Deze medicijnen kunnen positief testen bij een verkeersdrugscontrole in Spanje

Deze medicijnen kunnen positief testen bij een verkeersdrugscontrole in Spanje
Beeld: via canva.com

Deze medicijnen kunnen positief testen bij een verkeersdrugscontrole in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Guardia Civil in Spanje controleert regelmatig automobilisten op drugsgebruik. Dit doen ze om het aantal ongelukken te verminderen en om de gevaren van het rijden onder invloed van drugs te benadrukken. De Spaanse Verkeersdienst DGT heeft in een bewustmakingcampagne aangegeven dat sommige medicijnen ook positief kunnen testen op drugs.

Een paar jaar geleden publiceerde de DGT een lijst met medicijnen die een risico kunnen vormen voor de rijvaardigheid, ook al lossen ze medische problemen op. Deze medicijnen zijn pijnstillers, angstremmers, antidepressiva, antihistaminica en psychostimulantia. In de meeste gevallen testen ze positief op THC, omdat ze afgeleid zijn van opium.

De symptomen van deze medicijnen zijn onder meer slaperigheid, wazig zicht, euforie, slaapproblemen en duizeligheid. Deze symptomen kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden, vooral de reactietijd bij obstakels op de weg. Een van de meest voorkomende medicijnen die positief kunnen testen op drugs is het bekende ibuprofen.

Als je positief test op drugs en je hebt geen kopie van het doktersvoorschrift bij je, kun je een boete krijgen van maximaal 1.000 euro. Er worden ook 6 punten van je (Spaanse) rijbewijs afgetrokken. Als je positief test en je rijgedrag gevaarlijk was, kun je een gevangenisstraf krijgen van 3 tot 12 maanden en kun je je rijbewijs voor een periode van 1 tot 4 jaar kwijtraken.

Aanbevelingen als je een van deze medicijnen neemt en in de auto stapt: Lees de bijsluiter. Hierin vind je informatie over de mogelijke effecten die het medicijn kan hebben op het rijden. Als de bijsluiter aangeeft dat het medicijn het rijden kan beïnvloeden, mag je niet rijden. Het symbool van een auto in een rode driehoek geeft aan dat het medicijn een groot effect kan hebben op het rijvermogen. Als je niet zeker weet of je kunt rijden nadat je het medicijn hebt ingenomen, neem dan contact op met je arts of apotheker.

Ga naar de inhoud