Spaanse kazen en de groeiende import en export in Spanje

Spaanse kazen en de groeiende import en export in Spanje
Beeld: via canva.com

Spaanse kazen en de groeiende import en export in Spanje

Nederland is een echt kaasland, maar laten we ook eens naar het zonnige Spanje kijken. Het Zuid-Europese land produceert meer dan 150 verschillende kaassoorten, waarvan er 31 een beschermde status hebben. Laten we eens kijken naar de Spaanse kaaswereld en de cijfers rond import en export.

Spanje is een land met een rijke gastronomie, en dat geldt zeker ook voor de kaasindustrie. Van de ruige noordelijke regio’s tot de zonnige zuidelijke kuststreken, overal worden ambachtelijke kazen gemaakt volgens eeuwenoude recepten. De Spanjaarden zijn dol op hun kazen. Elk gebied heeft zo zijn eigen specialiteiten, gerijpt in de lokale grotten of gedroogd in de felle zon.

Maar de kaasindustrie in Spanje is ook met de tijd meegegaan. Naast de ambachtelijke boerenkaasjes, vind je er tegenwoordig ook grote, gemoderniseerde kaasmakerijen. Zij zorgen ervoor dat de Spaanse kazen hun weg vinden naar de rest van Europa en de wereld. Spanje is namelijk trots op zijn kaas en met meer dan 150 soorten is er voor elk wat wils: van zacht en romig tot krachtig en pittig.

Iedereen kent natuurlijk de Manchego, de bekendste Spaanse kaas. Maar wist je dat de Mahón uit Menorca een ware delicatesse is? Of dat de blauwschimmelige Cabrales uit Asturië tot de beste ter wereld wordt gerekend? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verborgen kaaspareltjes, zoals de Garrotxa uit Catalonië of de Palmero uit de Canarische Eilanden. Elk kaasje vertelt het verhaal van de streek waar het vandaan komt, met lokale tradities en smaken.

Import

Om aan de grote binnenlandse vraag naar kaas te voldoen, importeert Spanje flink wat kaas uit andere Europese landen. In 2023 steeg de import met maar liefst 11% vergeleken met een jaar eerder. 

Nederland is een van de grootste kaas-exporteurs naar Spanje. Vorig jaar ging er maar liefst 88.672 ton Hollandse kaas richting Spanje. Kennelijk kunnen de Spaanse kaasliefhebbers geen genoeg krijgen van die smeuïge Edamers en pittige Oude Boerenkazen. Ook Duitsland is een belangrijke kaas-leverancier voor Spanje met 79.407 ton kaas.

Export

Maar Spanje exporteert ook flink wat kaas, al blijft de import de export ruimschoots voor. In 2023 groeide de export met 0,6% vergeleken met het jaar ervoor. De belangrijkste afnemers van Spaanse kaas zijn buurlanden Portugal en Frankrijk, maar ook Italië en de Verenigde Staten schuiven graag aan. Portugal nam vorig jaar met 27.749 ton de meeste Spaanse kaas af. Aan de andere kant haalde Frankrijk de meeste omzet uit de Spaanse kaasexport met zo’n 172 miljoen euro.

Hoewel de exportcijfers vorig jaar relatief laag stegen, laat de trend van de laatste jaren een gestage groei zien. De internationale waardering voor de Spaanse kazen lijkt dus alleen maar toe te nemen. Geen wonder, met zulke smakelijke pareltjes!

Ga naar de inhoud