Meest voorkomende verkeersovertredingen en boetes kampeerauto rijders in Spanje

Meest voorkomende verkeersovertredingen en boetes kampeerauto rijders in Spanje
Beeld: Canva

Meest voorkomende verkeersovertredingen en boetes kampeerauto rijders in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ben je leuk met de kampeerauto of camper op vakantie in Spanje, wordt je aangehouden door de politie. Het kan iedereen overkomen waarbij het niets uitmaakt of je een buitenlands of een Spaans kenteken hebt. De verkeersregels gelden voor alle weggebruikers. Maar wat zijn de meest voorkomende boetes voor kampeerauto en camper toeristen?

De Spaanse ANWB is RACE en deze ‘Real Automóvil Club de España’ heeft in een artikel de meest voorkomende bekeringen voor kampeerauto en/of camperrijders op een rijtje gezet. Als je met de kampeerauto of camper rijdt in Spanje moet je net zoals elke andere weggebruiker aan de in Spanje geldende verkeersregels voldoen. Doe je dat niet, dan kun je een bekeuring krijgen. Hieronder de meest voorkomende voor kampeerauto toeristen. KIJK HIER voor de regels voor kampeerauto’s en campers in Spanje

Parkeren

Een kampeerauto wordt in Spanje als een normaal voertuig gezien wat betekent dat je overal waar auto’s mogen parkeren (aparcar) ook de kampeerauto neer mag zetten, om te parkeren. Daarbij mag je andere weggebruikers niet hinderen. Er kunnen voor kampeerauto’s en campers lokale verboden en regels gelden. Boetes tussen 80 en 200 euro.

Overnachten / kamperen

Hier moeten we twee Spaanse woorden onderscheiden: ‘acampar’ wat kamperen betekent en ‘pernoctar’ wat overnachten betekent. De regel is dat men in een kampeerauto/camper mag overnachten (pernoctar) mits deze goed geparkeerd staat. Er zijn steeds meer gemeenten die verbodsborden plaatsen dus houdt daar lokaal rekening mee. Wat niet mag is kamperen (acampar). Dat betekent onder andere de zonneschermen opendoen, stoelen en tafels buiten zetten, schotelantenne omhoog etc. Doe je dit in een beschermd gebied dan kunnen boetes oplopen tot 6.000 euro.

Snelheid

Net zoals andere weggebruikers moet je met een kampeerauto of camper de snelheid respecteren. Op snel- en autowegen mag je net zoals met een auto 120 km/uur rijden en op secundaire wegen 90 km/uur. Rijdt je te hard dan kan dat een boete opleveren tussen 100 en 600 euro.

Zonder autogordel

Het rijden zonder autogordel is ook voor kampeerauto en camperrijders verboden. De ‘cinturón de seguridad’ moet altijd om worden gedaan. Doe je dat niet dan kan dat boetes opleveren van 200 euro. In Spanje kost dat de rijbewijshouder ook 4 rijbewijspunten.

Te zwaar beladen

Een andere veelvoorkomende overtreding is een kampeerauto of camper die te zwaar beladen is. Wat dat gewicht is hangt af van het type voertuig maar ben je te zwaar beladen dan kan dat boetes opleveren tussen de 301 en 4.000 euro.

Andere bekeuringen

Recent is de verkeerswet veranderd in Spanje en gelden nieuwe regels met nieuwe verboden en boetes. Daarbij moeten mensen met een Spaans rijbewijs rekening houden met boetes en het verliezen van rijbewijspunten, zoals HIER beschreven. Wat niet meer mag is het rijden met mobiele telefoon achter het stuur (boete 200 euro), gebruik van radarverklikkers (500 euro), uit de auto gooien van dingen (500 euro).

Ga naar de inhoud