Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (vrijdag)

Oeps ... foto ontbreekt!

Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (vrijdag)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Komt er deze vrijdag eindelijk licht aan het einde van de tunnel? Dag 12 van de moeilijke reddingsoperatie van de tweejarige Julen die op zondag 13 januari in een 110 meter diepe waterput viel, is begonnen met redelijk goed nieuws. Donderdag om 17.49 uur is de eerste groep mijnwerkers de verticaal geboorde tunnel afgedaald in de speciale lift waarna ze met de werkzaamheden zijn begonnen om de horizontale bijna 4 meter lange tunnel richting de mogelijke redding van Julen te graven.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]LAATSTE NIEUWS: LICHAAM VAN JULEN GEVONDEN IN DE WATERPUT[/su_note]

Donderdagavond rond 23.30 uur werd er in de Spaanse pers reeds gemeld dat de mijnwerkers 1 (van de 3,80) meter tunnel hadden gegraven. Dat geeft dus aan dat alles volgens plan is verlopen waarbij men hoopt dat de volgende ongeveer drie meter ook zonder problemen verlopen. De grond is erg hard met veel stenen en graniet wat het handmatig graven niet makkelijker maakt.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de mijnwerkers nog eens 50 centimeter tunnel kunnen graven maar vanwege het harde terrein hebben ze gebruik moeten maken van explosieven om kleine explosies te veroorzaken waardoor de harde steen loskwam. Vrijdagochtend hebben de mijnwerkers dus in totaal 1,5 meter kunnen graven en hebben ze nog ongeveer 2,5 meter te gaan. De mijnwerkers hebben de hele nacht doorgewerkt en denken niet aan rusten totdat ze Julen uit de waterput hebben gehaald.

De mijnwerkers hebben bijna 2 meter horizontale tunnel (ZIE UPDATE) gegraven waarbij ze twee keer klein explosief gebruikt hebben om grote rotsblokken en graniet te verwijderen. In totaal moeten de mijnwerkers handmatig 3,80 m tunnel graven en dat naar boven aflopend. Halverwege de tunnel zullen de mijnwerkers met een speciale georadar proberen de kleine Julen te lokaliseren om te bepalen hoe ze verder gaan graven, aldus de krant La Opinión de Málaga.

** UPDATES **


Laatse update is HIER te vinden (zaterdag)

UPDATE: (vrijdag 20.40 uur). Op het moment van schrijven geeft de Guardia Civil tekst en uitleg over de reddingsoperatie. Van de 3.80 meter die men moet graven heeft men nu 3.35 meter gegraven. Na een derde mini-explosie kon men vrijdagmiddag goed doorwerken maar het laatste deel blijkt weer een nieuwe uitdaging te zijn omdat ze weer harde materialen hebben aangetroffen. De laatste centimeters zal men opnieuw met een mini-explosie (de vierde) de weg vrij moeten maken maar het probleem is dat ze erg dicht bij de waterput zijn en dus erg voorzichtig moeten werken.

UPDATE: (vrijdag 18.30 uur) De mijnwerkers komen steeds dichterbij Julen nu men vrijdagmiddag na vele uren van handmatig graven nog slechts 65 cm van de waterput verwijderd is. Na de derde micro-explosie om hard materiaal weg te halen zijn de mijnwerkers zachtere grond tegengekomen waardoor ze goed hebben door kunnen werken. De kans is groot dat ze deze vrijdagavond al de 3,80 meter horizontale tunnel af hebben waarna men bij Julen kan komen. Het eerste wat men zal doen is de waterput met een speciale camera (die er als een ronddraaiend oog uitziet) onderzoeken om te kijken waar Julen zich bevindt.


Live meekijken (via La Vanguardia)

Handmatig

Zoals we al eerder hebben aangegeven is het graven van de horizontale tunnel een handmatig proces waarbij 8 gespecialiseerde mijnwerkers van de Brigada de Salvamento Minero uit Asturië in groepen van 2 meer dan 60 meter afzakken om gedurende 35 tot 40 minuten per mijnwerker aan de horizontale tunnel te werken. Daarbij worden ze bijgestaan door 10 Guardia Civil agenten gespecialiseerd in moeilijke reddingen en 8 brandweermannen.

De mijnwerkers bevinden zich gedurende de graafwerkzaamheden op 72 meter diepte en hebben de moeilijke maar niet onmogelijke taak om vier meter horizontale tunnel te graven waarbij ze niet weten wat ze tegen zullen komen op hun weg naar de waterput waar Julen zich in bevindt.

Eenmaal bij die waterput aangekomen zullen de mijnwerkers eerst met een speciale camera (die er uit ziet als een ronddraaiend oog) de waterput gaan onderzoeken voordat men beslist hoe men verder gaat met de reddingsoperatie.

Werkzaamheden

Tijdens elke “shift” zijn er twee mijnwerkers die om de beurt gedurende 35 tot 40 minuten graven. Dat doen ze in eerste instantie op traditionele manier met pikhouwelen, schoppen, drilboren en houten steunpalen.

Mocht het nodig zijn dan heeft de speciale Guardia Civil explosievendienst TEDAX explosieven klaarliggen waarmee de mijnwerkers kleine gecontroleerde ontploffingen kunnen uitvoeren om het harde materiaal te kraken en het verwijderen daarvan te vergemakkelijken zonder dat er schade ontstaat aan de waterput waar Julen zich in bevindt.

Specialisten

De uit Asturië overgevlogen mijnwerkers zijn specialisten op het gebied van moeilijke reddingen in o.a. mijnen en bergachtig gebied. Zij werken in koppels van 2 met in totaal 8 personen om de beurt handmatig aan de horizontale tunnel van 3,80 meter lang.

Deze tunnel loopt iets schuin omhoog en eindigt bij de waterput onder de berg puin en aarde wat een stop vormt in de put. Volgens de georadar is er 15 meter open ruimte onder de stop in de waterput en men gaat er vanuit dat Julen zich daar bevindt.

Verwacht wordt dat de mijnwerkers 20 tot 24 uur nodig zullen hebben om non-stop handmatig de vier meter lange horizontale tunnel te graven. Dat moet men met de hand doen omdat trillingen van grote machines een negatief effect kunnen hebben op de waterput. Dit moeilijke werk kan echter ook langer gaan duren, iets dat afhankelijk is van de moeilijkheden die zij bij het graven tegen zullen komen.

Daarnaast doen de mijnwerkers dit met zuurstofmaskers vanwege het stof wat vrijkomt bij het graven. De tunnel wordt schuin gegraven zodat het puin dat men weghaalt beneden onder de lift terecht kan komen.

Ga naar de inhoud