Elke inwoner van Spanje gaf 60 euro uit aan biologisch eten in 2022

Elke inwoner van Spanje gaf 60 euro uit aan biologisch eten in 2022
Beeld: Canva

Elke inwoner van Spanje gaf 60 euro uit aan biologisch eten in 2022

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Uit gegevens van een nieuw rapport blijkt dat het gemiddelde bedrag dat inwoners van Spanje in 2022 uitgaven aan ecologische of biologische producten, zowel binnen- als buitenshuis, 60 euro was. Dit bedrag is met 3% gestegen vergeleken met het voorgaande jaar en bijna 2 euro hoger dan het bedrag van 58,15 euro in 2021. De totale marktwaarde van ecologische producten in Spanje in 2022 was 2,8 miljard euro, waarvan 2,5 miljard euro afkomstig was uit huishoudens.

Volgens het jaarlijkse rapport over ecologische productie en consumptie in Spanje, opgesteld door de Spaanse professionele vereniging voor ecologische productie (Ecovalia), bedroeg het gemiddelde totale uitgave per persoon per jaar 60 euro. Hiervan werd 53,20 euro besteed aan ecologische producten binnen het huishouden en 6,80 euro buitenshuis.

Uitgaven

Uit de gegevens blijkt dat de ecologische boodschappenmand in Spanje in 2022 voor 64% uit ecologische producten van plantaardige oorsprong bestond, vooral fruit (14%) en groenten (10%). De overige 36% bestond uit producten van dierlijke oorsprong, vooral vlees (27%). 

De gemiddelde prijs van ecologische producten lag in 2022 op 3,90 euro per kilogram. Hierbij was de gemiddelde prijs van ecologische plantaardige producten 2,47 euro per kilo, terwijl deze voor ecologische dierlijke producten 6,64 euro per kilo bedroeg.

Uit het rapport blijkt dat vrouwen in de middelbare leeftijd de grootste groep kopers zijn die in de supermarkt kiest voor ecologische producten: 73% van de consumenten is vrouw en 34% is tussen de 45 en 60 jaar oud. Mannen vormen 27% van het segment en het gebruik van deze producten onder jongeren blijft laag: slechts 14% is tussen de 25 en 35 jaar oud.

Productie

Tijdens de presentatie van het rapport is uitgelegd dat er in Spanje 2,64 miljoen hectare aan gecertificeerd biologisch landbouwareaal is, waarvan de oppervlakte in de afgelopen vijf jaar met bijna 27% is gegroeid. Deze sector is de laatste jaren steeds ‘aantrekkelijker’ geworden voor boeren in Spanje. 

Op basis van de oppervlaktegegevens behouden Andalusië, Castilla-La Mancha en Catalonië hun leidende posities in de nationale ecologische sector. Bovendien is het bruikbare landbouwareaal in Spanje bijna 11%, wat hoger is dan het Europese gemiddelde van 9,6%.

Tijdens de presentatie werd benadrukt hoe belangrijk Afrika is, waar de ecologische productie de afgelopen jaren is toegenomen. Oostenrijk en Zweden vallen op als leiders op het gebied van bruikbaar landbouwareaal in Europa, terwijl Spanje zich op een gemiddeld niveau bevindt. Opvallend is het geval van landen met een belangrijke landbouwsector, zoals Polen, die ‘bescheiden’ groeit met 3,5% van het oppervlak.

Ga naar de inhoud