Spanje heeft 2023 afgesloten met 21,3 miljoen werkenden en 2,8 miljoen werkelozen

Spanje heeft 2023 afgesloten met 21,3 miljoen werkenden en 2,8 miljoen werkelozen
Beeld: via canva.com

Spanje heeft 2023 afgesloten met 21,3 miljoen werkenden en 2,8 miljoen werkelozen

Na jaren van economische neergang lijkt Spanje eindelijk een pad van herstel te bewandelen. De recente cijfers van het Spaanse Statistiekbureau (INE) tonen aan dat het aantal werkenden aan het einde van 2023 is gestegen tot 21,3 miljoen. Dit is een opmerkelijke stijging van 142.900 vergeleken met eerdere schattingen, en een teken van de veerkracht van de Spaanse economie.

De opleving van Spanje kan voornamelijk worden toegeschreven aan de groeiende toerismesector en de opkomende technologische industrie. De prachtige kustlijn met stranden en historische steden blijven wereldwijd toeristen trekken, wat heeft geleid tot meer werkgelegenheid in de horeca en dienstverlening. Tegelijkertijd hebben technologiebedrijven zich in Spanje gevestigd vanwege het goed opgeleide arbeidsaanbod en het gunstige zakelijke klimaat.

Ondanks de positieve ontwikkelingen blijven er uitdagingen bestaan. De jeugdwerkloosheid is nog steeds een zorgwekkend probleem, waarbij veel jongeren worstelen om een vaste baan te vinden. Bovendien hebben veel werknemers te maken met tijdelijke contracten en onzekere arbeidsomstandigheden.

De meest opvallende ontwikkeling op de Spaanse arbeidsmarkt is echter de stijging van het aantal werkenden tot 21.389.700 werkenden. Volgens de herziene gegevens van het INE steeg de werkgelegenheid in alle kwartalen sinds 2021, met de grootste toename van 201.700 in het tweede kwartaal van 2023.

Ondanks de positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, blijft werkloosheid een uitdaging voor Spanje. Volgens de herziene cijfers van het INE lag de werkloosheidsgraad aan het einde van 2023 op 11,8%, een stijging van 0,04% vergeleken met eerdere schattingen. Dit vertegenwoordigt 2.860.800 werklozen, waarvan de meesten geconcentreerd zijn in bepaalde regio’s en leeftijdsgroepen.

Ga naar de inhoud