Europese Sentinel satellieten registreren 53 graden op de grond in Spanje

Europese Sentinel satellieten registreren 53 graden op de grond in Spanje
Beeld: @CopernicusEU / twitter

Europese Sentinel satellieten registreren 53 graden op de grond in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Recent schreven we nog dat het waarschijnlijk nog 30 jaar zal duren voordat Spanje luchttemperaturen van 50 of 51 graden zal registreren. Maar tijdens de afgelopen hittegolf hebben de Europese Sentinel-3A en Sentinel-3B satellieten in Spanje toch 53 graden en meer geregistreerd. Dat gebeurde echter op de grond wat dus niet een luchttemperatuur is.

De Sentinel-3A en Sentinel-3B satellieten maken deel uit van het Europese Copernicus-programma en zij hebben op 14 juni een snapshot van Spanje gemaakt waarbij op verschillende plaatsen in het land een grondtemperatuur van 53 graden of meer werd gemeten, zo meldt Copernicus EU op Twitter. Er staat verder niet bij vermeld waar dat precies is geregistreerd maar als je naar de kaart van Spanje kijkt kun je zien waar het diep rood gekleurd is.

53 graden grondtemperatuur is niet zo verwonderlijk als de luchttemperatuur meerdere keren  en op meerdere plaatsen boven de 40 graden is gekomen in Spanje. Het probleem met dit soort hoge temperaturen is echter wel dat dit gevolgen heeft voor de natuur, dieren en waterhuishouding.

De hittegolf heeft ervoor gezorgd dat er in de stuwmeren minder water zit vanwege verdamping door de hoge temperaturen. Daarnaast zorgen dit soort temperaturen er ook voor dat natuur- en bosbranden makkelijker vat kunnen krijgen, zeker als het overal kurkdroog is. 

Voor 50 of 51 graden luchttemperatuur zal men in Spanje nog enige tijd moeten wachten maar de grondtemperaturen kunnen echter wel boven de 50 graden stijgen, zoals de Sentinel-3A en Sentinel-3B satellieten hebben laten zien. Is dat echter genoeg om een eitje te bakken op het asfalt?

50graden
Hittegolf verlaat Spanje maar weerexpert voorspelt 50 graden in Spanje
De 50 graden Celsius is nog nooit gehaald in Spanje en volgens weerexperts zullen we nog 30 jaar moeten wachten voordat deze hoge temperaturen in Spanje geregistreerd worden.
icoon2022www.spanjevandaag.com
c067b82d86c74c48550091b6e3a9d6ef 1
Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?
In de buitenlandse pers schrijft men wel eens dat er in Spanje temperaturen worden gemeten van 51, 50 of 49 graden maar dat klopt niet want volgens de officiële meetstations is 47,4 graden de hoogst gemeten temperatuur in Spanje.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud