Hoe krijg je toegang tot je medische geschiedenis in Spanje

Hoe krijg je toegang tot je medische geschiedenis in Spanje
Beeld: Canva

Hoe krijg je toegang tot je medische geschiedenis in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dankzij de digitalisering van overheidsinstellingen, zoals het gezondheidssysteem, kan er een betere informatie-uitwisseling plaatsvinden tussen burgers en overheidsdiensten. Om toegang te krijgen tot informatie of om te communiceren, kun je jezelf richten tot de eigen regionale gezondheidszorg of gebruik maken van de nationale online dienst.

De Digitale Medische Geschiedenis van het Nationale Gezondheidssysteem (Historia Clínica Digital del Sistema Nacional de Salud (HCDSNS) geeft toegang tot medische documenten die zijn gegenereerd in elk dienst van het nationale systeem, waardoor ze kunnen worden geconsulteerd tijdens medische zorg tijdens het reizen door het hele land. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle informatie van een burger toegankelijk is via HCDSNS, terwijl dit wel het geval kan zijn via de medische informatiesystemen van elke autonome regio, zoals vermeld op de website van het ministerie.

Om toegang te krijgen tot je medische geschiedenis kun je als inwoner van Spanje naar de link gaan die beschikbaar is op de website van de autonome regio waar je woont of de website die overeenkomt met jouw persoonlijke gezondheidskaart. Zodra je binnen bent, moet je jezelf identificeren met een geldig identificatiemiddel: elektronische ID, elektronisch certificaat of Cl@ve. Je kunt HIER onze uitleg lezen over hoe je in Spanje een Cl@ve kunt aanvragen.

clave pin2
Informatie over hoe je in Spanje een cl@ve code kunt aanvragen en waar dat voor dient
Als je in Spanje woont en contact moet hebben met de overheidsinstanties, dan is het makkelijk om een cl@ve te hebben, de Spaanse versie van DigiD en CSAM, …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Je kunt ook rechtstreeks toegang krijgen via ‘Mi Carpeta Ciudadana’, een persoonlijke online ruimte die de communicatie met de overheid vergemakkelijkt. Via deze ruimte kun je communiceren met de overheid en jouw persoonlijke informatie raadplegen, zoals afspraken, informatie over procedures of de status van lopende dossiers, of we kunnen meldingen en waarschuwingen ontvangen. Je kunt HIER onze uitleg over ‘Mi Carpeta Ciudadana’ lezen.

carpeta latop
Na de uitleg over Cl@ve-pin nu meer informatie over de ‘Carpeta Ciudadana’ in Spanje
Recent hebben we uitgelegd hoe het Spaanse identificatienummer Cl@ve werkt en nu bekijken we hoe je met die pin jouw persoonlijke ‘Mi Carpeta Ciudadana’ met …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Niet alle autonome regio’s bieden toegang tot dezelfde documenten, maar allemaal bieden ze toegang tot het samenvattende medische dossier, medische rapporten van ziekenhuisopnames, externe consulten, spoedgevallen, eerstelijnszorg, verpleegkundige zorg, laboratoriumresultaten, beeldvormende onderzoeken en andere diagnostische tests.

Hieronder de links naar diverse websites van de autonome regio’s waar veel Nederlanders en Belgen woonachtig zijn. De overige regio’s staan op DEZE website vermeld.

  • Andalusië – Servicio Andaluz de Salud (SAS) – LINK
  • Aragón – Servicio Aragonés de Salud (Salud) – LINK
  • Balearen – Servicio de Salud de las Islas Baleares (Ib-Salut) – LINK
  • Canarische Eilanden – Servicio Canario de la Salud (SCS Canarias) – LINK
  • Catalonië – Servei Català de la Salut (CatSalut) – LINK
  • Valencia regio – Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública – LINK
  • Madrid regio – Servicio Madrileño de Salud (SERMAS) – LINK
  • Murcia regio – Servicio Murciano de Salud (SMS) – LINK
Ga naar de inhoud