Demonstratie in Barcelona om wetenschappelijke experimenten en opoffering van 38 Beagle pups te voorkomen

Demonstratie in Barcelona om wetenschappelijke experimenten en opoffering van 38 Beagle pups te voorkomen
beeld: 123rf
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Via social media is een oproep geplaatst om op zaterdag 22 januari te demonstreren tegen de opoffering van 38 Beagle pups. Het is de Universidad de Barcelona die het Vivotecnica laboratorium in Madrid heeft ingeschakeld om wetenschappelijke experimenten uit te voeren op 38 acht maanden oude Beagle honden en deze daarna op te offeren, als ze de experimenten al overleven. 

Onder de hashtag #FreeBeaglesVivotecnia is het mogelijk om jouw afwijzing via social media te verspreiden en om zo meer aandacht te vragen en te demonstreren tegen de opoffering van 38 Beagles pups van nog geen acht maanden jong. Deze honden leven in een laboratorium in Madrid en zullen op 24 januari worden opgeofferd nadat ze in opdracht van de Universiteit van Barcelona zijn gebruikt voor een wetenschappelijk experiment.

Het verontrustende is dat Vivotecnica in april 2021 nog gesloten moest worden vanwege mogelijk dierenleed en dierenmishandeling. Die sluiting duurde echter niet zo lang want enkele maanden later was het laboratorium weer hetzelfde aan het doen als voor de sluiting, experimenten op dieren uitvoeren. Die sluiting vond plaats nadat Cruelty Free International dierenmishandeling bij het laboratorium in Tres Cantos in Madrid naar buiten had gebracht.

In dit geval wordt er volgens de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA een farmaceutisch middel getest om de exacte dosis daarvan te achterhalen. Die test zal het leven kosten van tenminste de helft van de 38 Beagles terwijl de rest van de jonge honden daarna opgeofferd zal worden om autopsie te plegen en de lichamen van de acht maanden jonge honden te onderzoeken. Volgens de Universiteit zijn deze experimenten noodzakelijk om mensenlevens te redden.

Via social media is een campagne gestart en op 22 januari zal een demonstratie plaatsvinden op het Plaza Sant Jaume voor het gemeentehuis en regionaal regeringsgebouw in Barcelona. Iedereen is om 12 uur welkom om zo te demonstreren tegen de opoffering en het dierenleed van deze 38 jonge Beagles.

Experimenten

Het gebruik van dieren voor medische experimenten is niets nieuws, niet in Spanje en niet in Nederland, België en andere EU-landen. In 2019 schreven we nog dat er jaarlijks circa 800.000 dieren gebruikt worden bij experimenten in Spanje maar dat dit aantal afneemt in Spanje terwijl het aantal toeneemt in andere landen waaronder Nederland. In Spanje zijn 75% van deze dieren knaagdieren (met name muizen), 11% zijn vissen, 11% vogels, 3% konijnen en slechts 1% zijn honden en katten.

Exacte cijfers zijn vaak moeilijk te achterhalen omdat de onderzoekscentra niet altijd transparant zijn. Maar de Confederación de Sociedades Científicas de España heeft eind december in Spanje een transparantieovereenkomst over het gebruik van dieren voor wetenschappelijke experimenten ondertekend waaraan 153 onderzoekscentra aan meedoen in Spanje. Na Spanje staat het Verenigd Koninkrijk op de transparantie-lijst met 127 onderzoekscentra gevolgd door Duitsland met 71, Frankrijk met 36, Nieuw-Zeeland met 24, België en Portugal met elk 18 en onderaan de lijst Nederland met 15 onderzoekscentra die transparant zijn over het gebruik van dieren bij wetenschappelijke experimenten.