Spanje heeft genoeg bouwgrond voor 1,8 miljoen nieuwe woningen

Spanje heeft genoeg bouwgrond voor 1,8 miljoen nieuwe woningen
Beeld: via canva.com

Spanje heeft genoeg bouwgrond voor 1,8 miljoen nieuwe woningen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De druk als gevolg van het gebrek aan huisvesting blijft aanhouden in Spanje. Elke dag is er een groeiende vraag naar verschillende soorten woningen, of het nu gaat om betaalbare bestaande huizen, huurwoningen of nieuwbouwwoningen. Echter, Spanje staat voor een aanzienlijk tekort aan aanbod, waar verschillende spelers in de sector op hebben gereageerd en maatregelen hebben geëist. Daarom is de vastgoedsector ook actief op zoek naar bouwgrond. Op dit moment heeft Spanje 255 miljoen vierkante meter grond beschikbaar die de komende 30 jaar kunnen worden benut om minstens 1,8 miljoen woningen te bouwen.

Een onderzoek bekend als ‘project Terra’ uitgevoerd door CBRE analyseert de hoeveelheid bruikbare grond die in het land beschikbaar is, van stedenbouwkundig beheer tot grond die klaar is voor ontwikkeling. Dit omvat zowel grond die klaar is voor residentiële bebouwing als grond die in de laatste fase van stadsplanning verkeert en die de komende jaren zal worden ingezet voor stadsuitbreiding. Het plan is om op deze percelen te bouwen, met het oog op toekomstige verkoop van woningen. Het struikelblok, zo melden deskundigen, is echter dat veel van deze percelen eigendom zijn van de overheid, en het is hun beslissing om te kiezen of ze deze gronden willen verhandelen of niet.

Deze stukken grond bevinden zich door heel Spanje, maar rekening houdend met hoe snel ze zullen worden ‘verbruikt’, is het duidelijk dat grote steden zoals Barcelona, Madrid, Valencia en Malaga een hogere absorptie hebben en het minder tijd zal kosten om daar woningen op te bouwen. Dit correspondeert met het feit dat waar de vraag en absorptie het grootst zijn, er minder bouwgrond beschikbaar blijft.

Het knelpunt met deze gronden is dat sommige zich niet op ‘zeer verhandelbare’ plaatsen bevinden, wat betekent dat de bouwperiode kan schommelen tussen 2,5 jaar en zelfs meer dan 60 jaar. Zodra ze bebouwd zijn, moet worden geëvalueerd of ze verkoopbaar zijn. Het ontwikkelen van deze gronden staat het toe om woningen te bouwen en het huidige schaarse aanbod te vergroten. Het onderzoeksbedrijf benadrukt daarom de noodzaak van meer samenwerking tussen de publieke en private sector.

Volgens het kortgeleden uitgebrachte rapport zijn de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2023 in vijf Spaanse provincies al met meer dan 6% gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast werd opgemerkt dat de vraag in 2022 zorgde tot de verkoop van 718.000 woningen, een aantal dat ‘historisch hoog’ is en niet meer is gezien sinds 2007. Voor dit jaar wordt een daling van de vraag met 33% voorspeld, waarbij opmerkelijk is dat de verkoop van woningen waarschijnlijk onder de 500.000 blijft. Terwijl 2022 een expansieve markt liet zien, voorspelt men voor 2023 een afkoeling van de nationale markt.

Ga naar de inhoud