Dit type woning wordt het meeste verkocht in Spanje

Dit type woning wordt het meeste verkocht in Spanje
Beeld: via canva.com

Dit type woning wordt het meeste verkocht in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De vastgoedsector speelt een cruciale rol in de economie van een land, en dit geldt ook voor Spanje. Veranderingen zoals de nieuwe woonwet, renteverhogingen en inflatie beïnvloeden de verkoop van vastgoed. In 2023 zijn bestaande woningen het meest in trek binnen de sector. Daarentegen zal het aanbod van nieuwe woningen dit jaar erg schaars zijn, met name in de regio’s waar de meeste economische activiteit plaatsvindt.

In de periode van januari tot en met maart 2023, en op basis van de data van het College van Registrators, zijn er 30.466 nieuwbouwwoningen verkocht, wat een stijging betekent van bijna 18% in vergelijking met het vorige kwartaal. Daarnaast werden er 130.558 bestaande woningen verkocht, een toename van 5% vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Experts geven aan dat bepaalde soorten woningen meer in trek zijn dan andere. In het bijzonder worden woningen die zich onderscheiden door grote terrassen en een zeer gedetailleerd ontwerp, het meest gewaardeerd. Uit registergegevens blijkt dat 81% van de verkochte woningen appartementen (pisos) zijn en slechts 19% eengezinswoningen (unifamiliares), waardoor het aandeel van dit laatste type onder de 20% uitkomt.

Over het algemeen worden in Spanje meer appartementen gekocht dan losstaande of aaneengeschakelde woningen, omdat het aanbod hoger is en de prijzen vaak lager zijn. De meest gekochte woningen in Spanje zijn appartementen tussen de 75 en 90 vierkante meter groot met drie slaapkamers en een of twee badkamers. Aan de andere kant zou 65% van de Spanjaarden na de pandemie eerder een eengezinswoning willen kopen, terwijl slechts 17% een voorkeur heeft voor een appartement.

Ga naar de inhoud