Onderzoek: minder kans op dementie met het mediterrane dieet

Onderzoek: minder kans op dementie met het mediterrane dieet
Beeld: Canva

Onderzoek: minder kans op dementie met het mediterrane dieet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘BMC Medicine‘ toont aan dat de traditionele mediterrane voeding, met voedingsmiddelen zoals zeevruchten, fruit, groenten en noten, geassocieerd wordt met een lager risico op dementie. Deelnemers die zich strikter aan het mediterrane dieet hielden hadden tot wel 23% minder risico op dementie dan deelnemers die minder strikt waren in het volgen van het dieet.

Volgens een rapport van Alzheimer’s Disease International in 2019 waren er naar schatting 800.000 mensen met dementie in Spanje. Dit aantal zal waarschijnlijk in de toekomst toenemen, gezien de vergrijzing van de bevolking en de daaruit voortvloeiende toename van het aantal mensen met een hoger risico op dementie.

Een dieet kan een belangrijke en aanpasbare risicofactor zijn voor dementie, waardoor het kan helpen bij het voorkomen van de ziekte en het verminderen van het risico. Eerdere onderzoeken naar de impact van het mediterrane dieet waren beperkt tot kleine steekproeven en een klein aantal gevallen van dementie. 

Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle analyseerden de gegevens van 60.298 personen uit de UK Biobank in het Verenigd Koninkrijk die een dieetbeoordeling hadden afgerond. Ze hebben gekeken hoe goed de deelnemers zich aan het mediterrane dieet hielden, met behulp van twee manieren van meten.

Gedurende meer dan negen jaar van opvolging waren er 882 gevallen van dementie. De onderzoekers hebben gekeken naar het genetische risico van elke persoon door te berekenen hoeveel verschillende genen ze hebben die te maken hebben met het risico op dementie. Dit noemen ze het “polygenetische risico”.

Er was geen opvallende interactie tussen het polygenetische risico op dementie en hoe goed men zich hield aan het mediterrane dieet. Volgens de onderzoekers suggereert dit dat de associatie tussen een grotere adherence aan het mediterrane dieet en een lager risico op dementie blijft bestaan, ongeacht het individuele genetische risico op dementie.

Dit resultaat was echter niet consistent in alle gevoeligheidsanalyses en de auteurs zijn van mening dat er meer onderzoek nodig is om de interactie tussen dieet en genetica bij het risico op dementie te evalueren. De auteurs waarschuwen ook dat hun analyse beperkt is tot individuen die hun etniciteit hebben verklaard als wit, Brits of Iers, omdat er alleen genetische gegevens beschikbaar waren op basis van Europese afkomst. Er is meer onderzoek nodig in verschillende populaties om het potentiële voordeel te bepalen.

De onderzoekers concluderen dat een mediterraan dieet met een hoog verbruik van gezonde plantaardige voedingsmiddelen, gebaseerd op hun gegevens, een belangrijke interventie kan zijn om het risico op dementie te verminderen in toekomstige strategieën.

Ga naar de inhoud