Search
menu
Search

Aantal gekraakte woningen is tot eind september 2021 met 18 procent gestegen in Spanje

Aantal gekraakte woningen is tot eind september 2021 met 18 procent gestegen in Spanje
Beeld: Canva

Aantal gekraakte woningen is tot eind september 2021 met 18 procent gestegen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de laatste gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er tot en met september 2021 in heel Spanje 18% meer gekraakte woningen gemeld. In totaal wordt er geschreven over 13.389 gekraakte of bezette woningen in Spanje waarvan alleen in Catalonië 5.689 ‘okupaciones’ hebben plaatsgevonden, 42% van het totaal.

Een van de dingen waar woningeigenaren in bepaalde regio’s en gebieden van Spanje zich zorgen om maken is krakers. In een tv spot van een bedrijf dat alarminstallaties verkoopt in Spanje is bv. te zien dat iemand een alarminstallatie wil hebben om te voorkomen dat er krakers in de woning komen wanneer zij op vakantie gaan.

Krakers (ocupas) zijn overal te vinden in Spanje maar met name in bepaalde regio’s van Spanje komt het vaker voor dat woningen gekraakt worden. Catalonië is de lijstaanvoerder in Spanje met tot en met september vorig jaar 5.689 gekraakte woningen. 42% van alle 13.389 gekraakte woningen wordt geregistreerd in Catalonië.

Het aantal gekraakte woningen is in Catalonië vier keer meer dan in de Madrid regio met 1.282 woningen en bijna drie keer meer dan in Andalusië met 1.994 gekraakte woningen. In de Valencia regio wordt gesproken over 968 gekraakte woningen, dat is meer dan de 706 gekraakte woningen in dezelfde periode in 2020.

Andere regio’s (alfabetisch): Aragón 202 aangiften; Balearen 407; Canarische Eilanden 406; Castilla-La Mancha 606; Castilië en León 239; Extremadura 105; Galicië 147; Murcia 476; Navarra 100; Baskenland (País Vasco) 202. In de overige regio’s is het aantal gekraakte woningen minder dan 100.

Krakers weten precies wat ze doen en in veel gevallen zijn het niet meer families die een woning bezetten maar wordt het kraken georganiseerd door mafia’s die daarna de gekraakte woningen verhuren aan derden. 

De politie spreekt echter een veelgehoord gerucht tegen want het is niet zo dat als je na enkele uren of dagen afwezigheid terugkomt bij de eigen woningen en krakers aantreft het niet met de politie mogelijk is om de krakers uit de woning te krijgen. Als de eigenaar kan aantonen dat de woning hen hem/haar is dan kan de politie de krakers arresteren waarna deze een boete krijgen.

Een kraker is iemand die na het innemen van een woning aantoont van plan is te blijven zonder dat deze persoon daar geweld voor heeft gebruikt. Is er sprake van geweld dan spreekt men niet meer over het kraken/bezetten (ocupación) maar over usurpatie (usurpación).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?