Inspanningen van hoteliers op de Canarische Eilanden om personeel aan te trekken en te behouden

Inspanningen van hoteliers op de Canarische Eilanden om personeel aan te trekken en te behouden
Beeld: via canva.com

Inspanningen van hoteliers op de Canarische Eilanden om personeel aan te trekken en te behouden

De toeristenindustrie op de Canarische Eilanden heeft een cruciale rol gespeeld in de economische ontwikkeling van de regio. Met prachtige stranden, een zacht klimaat en een rijke culturele erfgoed trekken de eilanden jaarlijks miljoenen bezoekers aan. Echter, met de toenemende vraag naar accommodatie en dienstverlening, worstelen hoteliers met het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel. Dit heeft geleid tot creatieve en soms wanhopige maatregelen om medewerkers aan te trekken en te motiveren om in de sector te blijven werken.

Volgens het Canarische statistiekbureau (ISTAC) zijn er 1099 hotel etablissementen op de eilanden en in totaal 349.350 bestaande bedden. Het eiland met de meeste concentratie is Gran Canaria met 371 accommodaties, gevolgd door Tenerife met 294. Daarentegen is er La Gomera met 49, La Palma met 46 en El Hierro met 27. Voorzieningen die arbeid, diensten en gekwalificeerd personeel vereisen.

Om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden, investeren sommige hoteliers in opleiding en ontwikkelingsmogelijkheden voor hun medewerkers. Het Hotel Jardín Tecina, een 4-sterrenresort op La Gomera, heeft besloten om tijdens een renovatieperiode cursussen aan te bieden aan hun personeel. Dit stelt hen in staat om hun vaardigheden te verbeteren en beter voorbereid te zijn op de heropening terwijl ze wel voor 100% betaald worden.

Naast opleiding richten sommige hoteliers zich op het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden om personeel te behouden. Het eerder genoemde hotel heeft een overeenkomst gesloten met werknemers waarin de beste mogelijke arbeidsvoorwaarden worden geboden. Dit omvat onder andere twee aaneengesloten vrije dagen en geen gesplitste diensten, wat vaak een uitdaging is in de hotelsector en kan leiden tot uitputting van het personeel.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor hoteliers op de Canarische Eilanden is het vinden van betaalbare huisvesting voor hun personeel. De stijgende huurprijzen en de toename van vakantiewoningen maken het moeilijk voor werknemers om in de buurt van hun werkplek te wonen. Bovendien wordt mobiliteit op de eilanden als een uitdaging gezien, waardoor sommige hoteliers werknemers moeten vervoeren of andere vervoersoplossingen moeten bieden.

In een poging om meer personeel aan te trekken, hebben sommige hotels wervingsbonussen ingevoerd. Het Barceló Playa Blanca Resort op Lanzarote heeft een campagne gelanceerd waarbij werknemers 500 euro ontvangen als zij een vriend, familielid of kennis aanbrengen die minimaal zes maanden in dienst blijft. Deze strategie maakt gebruik van het persoonlijke netwerk van medewerkers en biedt een financiële prikkel om potentiële kandidaten aan te brengen.

Naast wervingsbonussen bieden sommige hotels ook tijdelijke contracten aan om de personeelstekorten op te vangen. Deze contracten kunnen variëren van een paar maanden tot een jaar, afhankelijk van de seizoensgebonden vraag. Hoewel deze strategie op de korte termijn kan helpen met het opvullen van vacatures, kan het op de lange termijn leiden tot een hoog personeelsverloop en een gebrek aan continuïteit.

Een andere optie die sommige hoteliers overwegen, is het uitbesteden van bepaalde diensten of functies. Door taken uit te besteden aan externe bedrijven of tijdelijke arbeidskrachten, kunnen zij het personeelstekort opvangen zonder permanente werknemers in dienst te hoeven nemen. Deze aanpak kan echter de kwaliteit van de dienstverlening beïnvloeden en kan leiden tot een verminderde loyaliteit en betrokkenheid van het personeel.

Op de Canarische Eilanden werken enkele hotels samen met lokale opleidingsinstituten om studenten voor te bereiden op een carrière in de hotelsector. Deze partnerschappen bieden studenten praktijkervaring en kunnen leiden tot potentiële aanstellingen na het afronden van hun opleiding. Hoteliers kunnen hierdoor toegang krijgen tot een pool van gemotiveerde en opgeleide kandidaten.

Gezien de uitdagingen bij het vinden van lokaal personeel, hebben sommige hoteliers hun blik gericht op het buitenland. Zij werven actief medewerkers uit andere Europese landen of zelfs verder weg. Dit kan helpen bij het opvullen van vacatures, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals culturele verschillen, taalbarrières en huisvestingsproblemen voor buitenlandse werknemers.

Naast het nemen van concrete maatregelen, proberen sommige hoteliers ook actief het imago van de hotelsector te verbeteren om meer mensen aan te trekken. Ze benadrukken carrièremogelijkheden, opleidingskansen en de dynamiek van het werk in toerisme. Door de sector aantrekkelijker te maken voor jongeren en carrièreswitchers, hopen ze een grotere groep potentiële kandidaten aan te spreken.

Ga naar de inhoud