platteland.

Hoe werkt het systeem van Elon Musk nu? De satellieten dienen als mobiele herhalers tussen de gebruiker en een station op aarde die aan glasvezelkabels verbonden is. De herhaling verloopt via een soort van parabolische antenne, die eenieder kan kopen van Starlink. De antenne bestaat van binnen uit een complex netwerk van kleine antennes.

Momenteel zou de technologie nog duur zijn, zo een 100 Euro per maand. Voorlopig is delen dus misschien de beste optie. Voor Asturië openen zich alvast nieuwe mogelijkheden op vlak van connectiviteit.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.