Grote verkeersdrukte tijdens Semana Santa met 16,5 miljoen verkeersbewegingen in Spanje

Grote verkeersdrukte tijdens Semana Santa met 16,5 miljoen verkeersbewegingen
Beeld: via canva.com

Grote verkeersdrukte tijdens Semana Santa met 16,5 miljoen verkeersbewegingen in Spanje

Vanaf 15.00 uur op vrijdag 22 maart geeft de Spaanse Verkeersdienst (DGT) het startschot voor de ‘operación salida’ of speciale verkeersoperatie voor de Semana Santa of Paasweek. Deze operatie is bedoeld om de verkeersveiligheid en -doorstroming op de wegen te waarborgen en zal duren tot middernacht op maandag 1 april, een officiële feestdag in zeven regio’s (Balearen, Cantabrië, Catalonië, Baskenland, La Rioja, Valencia en Navarra).

De verwachte 16,55 miljoen verplaatsingen over de weg vertegenwoordigen een stijging van 1,5 miljoen vergeleken met 2019 en 1% meer dan in 2022. Deze verplaatsingen zullen samenvallen met de komst van regen en met stabiele brandstofprijzen, twee zaken waar veel Spanjaarden naar kijken met deze feestdagen.

De verkeersoperatie is, zoals gebruikelijk, verdeeld in twee fasen die samenvallen met de drukste verkeersperiodes waarin bijna 90% van het verwachte verkeer zal plaatsvinden. De eerste fase begint op vrijdag 22 maart om 15.00 uur en eindigt op middernacht van zondag 24 maart. In deze fase worden 4,2 miljoen verplaatsingen over de weg verwacht. De tweede fase, belangrijker dan de eerste gezien het grotere verkeersvolume op het gehele wegennet, begint op woensdag 27 maart en eindigt op maandag 1 april.

Deze vakantieperiode is een van de meest complexe van het jaar, omdat het verkeersvolume op de wegen in een korte periode sterk toeneemt, met vergelijkbare vertrek- en bestemmingsplaatsen, en voornamelijk op dezelfde dagen en tijden.

Volgens de verkeersvoorspellingen van Tráfico kunnen er vanaf de vroege avonduren van vrijdag 22 maart (tussen 15.00 en 22.00 uur, met name tussen 18.00 en 21.00 uur) verkeersproblemen en files ontstaan bij het verlaten van grote steden, evenals op de toegangswegen naar kustgebieden. Dit komt doordat de langere verplaatsingen voor het begin van de vakantieperiode samenvallen met de gebruikelijke kortere verplaatsingen in het weekend.

Op zaterdagochtend 23 maart (tussen 09.00 en 14.00 uur) zal het drukke verkeer vanuit de grote steden aanhouden, en zich mengen met het verkeer naar nabijgelegen recreatie- en vrijetijdsgebieden. Op zondag 24 maart eindigt deze eerste fase van de speciale operatie met de terugkeer van degenen die het weekend hebben genoten. Dit zal in de namiddag en avond (vooral tussen 18.00 en 22.00 uur) leiden tot files op de toegangswegen naar steden, hoewel minder intens dan op andere zondagen.

Om de verkeersdoorstroming te bevorderen, zal de maximumsnelheid op bepaalde delen van het wegennet tijdelijk worden verhoogd. Dit zal onder meer het geval zijn op de A-8 (Bilbao-Behobia), de A-1 (Madrid-Burgos), de A-4 (Madrid-Córdoba) en de AP-7 (Circumval.lació de Barcelona).

De agenten van de DGT zal tijdens de operatie gebruikmaken van geavanceerde technologie, zoals drones en helikopters met warmtecamera’s, om te controleren op overdreven snelheid en andere overtredingen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

Een positief punt voor automobilisten is dat de brandstofprijzen, vooral in de aanloop naar de feestdagen, stabiel zullen blijven. Dit geeft automobilisten die tijdens de Paasweek lange afstanden moeten afleggen een “ademruimte”. Volgens de recente Weekly Oil Bulletin van de EU bedraagt de gemiddelde prijs van een liter benzine euro-95 € 1,616, terwijl een liter diesel een gemiddelde prijs heeft van € 1,523.

Ga naar de inhoud