Alles wat je moet weten wanneer je met de caravan door Spanje reist

Alles wat je moet weten wanneer je met de caravan door Spanje reist
Beeld: 123rf

Alles wat je moet weten wanneer je met de caravan door Spanje reist

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is één van de kampeerlanden bij uitstek. Zijn lage bevolkingsdichtheid, uitgestrekte natuur en aangename klimaat bieden elk jaar weer duizenden toeristen een ongelooflijke ervaring. Nu het land zich weer voorzichtig opent voor het toerisme, is een overzicht voor caravan-gebruikers geen overbodige luxe.

We hebben het regelmatig al eens gehad over het verschil tussen parkeren en kamperen met campers in Spanje of over de regels voor campers in Spanje en de soorten kampeerauto’s en de Spaanse namen. Ook hebben we al vaker geschreven over de mooiste routes om met een camper te rijden in Spanje en de boetes die camperrijders kunnen krijgen in Spanje. (klik op de gekleurde links om deze artikelen te lezen).

Maar in het kort willen enkele regels voor caravan-gebruikers en campertoeristen in Spanje nog even omschrijven. Daarbij kijken we naar de soorten rijbewijzen de snelheden op de Spaanse wegen en waar je mag parkeren en/of kamperen in Spanje.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een caravan?

Rijbewijs B: 

Voor een Caravan, wanneer de aanhangwagen niet zwaarder is dan 750 kilogram. Voor een Mobilhome, wanneer die niet zwaarder is dan 3.500 kilogram EN maximaal 9 plaatsen heeft.

Rijbewijs B 96, B+E: 

Voor een caravan, wanneer de aanhangwagen zwaarder is dan 750 kilogram. Voor een Mobilhome, wanneer die zwaarder is dan 3.500 kilogram OF meer dan 9 plaatsen heeft.

Wat is de snelheidslimiet op de Spaanse wegen?

  • Snelwegen en hoofdwegen: 90 km/uur
  • Secundaire wegen met 1,5 meter berm of meer dan één laan: 80 km/uur
  • Overige secundaire wegen: 70 km/uur
  • Bebouwde kom: 50 km/uur

Waar mag ik zitten tijdens het rijden?

Caravan: verboden in het leefgedeelte te reizen.

Mobilhome: men mag in het leefgedeelte reizen indien de stoelen aan de juiste voorwaarde voldoen (ze zijn deel van de wagen, en voorzien van veiligheidsgordels)

Waar mag ik parkeren?

Het is toegestaan te parkeren op gelijk welke plek waar gewone wagens legaal mogen parkeren. Let wel op, sommige dorpen en steden hebben afzonderlijke regels op dat vlak. 

Hoe zit het met kamperen?

Het is toegestaan te eten en slapen in het voertuig wanneer dat legaal geparkeerd staat. Het is echter verboden te eten en slapen in het voertuig wanneer dat als gekampeerd wordt beschouwd.

Gekampeerd = Buiten de perimeter van het voertuig staan tafels, stoelen, etcetera EN/OF Men giet vloeistoffen uit rond het voertuig of zorgt voor geluidsoverlast. 

Kortom, kamperen met de caravan of Mobilhome is vrij eenvoudig in Spanje, zolang je legaal geparkeerd staat en je het rond de wagen niet te bont maakt. Voor de minder avontuurlijke reiziger zijn er natuurlijk duizenden campings en publieke parkings voor caravans waar men zich helemaal geen zorgen hoeft te maken.

Ga naar de inhoud