Prijsstijgingen zorgen voor duurste torrijas ooit tijdens Pasen in Spanje

Prijsstijgingen zorgen voor duurste torrijas ooit tijdens Pasen in Spanje
Beeld: via canva.com

Prijsstijgingen zorgen voor duurste torrijas ooit tijdens Pasen in Spanje

De traditionele Spaanse lekkernij torrijas zullen tijdens de komende Pasen 2024 de duurste ooit zijn. Dat komt hoofdzakelijk door de enorm hoge prijzen voor de belangrijkste ingrediënten. Volgens schattingen van de EAE Business School is de prijs om een portie torrijas thuis te maken met maar liefst 72% gestegen in drie jaar tijd. In vergelijking met 2023 zijn de torrijas gemiddeld 34% duurder geworden. In 2022 en 2021 stegen de prijzen ook al met 19%.

Semana Santa, oftewel de Goede Week, is een van de belangrijkste religieuze feestdagen in Spanje. Tijdens deze week, die elk jaar rond Pasen valt, vinden er tal van tradities en vieringen plaats in verschillende steden en dorpen door het hele land. Naast de religieuze vieringen, zijn er ook verschillende culinaire tradities verbonden aan de Semana Santa. Eén daarvan is het eten van torrijas, een lekkernij gemaakt van oud brood, eieren, melk, suiker en olijfolie.

De torrijas zijn een eeuwenoude lekkernij die bijzonder populair is tijdens de Paastijd. Het maken van deze lekkernij is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De hoofdingrediënten voor torrijas zijn oud brood, eieren, melk, suiker en olijfolie. Elk van deze ingrediënten heeft de afgelopen jaren forse prijsstijgingen gekend.

Om torrijas te maken, worden sneetjes oud brood eerst gedrenkt in een mengsel van eieren, melk en suiker. Vervolgens worden ze gebakken in een laagje hete olijfolie tot ze een knapperige, goudbruine korst hebben. Er bestaan veel regionale variaties op de klassieke torrijas. Sommige versies bevatten extra ingrediënten als kaneel, rozijnen of likeuren. Andere varianten worden geserveerd met een sausje van wijn of honing.

De hoge prijzen van de torrijas dit jaar zijn grotendeels te wijten aan de aanhoudende inflatie en de stijgende voedselprijzen in Spanje. Één van de grootste boosdoeners is de zogenaamde ‘olijfoliecrisis’. De prijs van olijfolie is in de afgelopen 12 maanden met maar liefst 67% gestegen, mede door slechte oogsten en stijgende productiekosten.

Ook de prijs van eieren, een ander belangrijke ingrediënt voor torrijas, is fors gestegen met bijna 5% in het afgelopen jaar. Dit wordt vaak toegeschreven aan de hoge voerprijzen voor kippen. Daarnaast zijn ook de prijzen voor suiker (4,1% duurder), brood (2% duurder) en andere basisproducten flink gestegen. Alleen de melkprijs is licht gedaald met 1,1%.

Voor veel Spaanse gezinnen betekent dit dat een deel van de Paastradities dit jaar een flinke hap uit het budget zullen nemen. Sommigen zullen wellicht alternatieven moeten zoeken of de hoeveelheid torrijas beperken.

paaslekkernijen
10x Spaanse Pasen en ‘Semana Santa’ lekkernijen
Het is bijna Pasen en net zoals overal worden er dan veel lekkernijen gegeten en Spanje heeft landelijk, maar ook per autonome regio specialiteiten die met de Semana Santa en Pascua gegeten worden.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud