Buitenlanders zijn goed voor 22 procent van de woningverkopen bij makelaars in Spanje

Buitenlanders zijn goed voor 22 procent van de woningverkopen bij makelaars in Spanje
Beeld: via canva.com

Buitenlanders zijn goed voor 22 procent van de woningverkopen bij makelaars in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse vastgoedmarkt is in een matiging terechtgekomen door de onzekerheid, de aanpassingen in de wereldeconomie en de stijging van de rentetarieven. De verkoopsnelheid daalt in heel Spanje en geeft buitenlanders een grotere rol. 

Uit gegevens blijkt dat buitenlandse kopers al 22% van alle transacties bij makelaars vertegenwoordigen. Dit is een stijging van 2% vergeleken met vorig jaar in het hele land, hoewel kustgebieden nog steeds de meest geliefde plaatsen zijn om een woning te kopen. Volgens de ondervraagde makelaars zijn 46% van de buitenlandse kopers niet-ingezetenen. Op basis van nationaliteit zijn de Latijns-Amerikanen (19%) de grootste groep, gevolgd door Britten (13%), Marokkanen (11%), Duitsers (10%) en Roemenen (8%).

De meest gevraagde typen onroerend goed voor buitenlandse kopers zijn: flats (60%): appartementen of studio’s (21%); gezinswoningen (19%). De meeste buitenlandse kopers (68%) kopen een eerste woning, gevolgd door een tweede woning (21%) en in mindere mate (11%) als investering voor verhuur.

De meest gewaardeerde aspecten door buitenlandse kopers zijn de nabijheid van: voorzieningen (28%); groene ruimten (25%); kustgebieden (18%). In mindere mate worden de nabijheid van een luchthaven (3%), een nieuwe woning (10%) of een woning met een goede energieclassificatie (5%) gewaardeerd.

30% van de buitenlandse kopers heeft een banklening nodig voor de aankoop. Deze financiering wordt aangevraagd bij Spaanse banken (33%) of in het land van herkomst (21%). Ook wordt advies ingewonnen bij vermogensbeheerders in Spanje of in het land van herkomst (29%) of bij makelaars (17%).

Ga naar de inhoud