Kelders, opslagplaatsen en zolders voor honderden euro’s huur in Barcelona

Kelders, opslagplaatsen en zolders voor honderden euro’s huur in Barcelona
Beeld: via canva.com

Kelders, opslagplaatsen en zolders voor honderden euro’s huur in Barcelona

Huren in Barcelona is geen lachertje. De prijzen blijven de hoogte in gaan en drijven veel mensen in de problemen. De huurprijzen staan op historische maxima, met voor Barcelona gemiddeld 1.171 euro per maand. 

In Barcelona wordt tegenwoordig letterlijk alles verhuurd. De advertentie van een minuscuul kamertje voor 350 euro per maand in de buurt Poblenou wekte veel frustratie op via sociale media. Tot grote verbazing toonden maar liefst 1.746 personen interesse voor de ruimte waar enkel een bed in paste en een klein balkonnetje bij kwam. “Dat is niet langer conformeren, het is pure wanhoop”, klinkt het. 

Ongeveer 1 miljoen inwoners van Catalonië zoeken een appartement om te huren of kopen. De gemiddelde zoektijd ligt al op 1 jaar. De grote vraag botst met een beperkt aanbod. De gemiddelde huurprijs in Barcelona ligt al op 1.171 euro per maand. 

Die omstandigheden drijven steeds meer mensen naar erbarmelijke oplossingen. Zo ziet men steeds meer mensen die in zolders of opslagplaatsen wonen. Online vond de krant El País een kamer van 14 vierkante meter (waarvan slechts 12 bewoonbaar) voor 780 euro per maand. 

Vorige maand zorgde een zolder van 12 vierkante meter voor 650 euro nog voor oproer. In de buurt Sants wordt een 25 vierkante meter grote ruimte onder het straatniveau verhuurd voor 750 euro per maand. Het enige licht komt van een hoog venster achteraan dat uitgeeft op het patio. 

Steeds meer ruimtes die ongeschikt zijn om degelijk in te leven, worden verkocht alsof ze dat wel zijn. Websites als idealista houden wel een zeker toezicht op de legaliteit van de advertenties, toch ontsnappen ze vaak aan hun controle. 

In februari zou de nieuwe regelgeving voor huurprijzen in Catalonië van kracht moeten gaan. Die zou voor een zekere stabilisering moeten zorgen, ook al bestaat er argwaan of de ingreep wel voldoende effectief zal zijn.

Ga naar de inhoud