Dit verlaten dorp in Segovia staat te koop voor 180.000 euro

Dit verlaten dorp in Segovia staat te koop voor 180.000 euro
Beeld: via Idealista / web

Dit verlaten dorp in Segovia staat te koop voor 180.000 euro

In de provincie Segovia in Castilië en León ligt een klein verlaten dorpje genaamd Matandrino. Dit pittoreske gehucht, dat ooit een levendige gemeenschap was, staat nu te koop voor de relatief lage prijs van 180.000 euro. Het dorp telt 17 woningen, waarvan de meeste in vervallen staat zijn, verspreid over een gebied van 5000 vierkante meter.

Matandrino ligt in de omgeving van Prádena, een van de bekendste dorpen in Castilië en León. Het is gemakkelijk bereikbaar via de N-110 weg en geniet van een panoramisch uitzicht op de Sierra de Montes Carpetanos. De afgelegen ligging van het dorp draagt bij aan de rustieke sfeer en de ongerepte natuur in de omgeving.

Hoewel Matandrino tegenwoordig verlaten is, had het ooit een bloeiende gemeenschap van boeren en veehouders. De naam van het dorp wordt voor het eerst vermeld in de 15e eeuw als “Mata Endrino”, wat verwijst naar de aanwezigheid van jeneverbesstruiken in de regio. In de 19e eeuw telde het dorp al zeven huizen, en tegen het midden van de 20e eeuw woonden er zelfs 40 families.

De overblijvende ruïnes, waaronder oude schuren en stallen, getuigen van het agrarische verleden van Matandrino. De inwoners leefden voornamelijk van de verbouw van granen als tarwe en gerst, en de veeteelt.

De verkoop van Matandrino voor de relatief lage prijs van 180.000 euro heeft al veel belangstelling getrokken. Hoewel de prijs in twee jaar tijd met 80% is gestegen, blijft het een aantrekkelijke investering in vergelijking met de kosten van vastgoed in grote steden of langs de kust in Spanje.

De aankondiging op Idealista benadrukt de “oneindige investeringsmogelijkheden” die Matandrino biedt. Met 17 gebouwen, waaronder een kasteel en een oude moestuin, biedt het dorp een breed scala aan mogelijkheden voor ontwikkeling en herbestemming.

Toch zijn er ook uitdagingen en beperkingen verbonden aan de aankoop van Matandrino. De gebouwen verkeren grotendeels in vervallen staat en zullen aanzienlijke renovaties vereisen. Bovendien is er geen directe toegang tot nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en water, wat extra investeringen zal vereisen.

Desondanks kan de verkoop van Matandrino worden gezien als een positieve stap in de richting van het behoud van dit culturele erfgoed. Door het dorp een nieuwe bestemming te geven, kunnen de gebouwen en de omgeving worden gerevitaliseerd, waardoor een gedeelte van de Spaanse geschiedenis en tradities wordt behouden.

pueblo
Nederlanders kopen een verlaten dorp met 50 gebouwen in Burgos
Een vervallen dorp in Burgos was ten dode opgeschreven, maar krijgt nu een tweede kans dankzij een Nederlands echtpaar. Zij hebben grootse plannen om het dorp te revitaliseren en er weer leven in te brengen.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud