Spanje moet zoeken naar radioactieve konijnen in Almería

Spanje moet zoeken naar radioactieve konijnen in Almería
Beeld: Pixabay

Spanje moet zoeken naar radioactieve konijnen in Almería

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – In 1966 botsten twee Amerikaanse vliegtuigen beladen met thermo nucleaire bommen op elkaar in Palomares in de gemeente Cuevas de Almanzora in de provincie Almería. Het Spaanse Consejo de seguridad nuclear (CSN) ofwel het nucleaire veiligheidsorgaan heeft al eens aangegeven dat Palomares nog nucleair verontreinigd is. In een rapport van de Europese Commissie wordt gesteld dat Spanje nu moet zoeken naar radioactieve konijnen.

De reden waarom men er op aandringt om naar konijnen te zoeken is om op een betrouwbare en nauwkeurige manier vast te kunnen stellen wat het niveau van radioactiviteit is in het voedsel dat geconsumeerd wordt. Het meten van het niveau in fruit en groente is makkelijk maar in het gebied leven dieren zoals konijnen die aan deze onderzoeken ontkomen.

Vijftien jaar geleden waarschuwde het Spaanse nucleaire veiligheidsorgaan al voor het eten van slakken in de omgeving van Cuevas de Almanzora waar zo’n 2.500 personen wonen. Waarom dan nu konijnen? Omdat het jagen op konijnen een veel voorkomende praktijk is in deze omgeving waarbij de jagers de neergeschoten konijnen zonder enige controle eten.

LEESTIP: Spanje is het land van de konijnen

Jagers in de omgeving zeggen niets te weten van een onderzoek maar geven wel aan mee te werken indien gevraagd. In dit deel leeft een grote hoeveelheid aan konijnen met tussen de 25 tot 30 dieren per hectare grond, de grootste concentratie en dichtheid van de provincie Almería.

Inwoners van deze omgeving moeten regelmatig naar Madrid reizen voor een bloedonderzoek om te testen hoe de situatie is wat betreft de radioactiviteit op de plaats waar in 1966 de bommen vielen.

Ga naar de inhoud