Wat zijn de nieuwe 2+1 wegen in Spanje?

Wat zijn de nieuwe 2+1 wegen in Spanje?
Beeld: Generalitat de Catalunya / web

Wat zijn de nieuwe 2+1 wegen in Spanje?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In maart 2021 heeft het Ministerie van Transport een wijziging in de verkeerswet ingevoerd die de eerste normen voor 2+1-wegen in Spanje vastlegt. Deze normen bevatten een aantal aanbevelingen voor het ontwerp van deze wegen, met hun extra rijstroken. Maar waar hebben we het over en waar zijn 2+1-wegen of tweestrooksweg met inhaalstroken voor bedoeld?

Dit type wegen verbeteren de veiligheid ten opzichte van gewone nationale wegen. Deze wegen zijn verantwoordelijk voor 75% van de dodelijke ongevallen in Spanje, en een van de belangrijkste oorzaken hiervan zijn frontale botsingen. 2+1-wegen zijn ook te vinden in andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Zweden. Deze landen hebben de veiligheid van hun weggebruikers verbeterd door 2+1-wegen aan te leggen.

Maar wat zijn het voor wegen? 2+1-wegen zijn een hybride tussen een autosnelweg en een gewone weg. Ze hebben een extra rijstrook, die vaak wordt gebruikt op bergpassen in Spanje om het verkeer te stroomlijnen.

Deze extra rijstrook kan op verschillende manieren worden toegevoegd. De eerste manier is om deze over een groot deel van de weg aan te leggen. In dit geval is er een wisselende richting strook, waarover automobilisten in één richting mogen rijden. De tweede manier is om de strook toe te voegen om specifieke problemen op te lossen, zoals files op bergpassen.

Waarom zijn 2+1-wegen belangrijk? De Spaanse verkeersdienst DGT wil 2+1-wegen aanleggen om de veiligheid op gewone (zogenaamde conventionele) wegen te verbeteren. Deze wegen zijn namelijk erg gevaarlijk bij het inhalen. De extra rijstrook zorgt ervoor dat automobilisten veiliger kunnen inhalen, wat het aantal ongevallen kan verminderen.

Bovendien kunnen 2+1-wegen de gemiddelde snelheid verhogen. Ze zijn ook goedkoper om aan te leggen en te onderhouden dan autosnelwegen. Bovendien hebben ze minder impact op het milieu.

Waar zijn 2+1-wegen in Spanje te vinden? Op dit moment zijn twee autonome regio’s in Spanje koploper in de aanleg van 2+1-wegen: Navarra en Catalonië. Navarra heeft al een deel van de N-121-A tussen de tunnels van Ezkaba en Lantz verdubbeld. Catalonië heeft bijna 10 van dit soort wegen aangelegd, waaronder de C-55. De eerste nationale weg waar de DGT werkt aan de aanleg van een 2+1-weg is de N-230, die loopt tussen de provincies Huesca en Lleida.

Ga naar de inhoud