Buitenlanders die hypotheken in Spanje aanvragen verdienen 6.000 euro per maand

Buitenlanders die hypotheken in Spanje aanvragen verdienen 6.000 euro per maand
Beeld: via canva.com

Buitenlanders die hypotheken in Spanje aanvragen verdienen 6.000 euro per maand

Elk jaar besluit tienduizenden buitenlanders een woning in Spanje te kopen, met of zonder de noodzaak van een hypotheek. Het profiel van buitenlanders die een woning met bankfinanciering moeten aanschaffen en hun lening in Spanje afsluiten, is opgenomen in het jaarlijkse rapport van idealista over hypotheken 2023. Dit rapport geeft details over hun economische kenmerken, de meest opvallende bestemmingen om een woning te kopen en het soort lening dat de buitenlanders ondertekenen.

Na analyse van de hypothecaire transacties die idealista vorig jaar bemiddelde met haar dienst voor niet-ingezetenen, stelt idealista dat buitenlanders 5% van de totale hypotheekwaarde vertegenwoordigden in het hele jaar. Dit is vergelijkbaar met het aandeel van hypotheken voor de aankoop van tweede woningen (7,5%), maar ver onder de operaties voor de aankoop van de hoofdverblijfplaats (73%).

Wat het profiel van de buitenlanders betreft, is deze gemiddeld 41 jaar oud, met een gemiddeld huishoudinkomen van meer dan 5.900 euro per maand, die een woning wil kopen van ongeveer 213.000 euro. Dit is een prijs die tot 20% hoger is dan het nationale gemiddelde wat Spanjaarden uitgeven.

De groeiende vraag van buitenlanders naar hypotheken in Spanje is een teken van de aantrekkingskracht van het land voor buitenlandse kopers. De lage rente, het gunstige klimaat en de relatief lage huizenprijzen maken Spanje tot een aantrekkelijke bestemming voor investeerders en mensen die op zoek zijn naar een tweede woning of een plaats om te wonen na hun pensioen.

Nationaliteiten

Het Middellandse Zeegebied blijft de meest opvallende bestemming voor buitenlandse kopers. Populaire locaties zijn onder meer de Costa del Sol, de Costa Blanca, de Balearen en de Canarische Eilanden.

Britten blijven de referentie voor wat betreft nationaliteiten van buitenlandse kopers in Spanje, 15,5% van de Britse kopers doen dat met een Spaanse hypotheek. Naast Britten zijn Duitsers ook sterk vertegenwoordigd op de Spaanse huizenmarkt met 14% hypotheken. Nederlanders staan ook in de top tien met 7% van de huizenkopers met een Spaanse hypotheek, terwijl dat bij de Belgen 4,5% is.

Hoewel buitenlanders duurdere huizen kopen dan de gemiddelde Spanjaard, hebben ze minder financiering nodig om deze aan te schaffen. Dit komt doordat ze over hogere inkomens beschikken. Hun economische inspanning om de woning te kopen is 21%, vier procent lager dan het Spaanse gemiddelde.

Veel buitenlandse kopers hebben aanzienlijke eigen middelen beschikbaar om in te brengen bij de aankoop van een woning in Spanje. Dit kan zijn dankzij spaargeld, de opbrengst van de verkoop van hun vorige woning of een ouderlijke schenking. Met deze eigen middelen kunnen ze een groter deel van de aankoopprijs zelf financieren en hebben ze slechts een kleinere hypotheek nodig.

Voor buitenlanders blijft een vaste hypotheekrente de voorkeur hebben om hun aankoop te financieren. Vaste rentes bieden meer zekerheid en voorspelbaarheid, wat voor veel buitenlandse kopers aantrekkelijk is, vooral als zij van plan zijn om een groot deel van het jaar in Spanje door te brengen.

De keuze voor vaste rentes wordt ook gedreven door de historisch lage inflatieniveaus in Spanje en de eurozone. Met een inflatie van slechts enkele procenten kunnen buitenlanders een hypotheek met een vaste rente van rond de 3% vastleggen voor een periode van 20 tot 30 jaar. Dit biedt hen financiële zekerheid op de lange termijn.

Ga naar de inhoud