Hoeveel zwembaden zijn er in Catalonië?

Hoeveel zwembaden zijn er in Catalonië?
Beeld: via canva.com

Hoeveel zwembaden zijn er in Catalonië?

Het aantal zwembaden in Spanje is een belangrijke graadmeter voor het waterverbruik in het land. Hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn, geven de gegevens van het kadaster een goed beeld van de verdeling van de zwembaden over de verschillende regio’s. In dit artikel bespreken we het aantal zwembaden in Spanje, de verdeling ervan over de verschillende regio’s en de mogelijke impact op het waterverbruik.

Volgens de laatste cijfers uit 2021 afkomstig van het Spaanse kadaster zijn er in Spanje 1.291.206 zwembaden, waarvan het overgrote merendeel niet overdekt. Dat komt neer op 2,58 zwembaden per 100 inwoners in Spanje, waarbij niet is gekeken naar de regio’s Baskenland en Navarra. Wat betreft regio’s zijn de meeste zwembaden te vinden in Andalusië met ongeveer 305.000 zwembaden, terwijl Cantabrië met 4.650 de regio is met het laagste aantal zwembaden.

De cijfers in dit artikel zijn afkomstig van de Catalaanse regionale krant La Vanguardia die alles op een rijtje heeft gezet voor deze regio. In Catalonië gelden namelijk maatregelen die genomen zijn vanwege de waterschaarste, waaronder het verbod op vullen van zwembaden in de gebieden met weinig water, zoals de provincies Barcelona en Girona.

Catalonië is een van de regio’s met de meeste zwembaden van Spanje. Volgens de gegevens van het kadaster zijn er in deze regio ongeveer 200.000 zwembaden. Dit is meer dan 10% van het totale aantal zwembaden in Spanje. De meeste zwembaden in Catalonië bevinden zich in de provincie Barcelona, met ongeveer 100.000 zwembaden. De provincie Girona heeft ongeveer 50.000 zwembaden, terwijl de provincies Lleida en Tarragona respectievelijk ongeveer 25.000 en 15.000 zwembaden hebben.

De gemeente met de meeste niet overdekte zwembaden in Catalonië is Sant Cugat del Vallès met 4.856 zwembaden. Andere gemeenten met veel niet overdekte zwembaden zijn Lloret de Mar (2.802), Castelló d’Empuriés (2.799), Calafell (2.742), El Vendrell (2.686), Mont-roig del Camp (2.551), Calonge (2.485), Castelldefels (2.320), l’amtetlla de Mar (2.257), Begur (1.849), Roses (1.731), Cambrils (1.672), Sitges (1.570), Tarragona (1.484) en Barcelona (1.364). Zie een complete lijst op deze pagina.

zeewater
Innovatie tijdens waterschaarste: zwembaden gevuld met zeewater in Spanje
Waterschaarste dwingt Spaanse zwembadsector tot verandering, want het vullen van zwembaden met zeewater biedt uitdagingen en kansen, dus samenwerking tussen bedrijven, overheden en experts kan een duurzame toekomst creëren.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Kunnen zwembaden stuwmeren vullen?

Het waterverbruik van zwembaden is een belangrijke factor om rekening mee te houden, vooral in tijden van droogte. Volgens schattingen van het Spaanse ministerie van Milieu bedraagt het gemiddelde waterverbruik van een zwembad ongeveer 20.000 liter per jaar. Dit betekent dat de ongeveer 200.000 zwembaden in Catalonië jaarlijks ongeveer 4 miljard liter water verbruiken.

Het vullen van een stuwmeer is echter geen realistische oplossing voor het watertekort. De capaciteit van de stuwmeren in Spanje bedraagt ongeveer 250 miljard liter. Het vullen van alle stuwmeren in Spanje met water uit zwembaden zou dus ongeveer 16 jaar duren. Bovendien is het water in zwembaden vaak vervuild met chemicaliën, waardoor het niet geschikt is voor drinkwater of irrigatie.

zwembad hotel
Watertekort en droogteplan zorgen voor lege zwembaden bij hotels en campings in Catalonië
De aanhoudende droogte in Catalonië heeft de regering genoodzaakt tot drastische maatregelen om het waterverbruik te beperken, zoals dat zwembaden bij hotels en campings in deze toeristische regio niet gevuld mogen worden.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud