skip to Main Content
Spanje is wat betreft de gezondheidszorg het meest efficiënt van Europa
123rf

Spanje is wat betreft de gezondheidszorg het meest efficiënt van Europa

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse gezondheidszorg meest efficiënt van Europa

123rf

MADRID – Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Bloomberg is de Spaanse gezondheidszorg Europa’s meest efficiënte en staat het Zuid Europese land zelfs als derde op de wereldranglijst achter Hong Kong en Singapore. De derde plaats heeft Spanje te danken aan de hoge levensverwachting en gemiddelde kosten die gezien andere lagen laag zijn.

Het gaat in het rapport van Bloomberg niet zozeer over de kwaliteit van de gezondheidszorg maar meer om de effectiviteit. Wat betreft dat laatste is Spanje het Europese land dat het beste scoort en staat Spanje een plaats boven Italië op de derde plaats. Spanje staat achter Hong Kong (1) en Singapore (2) en voor Italië (4) en Zuid Korea (5).

Terwijl Hong Kong een efficiëntie score heeft van 87,3 en Singapore 85,6 is dat in Spanje lager met 69,3 wat net iets beter is dan Italië met 67,6. Bij het berekenen van die score is o.a. gekeken naar de levensverwachting die in Hong Kong 84,3 jaar, in Singapore 82,7, in Spanje 82,8 en in Italië 82,5 jaar is. Daarnaast is ook gekeken naar de kosten per persoon per jaar wat bij Hong Kong 2.222 dollar is, in Singapore 2.280 dollar, in Spanje 2.354 dollar en in Italië 2.700 dollar.

Als we naar de lijst kijken zien we dat Nederland wat betreft efficiëntie in de gezondheidszorg op de 28e plaats staat met een score van 50,8, een gemiddelde levensverwachting van 81,5 jaar maar de kosten per persoon van 4.746 euro per jaar. België is geëindigd op de 38e plaats met een score van 44,8, een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar en kosten per persoon van 4.228 euro per jaar.

De Spaans gezondheidszorg mag dan wel efficient zijn volgens Bloomberg maar het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zegt dat de Spaanse zorg niet meer zo was als vroeger. Spanje is dit jaar namelijk van de 8e naar de 19e plaats gezakt volgens ons eerder geplaatste artikel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Mijn ervaringen zijn vooral goed. Meer empathie bij Spaanse artsen dan bij Nederlandse. Wachttijden vallen erg mee. Behandelingen van hoog niveau en zeer schoon overal. Zou eerder hier naar de huisarts gaan dan in NL.

 2. Ik snap niets van die negatieve opmerkingen over de Spaanse gezondheidszorg.
  Wij hebben in verschillende steden juist uiterst positieve ervaring. Geen noemenswaardige wachttijden, de modernste aparatuur. Kom je met een kind met buikpijn dan wordt dat uitgebreid onderzocht, al is het midden in de nacht. En nergens betalen….
  Omgekeerd: mijn Spaanse vriendin had in Nederland een medicijn nodig. Zij wist precies welk het moest zijn maar de apotheek stuurde haar naar de huisarts die zonder haar gezien te hebben een recept uitschreef (kosten: een consult). Vervolgens het medicijn gehaald tegen hoge kosten. Waar is de Europese afstemming….

 3. Het verbaast mij helemaal niet. Hoewel ik Bloomberg als onderzoeker niet hoog aansla denken veel Nederlanders dat er niets gaat boven Nederland. De artsen in vrijwel heel Europa staan op hetzelfde niveau, daar komt het verschil dus niet vandaan. In Nederland is het fenomeen huisarts iets geheel anders dan in andere landen. Die maken vaak het verschil in positieve zin. Zoals de zorg in Nederland is ingericht met alle specialisten in ziekenhuizen maakt het niet beter, maar wel veel duurder. Dat wil dus niet zeggen dat de gezondheidszorg daarmee ook veel beter is. Dat men zich in Nederland voortdurend op de borst slaat is blijkbaar nodig om het imago op peil te houden. Men wordt niet beter van een imago, het verkoopt wel beter.

 4. Als men soms tot een week moet wachten om op consultatie te gaan bij de familie dokter en zoals wij meegemaakt hebben, moeten wachten gedurende 18 maanden op een afspraak in de pijnkliniek in Almeria weet ik niet waar Spanje die hoge rating haalt. Dat Nederland boven België staat begrijp ik niet maar komt doodeenvoudig omdat de Nederlanders naar de klinieken komen in België wegens de lange wachttijden bij hun om nog te zwijgen over de weigering voor heelkundige ingrepen boven een bepaalde leeftijd, persoonlijk vernomen van een hartpatiënt.

 5. Zouden de medische instanties in Spanje durven hun inkomsten opkrikken door toeristen met hospitalisatieverzekeringen in Nederland en België wat “uit te melken”?
  Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik nog niet de minste beroep heb moeten doen op medische assistentie in Spanje. (wel in Turkije voor mijn moeder, en in Frankrijk voor mijn dochter en mijn echtgenote).

 6. Bloomberg een onnodige instelling maken veel geld en veel kapot niet dat spanje gezondheidzorg zo goed is de mensen doen hun best met alle gevolgen van dien als je geen spaans spreekt heb jesoms een heel groot probleem en lange wacht tijden voor weinig geld dat wel

 7. Op afspraak in het medisch centrum is het altijd wachten, wachten… Normaal want voor hetzelfde kwartuur staan er 3 patiënten ingeschreven. Heb je geluk, dan zijn de andere 2 er niet; heb je tegenslag, dan zijn ze er allemaal. Reken maar.
  Als ik in België onder de scanner of dgl. toestel moet, dan volstaat een telefoontje en de dag zelf, of ‘s anderendaags mag ik naar het ziekenhuis
  Hier (Com Valenc.) moest ik wegens hardnekkige rugproblemen ook onder de scanner. Het medisch cenrum zorgde voor de afspraak en ik kreeg telefoon van het ziekenhuis in Castellon dat ik 2 (twee!) maanden later mocht gaan. Efficiëntie? Vriendelijk, ok, goedkoop ook; maar ‘t is ook alles.
  Dit is de voornaamste reden waarom ik niet blijvend in Spanje woon.

 8. goedendag de oude mopperaars zijn er weer kregen in Nederland geen kans nou we gaan naar Spanje en daar maar over alles zeuren de zorg is goed beter als in Nederland je moet overal wachten in Torrevieja en Murcia staan de modernste apparaten maar probeer eens te genieten van het leven op je oude dag en niet zeuren waar krijg je vast elke dag het zonnetje op het balkon.
  cor

 9. De reacties lezend, woon ik toch ergens in Spanje waar het allemaal niet zo is. Centro de Salud, gewoon op de afgesproken tijd aan de beurt. In het ziekenhuis hetzelfde, apparatuur is modern en de artsen kundig. Vele malen kundiger dan ik ooit in Nederland heb mogen ervaren.

  1. Waar zit jij dan Beppie?
   Vele malen kundiger dan in Nederland? Dat wil er bij mij niet in.
   Nogmaals ik ben dik tevreden over de zorg in Spanje hoor en ik hoop er zo weinig mogelijk gebruik van te hoeven maken, maar ik kan me niet voorstellen dat men in Spanje veel beter is dan in Nederland….zonder daarmee de ene of de andere af te willen vallen heh.

 10. Efficientie in de zorg zegt niets over de kwaliteit. In Spanje lijkt het wel omgekeerd evenredig. De kwaliteit van de eerstelijnszorg in Spanje is ronduit belabberd..

  1. Nou Hans dat was dus vooral mijn vraag, c.q. opmerking….mooie cijfers maar wat zegt het inderdaad? Zoals ik eerder zei, het is in mijn ogen een kul onderzoek. En je leest het in de reacties, mensen hebben het over de kwaliteit van de zorg, maar daar gaat dit hele onderzoek dus niet over….wat Bloomberg er wel mee wil zeggen is me een raadsel, maar dat heb ik erg vaak met ze.

 11. Als je resident bent dan moet je dit nooit betalen en als buitenlander moet je de europese ziekenkaart bijhebben als je nog iets moet betalen krijg je het bij eigen ziekenfonds.

  1. Klopt ook Pierre, maar als ik even voor mezelf spreek, ik heb de factuur ingezien welke ze in rekening brengen bij het ziekenhuis voor iemand die een week er had gelegen. Dat was voor 6 nachten en paar onderzoeken dat bedrag. Als je dat dus weet en ziet hoeveel mensen er bergen medicatie uit de apotheken halen in Spanje, dan kan ik me dat bedrag bijna niet voorstellen waar Bloomberg vanuit gaat.
   Dus nogmaals, het kan zijn dat zij op een bepaalde manier rekenen en ernaar kijken, maar het zegt ook alleen maar iets van het efficiency cijfer, niet van het totaal plaatje of de zorg in Spanje qua kwaliteit ook op nummer 3 in de wereld zou staan, want dat geloof ik domweg niet.
   Dus wat Bloomberg bekijkt is leuk, maar anderen hier onder spreken over de kwaliteit en daarvan zou ik inderdaad dan ook liever gegevens zien en niet van wat gegoochel met bepaalde nummers en aantallen, dan kan iedereen wel van alles gaan vast stellen.

 12. Jammer genoeg heb ik genoeg ervaring opgedaan met ziekenhuizen in enkele landen. Dit is dus dikke BS. De ziekenhuizen in gans Vlaanderen staan qua infrastructuur veeel hoger dan die van Spanje. Mogelijk zijn die van private ziekenhuizen iets beter? Daar ben ik nog niet geweest.

   1. BS. in Spanje zit je steeds minstens 6u aan te schuiven in een bolvolle, lange gang. Ben ik in België NERGENS tegen gekomen…nog te zwijgen over de verouderde VERROESTE apparatuur in Spanje! Bij vele toestellen in verschillende ziekenhuizen bladerd de verf er af…
    Ik heb het dus niet over de prijs hier, wel over de infrastructuur.

    1. Volgens mij woon jij ergens in de pampas. Hier in de communitad Valencia heeft men overal ultra moderne apperatuur. En als je zo lang moet wachten zal het wel zijn omdat ge met een luttelig ding daar aan komt. Trouwens kwestie medicatie staat spanje jaren vooruit t.o.v. belgie en nederland.

     1. TARRAGONA mijne beste! En nee het was zeker geen “luttelig” ding waar jij over spreekt. Ik ben al sinds 1966 in Spanje, nu jij! Wat mijn ervaring betreft staat Spanje achter qua MODERNE chirurgische ingrepen. Let wel: dit zijn persoonlijke ervaringen… elke situatie is anders

    2. Nochthans, Brughada de bekendste hartchirurg tegenwoordig ,die jullie koning destijds behandeld heeft is een spanjaard.Laatst moest Kevin de Bruyne naar Barcelona komen om behandeld te worden.Dus!!!!!!

     1. Dat wil niets zeggen.
      O.a. is er een zware ingreep gebeurt aan mijn ogen, uitgevoerd door één vd beste proffesoren van Spanje (deze geeft/gaf seminaris in België). Wat blijkt 6 maanden later in België? Het was een verouderde methode van uitvoering!

     1. Ik ben al blij weg te zijn uit die ziekenhuizen, er vervolgens mijn kostbare tijd in te stelen om de betreffende ziekenhuizen te confronteren met de lange wachttijden? Meen je dat nu echt schnauzer? Je loopt tegen een muur aan en er verandert toch niets.

    3. Ach man je liegt dat je barst! Je moet je dood schamen om zoveel onwaarheden te vertellen.
     Roestige apparatuur in ziekenhuizen komt niet voor in Spanje. Is verboden en hierop wordt streng gelet. 6 uur wachten in een bolvolle(=bomvolle) zaal lijkt mij wat overdreven. Ook is het een pertinente onwaarheid om te beweren dat de ziekenhuizen in gans(=heel) Vlaanderen betreffende de infrastructuur op een veel hoger peil staan dan in Spanje. Ik zal niet ontkennen dat de Belgische zorg op een hoog peil staat maar er staan in Valencia verschillende ziekenhuizen die met gemak kunnen wedijveren met vele ziekenhuizen in Belgie. 66 jaar geleden zal het hier niet optimaal geweest zijn zoals in vele landen waaronder ook Belgie. Je mag dan al 66 jaar in Spanje vertoeven en niet in de pampas wonen maar je hebt in al die jaren niks maar dan ook niks geleerd. Ja, onwaarheden vertellen! Ik vind deze uitspraken danook getuigen van minachting voor de medische kennis hier in Spanje. En met jouw woorden om nog maar te zwijgen van verroeste apparatuur (waarom verroest met hoofdletters?) zou het je sieren om maar inderdaad te zwijgen! Van dit soort reacties vind ik dat de redactie van SpanjeVandaag ook een taak heeft door eerst de commentaren te controleren op waarheid. Maar ja dat gebeurt kennelijk niet.

     1. Schnauzer….jij bent degene die door de redactie aangepakt dient te worden.
      Je valt iemand persoonlijk aan en dat is tegen de regels hier.
      Als iemand een mening geeft is dat zijn of haar goed recht.
      Dat jij het oneens bent geeft je niet het recht om iemand een leugenaar te noemen.
      En wat maak jij je druk over de gezondheid zorg bij mensen?
      Met zo’n naam kom je toch bij een dierenarts?

     2. Mening of ervaring. Als iemand onwaarheden vertelt dan kan ik inderdaad nijdig worden. En ik kan je verzekeren dat ik nog mild ben geweest in mijn commentaar. Misschien word ik aangepakt door de redactie. Dan hoor ik wel wat de huisregels zijn. Mocht ik inderdaad tever zijn gegaan dan zal ik mijn commentaren vanzelfsprekend aanpassen. Ik merk het wel. Misschien was leugenaar niet het juiste woord maar in elk geval zijn er veel veel onwaarheden geschreven en dat is niet zo netjes tegenover de Spaanse medici en ziekenhuizen. Dat mag toch wel gezegd/geschreven worden. Juan74 om antwoord op je vraag te geven betreffende schnauzer.
      Ik heb een hele lieve zwarte dwergschnauzer die luistert naar de naam Fei waarmee ik 2x per jaar bij de dierenarts kom voor controle en de desbetreffende vaccinaties. Ikzelf indien nodig kom tot volle tevredenheid bij de Centro de Salud
      waar geen bomvolle zalen zijn omdat alles volgens afspraak gaat en daardoor wachttijden nauwelijks voorkomen. Tevreden!?

 13. Wat een kul onderzoek zeg.
  Ze moeten eens komen kijken in de wachtkamers van de overheids ziekenhuizen en Centro Saluds. Helaas heb ik het afgelopen jaar een week lang aan den lijve ondervonden dat het echt allemaal niet zo geweldig is als men in dit onderzoek stelt.
  En dan kijken ze naar de kosten per persoon?
  Kijkt men dan wat het effectief per persoon heeft gekost? of wat er per persoon door de overheid wordt uitgegeven? Dat is namelijk nog al een verschil heh.
  En neemt men hierin ook mee dat er een verschil is tussen de zeg maar Seguridad Social zorg en de particuliere zorg?
  Als ik kijk dat je voor een paar dagen ziekenhuis met wat onderzoeken op dik 2500 euro uitkomt hier, en zie hoeveel mensen er soms weken liggen en wat Spanjaarden allemaal wegslepen bij de Apotheek, kan je je afvragen op welke wijze men dit onderzoek heeft gedaan…..
  Want zegt de levensverwachting iets van de zorg die geboden wordt, of leven mensen toevallig zo gezond??
  Dus voor mij roept het onderzoek meer vragen op dan dat ze beantwoorden.
  En tja Bloomberg….die ook die geweldige ratings geeft aan landen en banken, op basis van ook regelmatig zeer vage indicatoren en aannames die ze daar zelf verzinnen.
  Begrijp me goed, ik vind de gezondheidszorg hier prima hoor in Spanje, meer dan prima zelfs, maar zou en land als Noorwegen niet veel hoger moeten staan dan Spanje??

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken