Zijn er na de plaag in Parijs nu ook bedwantsplagen in Spanje?

Zijn er na de plaag in Parijs nu ook bedwantsplagen in Spanje?
beeld: via canva.com
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Onlangs was het internationaal nieuws. Parijs zit met een opstoot van bedwantsen. De vervelende beestjes zijn nu ook in de stad Zaragoza in Aragón steeds meer gesignaleerd. Moeten we ons in Spanje zorgen maken?

Bedwantsen (chinches de la cama) leven van menselijk bloed. Ze houden zich vaak schuil in lakens of matrassen. Het vervelende is dat ze langer dan een jaar verborgen kunnen blijven zonder voedsel. Erg moeilijk om uit te roeien dus. In principe zijn ze onschadelijk. Wel zijn ze heel vervelend en nemen ze vele mensen hun nachtrust af.

Het nieuws ging in Spanje rond na de Pilar feesten in Zaragoza. Een danseres van de zangeres Chanel vond bedwantsen in haar hotelkamer. Ze verspreidde dat bericht via sociale netwerken en de boodschap ging viraal. Na het nieuws over Parijs stelde men de vraag. Is ook Zaragoza aan de buurt?

Javier Lucientes, professor parasitologie in Zaragoza verklaart. “We kunnen niet per se van een plaag spreken, maar er zijn al enkele jaren erg veel bedwantsen”. Niet alleen in Zaragoza, maar ook in andere Spaanse steden gingen de aantallen omhoog. Zowel bestrijdingsfirma’s als dokters getuigen van die opstoot.

Soms is het moeilijk de beten vast te stellen. Ze lijken namelijk op vlooienbeten. De beet van de bedwants is kleiner dan een muggenbeet. Men wordt ’s nachts gebeten en stelt dat ’s ochtends vast. Vaak ziet men een aantal beten op dezelfde plek en getuigen patiënten dat ze insecten in bed zagen kruipen.

Aan wie op reis is geweest, raadt men aan de gebruikte kledij en koffers niet op bed te zetten. Wie toch een plaag vaststelt, wendt zich best tot professionele bestrijdingsfirma’s. Volgens experts zit de globalisering er voor iets tussen. Mensen reizen meer en nemen dergelijke plagen dus overal mee naartoe. Bedwantsen hebben trouwens weinig met hygiëne te zien. Als je ze te pakken krijgt, gaat het meer om pech dan om iets anders. Vroeger werden trouwens sterkere producten gebruikt. Nu zijn vele daarvan uit de handel gehaald omdat ze ook onze gezondheid schaden.

bedwantsen
Kan Spanje ook een bedwantsen-plaag krijgen zoals in Frankrijk?
Het komt eigenlijk al jaren voor en wordt mede veroorzaakt door het toerisme, maar in Frankrijk komen steeds meer bedwantsen-uitbraken voor, is dat ook het geval in Spanje of kan dat gebeuren?
icoon2022www.spanjevandaag.com