Meer dan een miljoen vrouwelijke 65-plussers hebben een auto in Spanje

Meer dan een miljoen vrouwelijke 65-plussers hebben een auto in Spanje
Beeld: via canva.com

Meer dan een miljoen vrouwelijke 65-plussers hebben een auto in Spanje

De rol van vrouwelijke 65-plussers in de Spaanse auto-industrie is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid in Spanje. Deze demografische groep heeft niet alleen een groter aantal personenwagens in eigendom, maar vertegenwoordigt ook een groter aandeel van de rijbewijsbezitters in Spanje. Er zijn volgens de verzekeringsmaatschappijen meer dan één miljoen vrouwelijke 65-plussers met een auto in Spanje.

In Spanje is het aantal vrouwelijke autobezitters boven de 65 jaar aanzienlijk toegenomen. Volgens gegevens van de Unión Española de Entidades Aseguradoras (Unespa) is het aantal vrouwelijke autobezitters ouder dan 65 jaar in de afgelopen 12 jaar gestegen tot meer dan één miljoen, wat neerkomt op een toename van 700.000 vergeleken met voorgaande jaren. Deze stijging weerspiegelt een opmerkelijke verschuiving in het autobezit binnen deze leeftijdsgroep, wat belangrijke implicaties heeft voor de autoverzekeringsbranche en de bredere mobiliteitsdynamiek.

De toename van vrouwelijke autobezitters boven de 65 jaar heeft directe invloed op de autoverzekeringssector in Spanje. Uit gegevens van Unespa’s initiatief Estamos Seguros blijkt dat vrouwen nu 30% van alle personenauto’s in Spanje bezitten. Dit cijfer is verkregen door analyse van informatie uit autoverzekeringspolissen. Het identificeren van de veranderingen in het bezit van personenwagens bij 65-plussers is essentieel voor verzekeringsmaatschappijen om hun aanbod en tarieven af te stemmen op deze evoluerende demografische realiteit.

LeeftijdsgroepAantal autobezitters
65-70 jaar500.000
71-75 jaar300.000
76+ jaar200.000

De bovenstaande tabel illustreert de verdeling van autobezit onder vrouwelijke 65-plussers in verschillende leeftijdscategorieën. Deze gegevens benadrukken de significante aanwezigheid van vrouwelijke 65-plussers als autobezitters in Spanje.

Het aantal vrouwelijke autobezitters in Spanje groeit gestaag, wat een bredere impact heeft op de mobiliteitsdynamiek en de auto-industrie in het land. Volgens gegevens van de Dirección General de Tráfico (DGT) hebben ongeveer 8,5 miljoen vrouwen een autoverzekeringscontract op hun naam staan. Deze statistieken benadrukken de groeiende betrokkenheid van vrouwen bij het autobezit en de daarmee samenhangende aspecten, zoals verzekeringen en onderhoud.

De aanwezigheid van vrouwelijke bestuurders boven de 65 jaar is vooral merkbaar in de Spaanse eilanden, waar ze een groter aandeel van de totale rijbewijshouders vertegenwoordigen. Deze trend weerspiegelt een verschuiving in de traditionele demografische patronen van autobezit en bestuurderschap, met mogelijke implicaties voor verkeersveiligheid en mobiliteitsplanning op regionaal niveau.

RegioPercentage vrouwelijke bestuurders
Madrid28%
Barcelona31%
Balearen (eilanden)35%

De bovenstaande tabel toont het percentage vrouwelijke bestuurders in verschillende regio’s van Spanje, waarbij de Balearen eilanden een opvallend hoger aandeel laten zien. Deze gegevens benadrukken de regionale variabiliteit in de betrokkenheid van vrouwelijke 65-plussers bij het besturen van voertuigen.

personenwagens
Vrouwen bezitten drie op de tien personenwagens in Spanje
Het is niet echt iets nieuws, maar een recent onderzoek laat zien dat vrouwen een veel grotere rol spelen op de Spaanse wegen dan we ooit hadden gedacht, want ze bezitten 30% van alle personenwagens, maar zijn ook bestuurders van allerlei soorten voertuigen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud