Spanje moet zoeken naar radioactieve konijnen in Almería

Spanje moet zoeken naar radioactieve konijnen in Almería
Beeld: Pixabay

Spanje moet zoeken naar radioactieve konijnen in Almería

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – In 1966 botsten twee Amerikaanse vliegtuigen beladen met thermo nucleaire bommen op elkaar in Palomares in de gemeente Cuevas de Almanzora in de provincie Almería. Het Spaanse Consejo de seguridad nuclear (CSN) ofwel het nucleaire veiligheidsorgaan heeft al eens aangegeven dat Palomares nog nucleair verontreinigd is. In een rapport van de Europese Commissie wordt gesteld dat Spanje nu moet zoeken naar radioactieve konijnen.

De reden waarom men er op aandringt om naar konijnen te zoeken is om op een betrouwbare en nauwkeurige manier vast te kunnen stellen wat het niveau van radioactiviteit is in het voedsel dat geconsumeerd wordt. Het meten van het niveau in fruit en groente is makkelijk maar in het gebied leven dieren zoals konijnen die aan deze onderzoeken ontkomen.

Vijftien jaar geleden waarschuwde het Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan al voor het eten van slakken in de omgeving van Cuevas de Almanzora waar zo’n 2.500 personen wonen. Waarom dan nu konijnen? Omdat het jagen op konijnen een veel voorkomende praktijk is in deze omgeving waarbij de jagers de neergeschoten konijnen zonder enige controle eten.

LEESTIP: Spanje is het land van de konijnen

Jagers in de omgeving zeggen niets te weten van een onderzoek maar geven wel aan mee te werken indien gevraagd. In dit deel leeft een grote hoeveelheid aan konijnen met tussen de 25 tot 30 dieren per hectare grond, de grootste concentratie en dichtheid van de provincie Almería.

Inwoners van deze omgeving moeten regelmatig naar Madrid reizen voor een bloedonderzoek om te testen hoe de situatie is wat betreft de radioactiviteit op de plaats waar in 1966 de bommen vielen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.