Wat zijn deze verkeerssignalen op de Spaanse wegen die lijken op drakentanden?

Wat zijn deze verkeerssignalen op de Spaanse wegen die lijken op drakentanden?
Beeld: @transportesgob / X

Wat zijn deze verkeerssignalen op de Spaanse wegen die lijken op drakentanden?

De wegen in Spanje worden voortdurend bijgewerkt met nieuwe technieken en signalen om de veiligheid te verbeteren. Eén van de recentere innovaties zijn de zogenaamde “drakentanden”, driehoekige markeringen op de weg. Deze opvallende signalen zijn recent geïntroduceerd door de Spaanse verkeersdienst DGT en worden op steeds meer wegen aangebracht. Maar wat betekenen deze “dientes de dragón” eigenlijk?

Drakentanden zijn driehoekige markeringen die op de rijbaan worden aangebracht, meestal aan de zijkanten van de weg. Ze zijn zo genoemd vanwege hun opvallende uitstraling die doet denken aan de tanden van een draak.

Deze markeringen zijn bedoeld om bestuurders visueel te waarschuwen dat ze hun snelheid moeten verminderen, vooral bij de nadering van gevaarlijke punten zoals dorpskernen, oversteekplaatsen voor voetgangers of andere risicovolle gebieden.

De driehoeken worden in een rij geplaatst, met de punten naar de rijbaan gericht. Dit creëert een optische illusie waardoor de rijbaan smaller lijkt te worden, wat bestuurders aanzet tot voorzichtiger rijden en snelheidsverlaging.

Het primaire doel van drakentanden is het verbeteren van de verkeersveiligheid door bestuurders te attenderen op gevaarlijke situaties en hen aan te zetten tot snelheidsverlaging. Door de visuele illusie van een smaller wordende weg, worden bestuurders automatisch voorzichtiger en gaan ze minder hard rijden.

Drakentanden worden vaak geplaatst op plaatsen waar veel ongelukken gebeuren, zoals bij de ingang van dorpskernen, oversteekplaatsen voor voetgangers, of andere zwarte verkeerssituaties. Door bestuurders tijdig te waarschuwen en hun snelheid te verlagen, kunnen ernstige ongevallen mogelijk worden voorkomen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat drakentanden een effectieve maatregel zijn om de snelheid van voertuigen te verlagen. De optische illusie van een smaller wordende weg activeert de natuurlijke neiging van bestuurders om voorzichtiger te rijden en hun snelheid aan te passen.

Volgens studies kan de gemiddelde snelheid van voertuigen met 5 tot 10 kilometer per uur worden verlaagd door de implementatie van drakentanden. Deze snelheidsverlaging kan een aanzienlijke impact hebben op de verkeersveiligheid, aangezien zelfs een kleine vermindering van de snelheid het risico op ernstige ongevallen aanzienlijk kan verlagen.

De ervaringen in Spanje tonen aan dat drakentanden een effectieve en kostenefficiënte maatregel zijn om de snelheid van voertuigen te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze positieve resultaten hebben bijgedragen aan de populariteit van deze markeringen als een waardevolle toevoeging aan het arsenaal van verkeerssignalen.

Ga naar de inhoud