Elke inwoner van Spanje geeft jaarlijks bijna 58 euro aan aperitivo’s uit

Elke inwoner van Spanje geeft jaarlijks bijna 58 euro aan aperitivo’s uit
Beeld: via canva.com

Elke inwoner van Spanje geeft jaarlijks bijna 58 euro aan aperitivo’s uit

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanjaarden zijn dol op het aperitivo, een klein hapje om de eetlust op te wekken. Ze geven er gemiddeld 57,5 euro per jaar aan uit. Het aperitivo is een belangrijk onderdeel van de Spaanse barcultuur, maar wordt ook steeds vaker thuis gegeten. Acht op de tien Spanjaarden eten regelmatig een aperitivo, wekelijks (56%) of zelfs dagelijks (24%).

Het merk Lay’s heeft drie jaar geleden 19 september uitgeroepen tot de ‘Dag van de Aperitivo’ om een gewoonte te eren die zo kenmerkend is voor de Spaanse cultuur en gastronomie.

Spanjaarden van middelbare leeftijd houden van hartige hapjes als aperitivo. Volgens de ‘Fundación del Español Urgente’ is een aperitivo een klein hapje dat de eetlust opwekt. Het wordt vaak gegeten voor een hoofdmaaltijd en wordt vaak verward met een tapa (zie uitleg onderaan). De Spaanse traditie van het aperitivo vindt haar thuisbasis in de bar. Daar worden gildas, pintxos, vermut en bier geserveerd als kleine aperitivo’s voor de hoofdmaaltijd.

Verschil tussen aperitivo en tapa in Spanje

In Spanje is het verschil tussen een aperitivo en een tapa subtiel, maar significant. Een aperitivo is een drankje of een kleine hoeveelheid voedsel die wordt genomen vóór de hoofdmaaltijd om de eetlust op te wekken. Een tapa daarentegen is een klein bordje eten dat wordt geserveerd bij een drankje.

In de praktijk wordt het verschil tussen een aperitivo en een tapa vaak vervaagd. In veel Spaanse bars en restaurants worden aperitivo’s gratis geserveerd bij de drank. Deze aperitivo’s zijn meestal tapas, maar kunnen ook andere voedingsmiddelen zijn, zoals olijven, chips of noten.

In het algemeen kan worden gezegd dat een aperitivo een drankje of een hapje is dat wordt genomen voor de maaltijd, terwijl een tapa een klein bordje eten is dat wordt geserveerd bij een drankje.

Ga naar de inhoud