Alles wat je moet weten wanneer je met de caravan door Spanje reist

Alles wat je moet weten wanneer je met de caravan door Spanje reist
Beeld: 123rf

Alles wat je moet weten wanneer je met de caravan door Spanje reist

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Spanje is één van de kampeerlanden bij uitstek. Zijn lage bevolkingsdichtheid, uitgestrekte natuur en aangename klimaat bieden elk jaar weer duizenden toeristen een ongelooflijke ervaring. Nu het land zich weer voorzichtig opent voor het toerisme, is een overzicht voor caravan-gebruikers geen overbodige luxe.

We hebben het regelmatig al eens gehad over het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje of over de regels voor campers in Spanje en de soorten kampeerauto’s en de Spaanse namen. Ook hebben we al vaker geschreven over de mooiste routes om met een camper te rijden in Spanje en de boetes die camperrijders kunnen krijgen in Spanje. (klik op de gekleurde links om deze artikelen te lezen).

Maar in het kort willen enkele regels voor caravan-gebruikers en campertoeristen in Spanje nog even omschrijven. Daarbij kijken we naar de soorten rijbewijzen de snelheden op de Spaanse wegen en waar je mag parkeren en/of kamperen in Spanje.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een caravan?

Rijbewijs B: 

Voor een Caravan, wanneer de aanhangwagen niet zwaarder is dan 750 kilogram. Voor een Mobilhome, wanneer die niet zwaarder is dan 3.500 kilogram EN maximaal 9 plaatsen heeft.

Rijbewijs B 96, B+E: 

Voor een caravan, wanneer de aanhangwagen zwaarder is dan 750 kilogram. Voor een Mobilhome, wanneer die zwaarder is dan 3.500 kilogram OF meer dan 9 plaatsen heeft.

Wat is de snelheidslimiet op de Spaanse wegen?

  • Snelwegen en hoofdwegen: 90 km/uur
  • Secundaire wegen met 1,5 meter berm of meer dan één laan: 80 km/uur
  • Overige secundaire wegen: 70 km/uur
  • Bebouwde kom: 50 km/uur

Waar mag ik zitten tijdens het rijden?

Caravan: verboden in het leefgedeelte te reizen.

Mobilhome: men mag in het leefgedeelte reizen indien de stoelen aan de juiste voorwaarde voldoen (ze zijn deel van de wagen, en voorzien van veiligheidsgordels)

Waar mag ik parkeren?

Het is toegestaan te parkeren op gelijk welke plek waar gewone wagens legaal mogen parkeren. Let wel op, sommige dorpen en steden hebben afzonderlijke regels op dat vlak. 

Hoe zit het met kamperen?

Het is toegestaan te eten en slapen in het voertuig wanneer dat legaal geparkeerd staat. Het is echter verboden te eten en slapen in het voertuig wanneer dat als gekampeerd wordt beschouwd.

Gekampeerd = Buiten de perimeter van het voertuig staan tafels, stoelen, etcetera EN/OF Men giet vloeistoffen uit rond het voertuig of zorgt voor geluidsoverlast. 

Kortom, kamperen met de caravan of Mobilhome is vrij eenvoudig in Spanje, zolang je legaal geparkeerd staat en je het rond de wagen niet te bont maakt. Voor de minder avontuurlijke reiziger zijn er natuurlijk duizenden campings en publieke parkings voor caravans waar men zich helemaal geen zorgen hoeft te maken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.