Vanaf 29 juni zijn spam-telefoontjes verboden in Spanje

Vanaf 29 juni zijn spam-telefoontjes verboden in Spanje
Beeld: via canva.com

Vanaf 29 juni zijn spam-telefoontjes verboden in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft de eer om op de eerste plaats te staan op een lijst van grote wereldlanden als het gaat om spam-telefoontjes. Het aandeel spam-oproepen is 24% waarbij vermeld wordt dat men in Spanje gemiddeld 9 keer per maand een spam-telefoontje ontvangt. Maar daar moet vanaf 29 juni 2023 een einde aan komen wanneer de traditionele spam-telefoontjes via een wet verboden worden in Spanje.

Vanaf 29 juni is het voor bedrijven die producten en diensten aanbieden niet langer toegestaan om ongevraagde verkoopgesprekken, oftewel spam-gesprekken, te voeren met klanten die niet uitdrukkelijk hun toestemming hebben gegeven. Overtredingen van deze regel kunnen leiden tot sancties onder de Algemene Telecommunicatiewet, die een clausule heeft die een dergelijk verbod uitlegt.

Volgens de wetgeving kregen eindgebruikers een jaar de tijd (vanaf 29 juni 2022) om zich te beroepen op hun recht om geen ongewenste oproepen voor commerciële doeleinden te ontvangen, zoals vastgelegd in artikel 66 van deze wet. Als de ontvanger van de oproep een vaste of mobiele telefoonlijn heeft in Spanje, zal deze wet van kracht zijn.

Wanneer een bedrijf zonder toestemming ‘spam’ verstuurt, heeft de Spaanse Autoriteit voor Gegevensbescherming (AEPD) het recht om een sanctieproces te starten, ongeacht waar het bedrijf gevestigd is. Als een bedrijf dat producten en diensten in Spanje aanbiedt een telefoontje pleegt vanuit een ‘callcenter’ dat zich in het buitenland bevindt, kan de AEPD eveneens optreden tegen dit bedrijf.

De wet schrijft duidelijk voor dat gebruikers het recht hebben “om geen ongewenste commerciële oproepen te ontvangen, tenzij ze zelf expliciet hebben ingestemd met dergelijke communicatie, of tenzij de communicatie op een andere grondslag voor rechtmatigheid kan worden gesteund zoals uiteengezet in artikel 6.1 van de Verordening (EU) 2016/679 inzake de verwerking van persoonsgegevens”.

spam
Geen lastige verkooppraatjes meer via de ‘Lista Robinson’ in Spanje
Woon jij in Spanje en ontvang je ook regelmatig van die lastige verkooptelefoontjes op je mobiel of huistelefoon? Schrijf je hier in om deze via de officiël …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud