Nieuwe verkeersregels voor e-steps in Spanje sinds 22 januari van kracht

Nieuwe verkeersregels voor e-steps in Spanje sinds 22 januari van kracht
Beeld: Canva

Nieuwe verkeersregels voor e-steps in Spanje sinds 22 januari van kracht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 2 januari gelden in heel Spanje nieuwe verkeersregels voor gebruikers van elektrische steps (patinetes) ook wel e-steps genoemd maar deze zijn eigenlijk pas op 22 januari van kracht geworden, aldus de Spaanse verkeersdienst DGT. Zo mag men nu niet meer op de stoep rijden met de elektrische steps, is de maximum snelheid 25 kilometer per uur en kunnen de step-gebruikers ook getest worden op het rijden onder invloed. Daarnaast moeten alle nieuwe ‘patinetes’ vanaf nu een technisch certificaat hebben.

Er zijn volgens de DGT circa één miljoen zogenaamde ‘vehículos de movilidad personal’ of VMP in omloop. In 2020 overleden 8 VMP-gebruikers, hoofdzakelijk elektrische step rijders, moesten er 97 opgenomen worden in ziekenhuizen en raakten nog eens 1.097 e-step-rijders lichtgewond. Vanaf 22 januari moeten alle nieuw te verkopen e-steps beschikken over een technisch certificaat.

maar het rijden met een elektrische step in Spanje wordt moeilijker gemaakt (je kunt ook zeggen dat het lopen weer veiliger wordt gemaakt). Dat wil zeggen, er zijn minder plaatsen waar het is toegestaan zonder problemen met een ‘patinete’ te rijden. 

Deze regels gelden dus voor iedereen die in Spanje met een elektrische step rijdt. Dus voor de inwoners, toeristen die een elektrische step huren of buitenlanders die tijdens hun vakantie of verblijf in Spanje een eigen elektrische step meenemen.

Wel toegestaan

Maar met de nieuwe onderstaande regels , waar mag je dan nog wel rijden met een elektrische step? Volgens de regels moet je op een fietspad (carril bici) rijden indien aanwezig. Voetgangers hebben altijd voorrang dus wachten bij zebrapaden is verplicht.

Het is ook toegestaan om met een elektrische step op het wegdek te rijden (net zoals met een fiets) binnen de bebouwde kom en altijd als de maximum snelheid minder dan 30 km/uur is. 

Regels

De maximum snelheid is 25 km/uur. Rijd je sneller/harder dan kun je een boete van 500 euro krijgen.

Het is noodzakelijk een document bij je dragen wat gezien kan worden als een bewijs dat de elektrische step voldoet aan de EU normen. De meeste technische certificaten voor de verschillende merken steps zijn o.a. HIER te downloaden.

Het op de stoep/trottoir (acera) rijden met een elektrische step is niet meer toegestaan. Ook het rijden in een voetgangersgebied (zona peatonal) is verboden.

Het rijden op wegen tussen gemeenten (vias interurbanos), snelwegen (autopistas), autowegen (autovias) en tunnels binnen de bebouwde kom (tuneles urbanos) is niet toegestaan.

Het rijden met een elektrische step terwijl je teveel alcohol op hebt is verboden.

Het rijden met een step en het dragen van hoofdtelefoons of oordopjes om muziek te luisteren is verboden.

Het is verboden met meer dan één persoon op een elektrische step te rijden. Een ‘patinete’ is een ‘vehículo uni-plaza’.

Het bij je hebben van een officieel rijbewijs (certificado de circulación) wordt ook verplicht maar daar is nu nog niet veel informatie over bekend.

Helm verplicht?

Het dragen van een helm op de elektrische step is over het algemeen in Spanje niet verplicht. Maar veel autonome regio’s en ook gemeenten hebben deze verplichting wel ingevoerd via regionale of lokale wetten.

Verzekering verplicht?

Het afsluiten van een verzekering (seguro) is nog niet verplicht in heel Spanje. Maar net zoals met de helm zijn er gemeenten en autonome regio’s waar een verzekering wel al verplicht is of gaat worden.

De Spaanse verkeersdienst DGT zegt dat een speciale verzekering niet verplicht is in Spanje maar dat het wel aan wordt geraden om jezelf en anderen te beschermen in het geval van een ongeluk, aanrijding etc.

Kenteken verplicht?

Het is nog niet verplicht dat elektrische steps een kenteken moeten hebben. Er hoeft ook geen belasting betaald te worden voor het mogen rijden op straat, zoals bijvoorbeeld wel geldt voor personenwagens en motoren/scooters.

Ga naar de inhoud