Nep-makelaar beschuldigd van oplichting buitenlands echtpaar in Tarragona

Nep-makelaar beschuldigd van oplichting buitenlands echtpaar in Tarragona
Beeld: @mossos / twitter

Nep-makelaar beschuldigd van oplichting buitenlands echtpaar in Tarragona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een 40-jarige man die dinsdag in Calafell in de provincie Tarragona in Catalonië werd gearresteerd door de Catalaanse politie als vermoedelijke dader van fraude en vervalsing van documenten, en die naar verluidt een koper heeft opgelicht voor een bedrag van 151.468 euro, is onder voorwaarden vrijgelaten door een rechter.

De Mossos d’esquadra meldt in een verklaring dat het onderzoek begon in november 2022, nadat een buitenlander aangifte deed. Deze persoon was geïnteresseerd in het kopen van een appartement in Miami Platja (Mont-roig del Camp) en had de diensten van een makelaar ingehuurd die zich voordeed als een geregistreerde professional.

De oplichter maakte gebruik van het bedrijf dat door zijn vrouw werd beheerd, die ook strafrechtelijk werd aangeklaagd voor dezelfde feiten, met een valse maatschappelijke zetel in Sabadell (Barcelona). Om meer geloofwaardigheid te krijgen, had hij ook een website met diensten en contactgegevens die eveneens niet bestonden.

In februari dit jaar ontving de oplichter de eerste betalingen van het slachtoffer en wist hij door middel van “valse argumenten en voorwendselen” het vertrouwen van het slachtoffer te winnen en meer tijd te winnen om de ondertekening van de hypotheekakte uit te stellen. Het niet nakomen van de ondertekening van het contract leidde tot een betaling van 35.000 euro door de koper, een bedrag dat werd toegevoegd aan de 116.468 euro die hij al had betaald.

De onderzoekers kenden dit oplichtersechtpaar al, omdat ze in januari 2023 werden gearresteerd als vermoedelijke daders van nog eens drie oplichtingszaken met dezelfde kenmerken, waarbij ze ongeveer 85.000 euro hadden buitgemaakt. Dit laatste geval voegt zich bij de andere zes oplichtingszaken die ze al in Catalonië hadden gepleegd sinds 2017, waarbij ze volgens de Catalaanse politie een totaalbedrag tussen de 2.700 en 68.700 euro hadden verkregen.

Ga naar de inhoud