Search
menu
Search

Overzicht en tarieven wat betreft bagage in een vliegtuig richting/uit Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Overzicht en tarieven wat betreft bagage in een vliegtuig richting/uit Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent is de grootste Europese low budget vliegmaatschappij Ryanair begonnen met het zogenaamd vragen van 5 euro voor het meenemen van de handbagage koffer in de cabine. In werkelijkheid betaal je voor de optie prioriteit waarbij je als eerste aan boord kunt van het vliegtuig en vanaf nu ook het voordeel hebt dat je twee stuks handbagage mee mag nemen in de cabine. Er is veel te doen geweest over de maatregel maar hoe zit dat eigenlijk bij andere vliegmaatschappijen?

Elke verandering die Ryanair doorvoert wordt zwaar bekritiseerd of juist toegejuicht, het ligt er maar aan hoe men het bekijkt. In principe heeft Ryanair last van een eigen succes door twee stuks bagage in de cabine toe te staan waarbij dat in principe moet gaan om een handbagagekoffer en een kleinere tas. Helaas maakten veel mensen misbruik van deze regel en werd er veel te veel bagage meegenomen aan boord waardoor er ruimtegebrek was en de vluchten soms met vertraging vertrokken. Ryanair heeft haar kofferbeleid dus aangepast maar hoe zit dat bij andere populaire vliegmaatschappijen die vluchten aanbieden naar/uit Spanje. We hebben het onderzocht 🙂

Ryanair

Tot 15 januari 2018 was het bij Ryanair mogelijk twee stuks handbagage mee te nemen in de cabine. Vanaf deze datum mogen alleen de passagiers die prioriteit hebben en dus minimaal 5 euro per traject hebben bijbetaald of een Plus, Flexi Plus of Family Plus vliegticket hebben twee stuks handbagage meenemen in het vliegtuig. Een van de koffers/tassen mag niet groter zijn dan 55x40x20 cm en niet meer wegen dan 10 kilo terwijl de tweede tas de maximale afmetingen 35x20x20 cm mag hebben.

Alle andere passagiers zullen nog voordat men het vliegtuig ingaat hun handbagage moeten afgeven waarna dit gratis in de kofferruimte vervoerd wordt. Op de plaats van bestemming komen de handbagage koffers dan ook op de kofferband terecht, wat voor velen een nadeel is. De niet betalende passagiers mogen dan alleen nog een kleine handtas met de afmetingen 35x20x20 cm maximaal meenemen in de cabine.

Op 1 november 2017 zijn ook nieuwe lagere prijzen voor het meenemen van koffers van kracht gegaan waarbij deze naar een vast tarief van 35 naar 25 euro zijn gezakt. Ook de toegestane kilo’s voor de koffers werden verhoogd van 15 naar 20 kilo. Door deze prijsverlaging en toename in kilo’s hoopt Ryanair dat meer mensen kiezen voor het meenemen van normale koffers waardoor het aantal handbagage koffers automatisch minder zal worden. Deze prijzen gelden alleen als men via de website de koffers al besteld. Doet men dat op het vliegveld dan kost dat 40 euro.

Transavia

Standaard is het volgens de website van Transavia zo dat je per volwassene/kind 1 stuk handbagage van maximaal 10 kilo mag meenemen in de cabine van het vliegtuig. Voor de passagiers die een Max tarief bijboeken is het mogelijk om een stuk handbagage van maximaal 10 kilo mee te nemen maar ook een accessoire zoals een handtas of laptoptas. Alle andere passagiers dienen de accessoires of kleinere tassen in de koffer te doen.

De normale afmetingen voor de handbagage koffer is maximaal 45x40x25 cm waarbij deze handbagage gegarandeerd in de cabine mee mogen. Deze handbagage moet geplaatst worden onder de stoel voor je in het vliegtuig. Handbagage koffers met de maximale afmetingen 55x40x25 cm zijn niet gegarandeerd in de cabine, dat wil zeggen dat het kan voorkomen dat de bagagevakken vol zijn en de trolley of koffer gratis in het ruim wordt vervoerd. In het geval van het Max tarief mag je gegarandeerd een koffer meenemen van maximaal 50x40x25 cm.

Transavia hanteert voor de normale koffers die in het ruim vervoerd worden verschillende tarieven welke afhankelijk zijn van het gewicht van de koffer en de routes. Voor koffers van 15 kilo wordt doorgaans tussen de 9 en 28 euro gerekend als men via internet boekt en 40 euro op het vliegveld. Koffers van 20 kilo kosten via internet tussen de 13 en 35 euro en op het vliegveld 50 euro. Koffers van 25 kilo kosten tussen de 17 en 42 euro via internet en 60 euro op het vliegveld. Koffers van 30 kilo kosten via internet tussen de 26 en 54 euro en op het vliegveld 80 euro. Alle prijzen zijn voor enkele reizen. In het geval van een geboekte pakketreis via een reisorganisatie kunnen andere tarieven gelden.

Lees ook: Overzicht van tarieven voor het reserveren van zitplaatsen in een vliegtuig richting/uit Spanje

KLM

De Nederlandse vliegmaatschappij KLM heeft een wat ruimer denkend beleid wat betreft koffers waarbij wel een onderscheid moet worden gemaakt tussen vluchten in Europa en intercontinentale vluchten. Voor vluchten naar/uit Spanje is het zo dat men 1 stuk handbagage mag meenemen van maximaal 55x35x25 cm en een gewicht van 12 kilo. Daarnaast is het ook toegestaan om een accessoire zoals een handtas of laptoptas van maximaal 40x30x15 cm mee te nemen in de cabine. Dat geldt dan voor Economy Class vluchten aangezien voor Business Class vluchten andere prijzen gelden.

Daarnaast is het zo dat de ruimbagage voor de standaard-en flex-tickets gratis is maar voor de light-tickets geldt dat niet en mag men slechts 1 stuk handbagage en 1 accessoire meenemen en dient men via online boeking 25 euro en op het vliegveld 40 euro te betalen voor de koffer in het ruim (vanaf 10 april 2018). Een koffer mag niet meer dan 23 kilo wegen en kan dus over het algemeen gratis worden meegenomen in het ruim. Wil je een extra koffer van 23 kilo meenemen dan kost dat 45 euro via internet en 70 euro op het vliegveld extra.

Vueling

Bij de Spaanse low cost vlieger Vueling gelden de volgende regels wat betreft de bagage. Elke passagiers mag een handgagage koffer met de maximale afmetingen 55x40x20 cm en 10 kilo gewicht meenemen. Daarnaast is ook een accessoire, andere tas of koffertjes toegestaan met de maximale afmetingen 35x20x20 cm. Deze kleinere tassen dienen onder de stoel bewaard te worden tijdens de vlucht. Mocht je het Excellence tarief boeken bij Vueling dan mag je een handbagage koffer van 14 kilo meenemen.

In het geval van de ruimbagage dienen alle passagiers, behalve die een Optima en Excellence tarief hebben, voor de koffers te betalen. Per passagier is het mogelijk om maximaal 3 koffers in te checken van 23 kilo tegen een prijs vanaf 13 euro per stuk (afhankelijk van de route) als je dat via internet bij hebt geboekt en 40 euro op het vliegveld voor de eerste koffer, 40 euro voor de tweede koffer als je dat online boekt en 70 euro op het vliegveld (inbegrepen bij het Excellence tarief) en nog eens 40 euro voor een derde koffer als je dat via internet boekt en 70 euro op het vliegveld. Mocht je een koffer hebben die zwaarder is dan de toegestane 23 kilo dan moet je op het vliegveld 12 euro per kilo bijbetalen (tot een maximum van 32 kilo).

Easyjet

Ook de low budget vlieger Easyjet heeft eigen regels wat betreft handbagage en koffers die het ruim in gaan. In principe mogen alle passagiers 1 stuk handbagage meenemen aan boord waarbij er geen gewichtslimiet is maar waar de koffer niet groter mag zijn dan 56x45x25 cm. Mochten de bagagevakken vol zijn of de handbagage koffer niet voldoen aan de vereiste afmetingen dan wordt de koffer gratis in het ruim vervoerd.

Alleen easyJet Plus kaarthouders, klanten met een FLEXI-tarief of met een stoel Up Front of met Extra Legroom mogen een kleinere tas, zoals een laptoptas of een handtas die je onder de stoel moet plaatsen meenemen. Deze tas mag niet groter zijn dan 45x36x20 cm.

Ruimbagage is bij Easyjet niet gratis en men dient voor elke koffer te betalen. Elke passagier mag maximaal 3 koffers van maximaal 23 kilo per stuk meenemen. Extra gewicht is per 3 kilo bij te kopen tot een maximum van 32 kilo per koffer. Koffers tot 23 kilo kosten tussen de 18,19 en 44,19 euro via internet en 47 (bij bagage drop off balie) of 60 (bij boarding gate) euro per stuk. Extra gewicht kost per 3 kilo 15 euro extra. Er is tevens een optie voor ruimbagage tot 15 kilo wat alleen via internet vooraf geboekt kan worden voor 11,69 tot 38,99 euro per koffer. In alle gevallen van overgewicht van de koffers, dus meer gewicht dan wat bij boeking is opgegeven, komen er extra kosten bij op het vliegveld van 14 euro.

TUIfly

Passagiers van TUIfly mogen gratis 1 stuk handbagage meenemen met de maximale afmetingen van 55x40x25 cm en een maximum gewicht van 10 kilo. Wil je een laptop of kleine handtas meenemen dan moet je deze bij de rest van de handbagage, dus in de koffer, doen.

Ruimbagage is bij TUIfly niet gratis en men dient voor de koffers afhankelijk van het aantal kilo’s voor de koffers te betalen. Koffers van 20 kilo kosten 15 euro en koffers van 25 kilo hebben een meerprijs van 20 euro. Wil je een koffer van 30 kilo meenemen dan kost dat 25 euro en een koffer van 40 kilo heeft een kostprijs van 35 euro. Dan is er ook nog de mogelijkheid van een koffer van maar liefst 50 kilo wat 45 euro extra kost. Deze kosten zijn altijd per persoon en per enkele reis.

De bovenstaande prijzen gelden altijd als men van te voren het aantal kilo’s reeds besteld. Doet men dat later op het vliegveld dan betaal je een normaal tarief voor het extra gewicht plus 10 euro luchthavenkosten. 20 kilo kost dan 25 euro, 25 kilo kost 30 euro, 30 kilo kost 35 euro, 40 euro kost 45 euro en 50 kilo kost 55 euro.

Brussels Airlines

Bij de Belgische vliegmaatschappij Brussels Airlines gelden de volgende regels wat betreft bagage. Er geldt een 1+1 regel wat inhoudt dat elke passagier gratis 1 stuk handbagage mag meenemen met de afmetingen 55x40x25 cm en maximaal 12 kilo én een 1 persoonlijk item zoals een handtas, laptoptas, cameratas of koffertje. Deze extra bagage mag niet groter zijn dan 40x30x10 cm en dient men onder de stoel voor je te plaatsen.

Voor de ruimbagage gelden de volgende tarieven aangezien het bij de normale tickets niet gratis is om een koffer mee te nemen. Bij het Check&Go systeem kost een koffer tot 23 kilo als men dat via internet boekt 25 euro en op het vliegveld 45 euro. Bij de tarieven Light&Relax, Flex&Fast en Bizz&Class is de ruimbagage tot 23 kilo gratis of inbegrepen in de prijs. Een koffer van maximaal 32 kilo kost 30 euro via internet en 70 euro op het vliegveld voor de Check&Go tarieven en 15 euro via internet en 35 euro op het vliegveld voor de Light&Relax en Flex&Fast tarieven. Deze zwaardere koffer is bij het Bizz&Class inbegrepen.

Iberia

Bij de Spaanse vliegmaatschappij Iberia is het kofferbeleid het volgende. Het is bij Iberia toegestaan om twee stks bagage mee te nemen, dat wil zeggen een persoonlijk item zoals een laptoptas of handtas en een koffer met de maximale afmetingen 56x45x25 cm en een gewicht van 10 kilo.

In het geval van de ruimbagage is het zo dat het Basic Economy tarief geen gratis koffer heeft en je 15 euro dient bij te betalen bij online boeking en 30 euro op het vliegveld. Bij de Classic Economy en Business Class is de eerste koffer wel gratis. Koffers mogen niet zwaarder zijn dan 23 kilo. Overgewicht tussen de 23 kilo en 32 kilo kost bij de Basic en Classic tickets 60 euro extra terwijl dat bij Business Class tickets gratis is.

We hebben geprobeerd zo grondig mogelijk alle prijzen (op het moment van schrijven 20/01/2018) bij elkaar te zoeken via de websites van de genoemde vliegmaatschappijen. Dit zijn de meest voorkomende maatschappijen waarmee de Nederlanders en Belgen tussen hun eigen land en Spanje vliegen (of vice versa als je in Spanje woont). Mocht er iets niet juist zijn in de bovenstaande informatie dan lezen we dat graag als een reactie onderaan dit artikel 😉

P.S. alle bovenstaande prijzen zijn in principe per persoon en per enkele reis.

Ga naar de inhoud