Deze monsterlijke vis van 130 kilo is een gevaar voor het ecosysteem in de Ebro-rivier

Deze monsterlijke vis van 130 kilo is een gevaar voor het ecosysteem in de Ebro-rivier
Beeld: via canva.com

Deze monsterlijke vis van 130 kilo is een gevaar voor het ecosysteem in de Ebro-rivier

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een invasieve soort reuzenvis is een gevaar voor veel rivieren in Spanje. De vis kan alles verslinden wat op zijn pad komt, inclusief grotere dieren en andere vissen. De vis kan groter worden dan een mens en zwaarder dan een varken. De Ebro, een van de langste rivieren van Spanje, is een van de rivieren die door deze monsterlijke vis wordt getroffen.

Het gaat om een invasieve soort die elke dag veel voedsel nodig heeft om te overleven. Hierdoor kan hij tot 2,5 meter lang worden en tot 130 kilo wegen. In de jaren 70 waren slechts enkele rivieren getroffen, maar elk jaar breidt deze invasieve vis zijn leefgebied uit en bedreigt nu veel van de ecosystemen van Spaanse rivieren, zoals de Guadalquivir, de Tajo en de Ebro.

Deze invasieve vis, die in Aragón het ‘monster van de Ebro’ wordt genoemd, is de meerval (in het Spaans: siluro), een van de gevaarlijkste roofdieren in zoetwaterrivieren en de grootste vissoort van Europa. De (Europese) meerval is een inheemse vis uit Midden-Europa en vormt een bedreiging voor veel rivieren in Europa, omdat er geen roofdier is die hem kan controleren.

De meerval is een grote, roofzuchtige zoetwatervis die zich voedt met vissen, aas en zelfs levende dieren. Hij is zeer actief en krachtig en valt aan in de stromingen van rivieren, zoals de Ebro. De steur heeft een langwerpig lichaam dat aan de achterkant is afgeplat. Hij heeft geen schubben en zijn huid is bedekt met slijm. Zijn kop is erg groot en zijn levensverwachting is tot 30 jaar.

De meerval werd in Spanje geïntroduceerd door vissers en in het Ebro-gebied door een Duitse bioloog. De man wilde een slechte balans in het ecosysteem voorkomen, omdat hij dacht dat de snoekpopulatie zou afnemen door karpers. Hij introduceerde de meerval om de karpers te bestrijden, maar het resultaat was catastrofaal. 

De meerval heeft geen roofdier en de rivier temperaturen stijgen, waardoor de meerval zich snel kan verspreiden en de lokale ecosystemen kan verstoren. Een van de bewijzen hiervan is dat de introductie van de meerval heeft geleid tot de bijna totale verdwijning van de barbeel, een van de meest voorkomende soorten in de Ebro-rivier.

meerval
Waarom worden de ‘riviermonsters’ na het vissen weer vrijgelaten in Spanje?
We hebben al vaker geschreven over de meervallen die tot wel tweeënhalf meter lang kunnen zijn en bekendstaan als ‘riviermonsters’ die na het vissen weer worden vrijgelaten, maar waarom gebeurt dat?
icoon2022www.spanjevandaag.com
albino meerval1
Zeldzame monsterlijke albino meerval van twee meter gevangen in Ebro-rivier
Twee vissers uit Zaragoza hebben het afgelopen weekend een unieke en zeldzame monsterlijke 2.30 meter lange albino meerval in de Ebro-rivier gevangen, en weer vrijgelaten.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud