Search
menu
Search

Asturië niet blij met anti-maagzuur reclame en relatie met ‘fabada’

Asturië niet blij met anti-maagzuur reclame en relatie met ‘fabada’
Beeld: ytezeta / instagram

Asturië niet blij met anti-maagzuur reclame en relatie met ‘fabada’

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, en misschien heb je het al eens gegeten, de ‘fabada asturiana’, een traditionele stoofschotel uit de Spaanse regio Asturië. Het probleem voor diverse verenigingen in de Noord-Spaanse regio is dat dit traditionele gerecht gelinkt wordt met maagzuur, zoals te zien is in de reclame van het anti-maagzuur middel Almax.

Het regionale gerecht bestaat uit witte bonen, chorizo, morcilla (bloedworst), lacón (gesuikerde ham) en panceta (spek). De bonen worden eerst een nacht geweekt en vervolgens met de rest van de ingrediënten in een pan gekookt. De stoof wordt op laag vuur gekookt tot de bonen zacht zijn en de saus is ingekookt. Fabada asturiana is een stevig gerecht dat vaak als wintermaaltijd wordt gegeten. Het wordt traditioneel geserveerd met brood en een glas cider.

Een poster van het merk Almax heeft de tekst ‘Almax y disfruta de Asturias sin acidez’ ofwel ‘met Almax kun je van Asturië genieten zonder maagzuur’, met daarbij een foto van het traditionele gerecht fabada. 

De ‘Cofradía gastronómica de Amigos de les Fabes’ van Asturië en het gemeentebestuur van Villaviciosa, hebben een brief overhandigd aan de laboratoria Almirall, S.A., waarin zij hun ongenoegen en afwijzing van deze campagne uiten. De reden is de relatie die deze campagne legt tussen het eten van fabada asturiana en maagzuurproblemen.

In de brief vragen ze de campagne in te trekken, omdat dit negatieve gevolgen heeft voor het imago van de fabada asturiana, het culinaire referentiepunt van Asturië. Volgens hen leidt de campagne tot associaties die niet nauwkeurig zijn, doordat ze een vereenvoudiging gebruiken die op dit moment geen enkele basis heeft.

Ga naar de inhoud