Spanje is wat betreft de gezondheidszorg het meest efficiënt van Europa

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje is wat betreft de gezondheidszorg het meest efficiënt van Europa

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Bloomberg is de Spaanse gezondheidszorg Europa’s meest efficiënte en staat het Zuid Europese land zelfs als derde op de wereldranglijst achter Hong Kong en Singapore. De derde plaats heeft Spanje te danken aan de hoge levensverwachting en gemiddelde kosten die gezien andere lagen laag zijn.

Het gaat in het rapport van Bloomberg niet zozeer over de kwaliteit van de gezondheidszorg maar meer om de effectiviteit. Wat betreft dat laatste is Spanje het Europese land dat het beste scoort en staat Spanje een plaats boven Italië op de derde plaats. Spanje staat achter Hong Kong (1) en Singapore (2) en voor Italië (4) en Zuid Korea (5).

Terwijl Hong Kong een efficiëntie score heeft van 87,3 en Singapore 85,6 is dat in Spanje lager met 69,3 wat net iets beter is dan Italië met 67,6. Bij het berekenen van die score is o.a. gekeken naar de levensverwachting die in Hong Kong 84,3 jaar, in Singapore 82,7, in Spanje 82,8 en in Italië 82,5 jaar is. Daarnaast is ook gekeken naar de kosten per persoon per jaar wat bij Hong Kong 2.222 dollar is, in Singapore 2.280 dollar, in Spanje 2.354 dollar en in Italië 2.700 dollar.

Als we naar de lijst kijken zien we dat Nederland wat betreft efficiëntie in de gezondheidszorg op de 28e plaats staat met een score van 50,8, een gemiddelde levensverwachting van 81,5 jaar maar de kosten per persoon van 4.746 euro per jaar. België is geëindigd op de 38e plaats met een score van 44,8, een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar en kosten per persoon van 4.228 euro per jaar.

De Spaans gezondheidszorg mag dan wel efficient zijn volgens Bloomberg maar het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zegt dat de Spaanse zorg niet meer zo was als vroeger. Spanje is dit jaar namelijk van de 8e naar de 19e plaats gezakt volgens ons eerder geplaatste artikel.

Ga naar de inhoud