skip to Main Content
Antistierenwet Balearen opnieuw geactiveerd door het Grondwettelijk Hof

Antistierenwet Balearen opnieuw geactiveerd door het Grondwettelijk Hof

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Het Tribunal Constitucional (TC) ofwel het Grondwettelijk Hof in Madrid heet de wet van de regioregering Balearen waarin vermeld staat dat de stier bij het stierenvechten niet gedood mag worden na een korte schorsing opnieuw geactiveerd. Het Hof werd door de Partido Popular gevraagd de autonome wet te onderzoeken en nietig te verklaren maar de rechters van het TC oordelen dat de bezwaren van de conservatieve Spaanse regering onvoldoende zijn om de autonome wet ongrondwettelijk te verklaren.

Het is voorlopig een kleine overwinning aangezien de antistierenwet op de Balearen weer van kracht is nadat deze door het Grondwettelijk Hof begin november vorig jaar tijdelijk werd opgeschort. Dat gebeurde nadat de PP-partij een klacht had ingediend bij het Grondwettelijk Hof omdat zij meenden dat de autonome regering van de Balearen niet de bevoegdheden heeft om een wet tegen het stierenvechten te maken. De opschorting van de Balearen wet op de dierenbescherming was gedurende vijf maanden van kracht waarna definitief besloten zou worden of deze legaal of illegaal zou zijn. Aangezien dat nu nog niet gebeurd is heeft het TC besloten de regionale antistierenwet tijdelijk weer te reactiveren.

Er worden in de Balearen wet door de PP-partij enkele punten betwist zoals dat de stieren minimaal 4 en maximaal 6 jaar oud moeten zijn om in de arena toe te worden gelaten, dat de stieren voordat ze de arena binnengaan door dierenartsen onderzocht moeten worden om te kijken of ze niet van te voren verwond zijn (iets wat bij het stierenvechten vaak gebeurt om de stier zwakker te maken) en het feit dat er maximaal drie stieren mee mogen doen met een gevecht en deze slechts 10 minuten maximaal in de arena aanwezig mogen zijn.

Daarnaast wordt onderzocht of de wet goed is toegepast wat betreft het pesten of lastig vallen van de stieren voordat ze worden toegelaten in de arena en het gebruik van puntige of scherpe materialen om stieren te verwonden. Ook het belangrijkste, dat de stier niet gedood mag worden in de arena tijdens het stierenvechten, wordt door het Grondwettelijk Hof onderzocht.

Het is de zoveelste keer dat de regering van de Partido Popular het stierenvechten of de zogenaamde “Tauromaquia” een warm hart toedraagt. In de ogen van de PP is het stierenvechten een cultureel erfgoed en hebben regeringen van autonome deelstaten niet de bevoegdheden om de nationaal geldende regels en wetten wat betreft het stierenvechten en dierenmishandeling in het algemeen aan te passen, te veranderen of te verbieden. In 2016 werd ook al de antistierenwet in Catalonië door het Grondwettelijk Hof op aandringen van de PP verboden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ach ja bij de volgende verkiezingen in Spanje is het over en gedaan met de pp volgens de peilingen, en dan zou deze wreedheden hopelijk ook gedaan zijn

 2. Ben absoluut geen voorstander van stierenvechten maar toch denk ik dat ik liever een stier in Spanje zou zijn dan een in Nederland. Buiten de 15 minuten in de arena (die ze van mij meteen mogen afschaffen) hebben ze een heerlijk leven. Wel eens gezien hoe ze in Nederland met jonge stiertjes omgaan?

  1. Je hebt gedeeltelijk gelijk José. De stieren hebben het vooraf beter, maar dat wil nog niet zeggen dat ze daarna de martelingen moeten ondergaan. Er moet gewoon een einde komen aan deze gruwelijkheden.

 3. Hoe zat het ook al weer?
  De rechters doen in Spanje altijd wat de PP wil??
  Goh, niet dus!
  En dat geldt voor alle zaken!!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken