Is een Europees netwerk van nachttreinen met Spanje haalbaar?

Is een Europees netwerk van nachttreinen met Spanje haalbaar?
Beeld: Canva

Is een Europees netwerk van nachttreinen met Spanje haalbaar?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat het reizen met de trein als een beter en schoner alternatief voor de korte afstandsvluchten gezien wordt is inmiddels wel bekend. Maar met een trein kris kras door Europa rijden is nog niet zo makkelijk. Neem nou de verbinding tussen Nederland en België met Spanje, een moeilijke en kostbare treinreis naar Barcelona. Daarom is men bezig met een alternatief, de Euro Night Sprinter met 40 internationale trajecten die 200 Europese steden met elkaar moeten verbinden.

Spanje maakt geen deel uit van het nieuw op te zetten Trans Europ Express 2.0. Terwijl de spoorwegmaatschappijen in Duitsland (Deutsche Bahn), Frankrijk (SNCF), Zwitserland (SBB) en Oostenrijk (OBB) samenwerken om de TEE weer nieuw leven in te blazen, wil de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe op dit moment niet mee doen met het Europese treinen-plan. Een van de redenen waarom de Spaanse regering geen nachttreinen meer wil is omdat het tegenwoordig met de AVE hogesnelheidstrein mogelijk is om in 2 uur en 30 minuten van Madrid naar Barcelona of van Madrid naar Sevilla te reizen. Waarom dan nog een langzamere nachttrein in Spanje?

Maar in de huidige tijd van klimaatverandering, milieubewuster reizen en de hoge brandstofprijzen, blijft men nadenken over een Europees netwerk van nachttreinen. De Euro Night Sprinter is een voorstel geboren in Duitsland dat net zoals het Nederland/Belgische alternatief European Sleeper diverse steden binnen de EU met elkaar wil verbinden.

Terwijl European Sleeper begint met de verbinding Brussel-Amsterdam-Berlijn-Praag en later ook Barcelona wil toevoegen aan de trajecten, wil Euro Night Sprinter vanaf 2030 veel verder gaan met 40 internationale trajecten om zo meer dan 200 Europese steden met elkaar te verbinden. Met landen zoals Spanje en Frankrijk die korte nationale en mogelijk ook internationale afstandsvluchten willen gaan verbieden, is een netwerk van Europese treinen geen verkeerde gedachte.

Zoals op de onderstaande kaart te zien is zouden er ook verbindingen moeten komen met Spaanse steden. Daarbij gaat het om Barcelona, Madrid, Valencia, Málaga, San Sebastian en via een extra bootverbinding ook Palma op Mallorca.

Vooralsnog gaat het om een voorstel dat vanaf 2030 een realiteit zou kunnen worden als alle Europese landen op een lijn zouden zitten, iets wat niet zo makkelijk is zoals in de praktijk blijkt. Met de Euro Night Sprinter zou het mogelijk zijn om met 200 tot 250 km/uur binnen 9 tot 14 uur van de ene naar de andere Europese stad te reizen.

Nachtzugkarte Grune scaled
Beeld: Grüne Bahnstrategie / web
Ga naar de inhoud