Spanje krijgt in 2022 een nieuw verkeersbord om lage-emissiezones te identificeren

Spanje krijgt in 2022 een nieuw verkeersbord om lage-emissiezones te identificeren
Beeld: Freepik & DGT

Spanje krijgt in 2022 een nieuw verkeersbord om lage-emissiezones te identificeren

MADRID – Alle Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners moeten in de toekomst conform de Spaanse klimaatveranderingswet (Ley de Cambio Climático) gebieden creëren met beperkte toegang voor vervuilende voertuigen. Die gebieden heten de lage-emissiezones waarvan op dit moment diverse steden hun eigen verkeerssignalen hebben. Maar de Spaanse verkeersdienst DGT heeft nu een algemeen lage-emissiezone verkeersbord gepresenteerd dat voor heel Spanje zal gaan gelden vanaf 2022.

Praktisch alle grote Spaanse steden krijgen een nieuwe verticale bewegwijzering die specifiek bedoeld is om lage-emissiezones (Zonas de Bajas Emisiones of ZBE) te markeren. In feite gaat het om een verbodsbord ofwel verboden-toegang-bord behalve als een voertuig voldoet aan bepaalde eisen. Je kunt het nieuwe verkeersbord ook omschrijven als een ‘begin-milieuzone-bord’.

Veel Spaanse steden zoals Madrid en Barcelona hebben milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones) ingevoerd die alleen toegankelijk zijn voor voertuigen die een geldige milieusticker (etiquetas medioambientales of distintivo ambiental) hebben. De nieuwe verkeersborden geven aan welke voertuigen deze milieuzones of lage-emissiezones mogen betreden.

Milieustickers

De enige voertuigen die de lage-emissiezones mogen betreden en die zo staan aangegeven op de nieuwe vertical bewegwijzering van de Dirección General de Tráfico (DGT) zijn:

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

De volgende voertuigen zijn niet toegestaan in die gebieden waar de nieuwe verkeersborden staan:

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Alle overige voertuigen (benzineauto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) waar geen milieusticker voor bestaat in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.