Laatste nieuws rondom reddingsoperatie Julen in Málaga (vrijdag)

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Komt er deze vrijdag eindelijk licht aan het einde van de tunnel? Dag 12 van de moeilijke reddingsoperatie van de tweejarige Julen die op zondag 13 januari in een 110 meter diepe waterput viel, is begonnen met redelijk goed nieuws. Donderdag om 17.49 uur is de eerste groep mijnwerkers de verticaal geboorde tunnel afgedaald in de speciale lift waarna ze met de werkzaamheden zijn begonnen om de horizontale bijna 4 meter lange tunnel richting de mogelijke redding van Julen te graven.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]LAATSTE NIEUWS: LICHAAM VAN JULEN GEVONDEN IN DE WATERPUT[/su_note]

Donderdagavond rond 23.30 uur werd er in de Spaanse pers reeds gemeld dat de mijnwerkers 1 (van de 3,80) meter tunnel hadden gegraven. Dat geeft dus aan dat alles volgens plan is verlopen waarbij men hoopt dat de volgende ongeveer drie meter ook zonder problemen verlopen. De grond is erg hard met veel stenen en graniet wat het handmatig graven niet makkelijker maakt.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de mijnwerkers nog eens 50 centimeter tunnel kunnen graven maar vanwege het harde terrein hebben ze gebruik moeten maken van explosieven om kleine explosies te veroorzaken waardoor de harde steen loskwam. Vrijdagochtend hebben de mijnwerkers dus in totaal 1,5 meter kunnen graven en hebben ze nog ongeveer 2,5 meter te gaan. De mijnwerkers hebben de hele nacht doorgewerkt en denken niet aan rusten totdat ze Julen uit de waterput hebben gehaald.

De mijnwerkers hebben bijna 2 meter horizontale tunnel (ZIE UPDATE) gegraven waarbij ze twee keer klein explosief gebruikt hebben om grote rotsblokken en graniet te verwijderen. In totaal moeten de mijnwerkers handmatig 3,80 m tunnel graven en dat naar boven aflopend. Halverwege de tunnel zullen de mijnwerkers met een speciale georadar proberen de kleine Julen te lokaliseren om te bepalen hoe ze verder gaan graven, aldus de krant La Opinión de Málaga.

** UPDATES **


Laatse update is HIER te vinden (zaterdag)

UPDATE: (vrijdag 20.40 uur). Op het moment van schrijven geeft de Guardia Civil tekst en uitleg over de reddingsoperatie. Van de 3.80 meter die men moet graven heeft men nu 3.35 meter gegraven. Na een derde mini-explosie kon men vrijdagmiddag goed doorwerken maar het laatste deel blijkt weer een nieuwe uitdaging te zijn omdat ze weer harde materialen hebben aangetroffen. De laatste centimeters zal men opnieuw met een mini-explosie (de vierde) de weg vrij moeten maken maar het probleem is dat ze erg dicht bij de waterput zijn en dus erg voorzichtig moeten werken.

UPDATE: (vrijdag 18.30 uur) De mijnwerkers komen steeds dichterbij Julen nu men vrijdagmiddag na vele uren van handmatig graven nog slechts 65 cm van de waterput verwijderd is. Na de derde micro-explosie om hard materiaal weg te halen zijn de mijnwerkers zachtere grond tegengekomen waardoor ze goed hebben door kunnen werken. De kans is groot dat ze deze vrijdagavond al de 3,80 meter horizontale tunnel af hebben waarna men bij Julen kan komen. Het eerste wat men zal doen is de waterput met een speciale camera (die er als een ronddraaiend oog uitziet) onderzoeken om te kijken waar Julen zich bevindt.


Live meekijken (via La Vanguardia)

Handmatig

Zoals we al eerder hebben aangegeven is het graven van de horizontale tunnel een handmatig proces waarbij 8 gespecialiseerde mijnwerkers van de Brigada de Salvamento Minero uit Asturië in groepen van 2 meer dan 60 meter afzakken om gedurende 35 tot 40 minuten per mijnwerker aan de horizontale tunnel te werken. Daarbij worden ze bijgestaan door 10 Guardia Civil agenten gespecialiseerd in moeilijke reddingen en 8 brandweermannen.

De mijnwerkers bevinden zich gedurende de graafwerkzaamheden op 72 meter diepte en hebben de moeilijke maar niet onmogelijke taak om vier meter horizontale tunnel te graven waarbij ze niet weten wat ze tegen zullen komen op hun weg naar de waterput waar Julen zich in bevindt.

Eenmaal bij die waterput aangekomen zullen de mijnwerkers eerst met een speciale camera (die er uit ziet als een ronddraaiend oog) de waterput gaan onderzoeken voordat men beslist hoe men verder gaat met de reddingsoperatie.

Werkzaamheden

Tijdens elke “shift” zijn er twee mijnwerkers die om de beurt gedurende 35 tot 40 minuten graven. Dat doen ze in eerste instantie op traditionele manier met pikhouwelen, schoppen, drilboren en houten steunpalen.

Mocht het nodig zijn dan heeft de speciale Guardia Civil explosievendienst TEDAX explosieven klaarliggen waarmee de mijnwerkers kleine gecontroleerde ontploffingen kunnen uitvoeren om het harde materiaal te kraken en het verwijderen daarvan te vergemakkelijken zonder dat er schade ontstaat aan de waterput waar Julen zich in bevindt.

Specialisten

De uit Asturië overgevlogen mijnwerkers zijn specialisten op het gebied van moeilijke reddingen in o.a. mijnen en bergachtig gebied. Zij werken in koppels van 2 met in totaal 8 personen om de beurt handmatig aan de horizontale tunnel van 3,80 meter lang.

Deze tunnel loopt iets schuin omhoog en eindigt bij de waterput onder de berg puin en aarde wat een stop vormt in de put. Volgens de georadar is er 15 meter open ruimte onder de stop in de waterput en men gaat er vanuit dat Julen zich daar bevindt.

Verwacht wordt dat de mijnwerkers 20 tot 24 uur nodig zullen hebben om non-stop handmatig de vier meter lange horizontale tunnel te graven. Dat moet men met de hand doen omdat trillingen van grote machines een negatief effect kunnen hebben op de waterput. Dit moeilijke werk kan echter ook langer gaan duren, iets dat afhankelijk is van de moeilijkheden die zij bij het graven tegen zullen komen.

Daarnaast doen de mijnwerkers dit met zuurstofmaskers vanwege het stof wat vrijkomt bij het graven. De tunnel wordt schuin gegraven zodat het puin dat men weghaalt beneden onder de lift terecht kan komen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
52 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Inna Lilahi, oue inna ilayhi radji3oen.
Vertaling: We zijn van Allah en tot Allah zullen we terug keren.
Allah is degene die het leven geeft en weer terug neemt. En Allah weet het best.

Ps: Triest nieuws,maar was te verwachten.
Heel veel sterkte voor de nabestaanden.
Lichaam is trouwens meegenomen voor autopsie onderzoek,ook dat nog. Maar het blijft vreemd,mysterieus gebeurtenis. R.I.P. Yulen

Als de kleine Julen toch nog moest leven als hij gevonden is, dan ben ik bereid om alle partijen d!e bij de reddingsoperatie betrokken zijn geweest, € 10 miljoen te schenken voor hun uitzonderlijke prestatie . . .
Ik ben dan ook met ‘n internationale opzet bezig die zijn gelijke niet kent . . . , en als die rond is, dan kom ik mijn belofte na . . .

Ik volg dit nieuws ook al sinds het begin nauwlettend op de voet. Ik vind dit erg mysterieus,vanwege dat yulen onder de prop aarde zich bevindt,en zakje chips en haren/weefsel waren boven gevonden. #Hoedan!?

Vroeger keek ik naar de waar gebeurd verhalen van de zender:ID(Identity Discover). En geloof me, vaak keek ik met vol verbazing en verbijstering ernaar hoe zo een waar gebeurd programma verhaal afliep. Waar mensen allemaal in staat zijn. We kennen het allemaal: Katten in het nauw,maken rare sprongen…Laat het in hemelsnaam Niet zo zijn.

ow .. op de foto hebben zij allemaal dikke winterjassen dikke dons jassen aan, dan moet Julen ook een dikke donsjas aanhebben gehad, dan kan Julen nooit door die put zijn gevallen..allemaal vragen…

Bedankt voor de updates redactie! En ik hoop van harte dat de kleine Yulen deze nacht bevrijdt zal worden uit zijn benarde positie. Heel veel sterkte en geduldigheid voor de nabestaanden en reddingsbrigades /werkers, hulpdiensten,etc.

Gisteren aan Julen gedacht om 23:23 het teken dat de verlichte meesters in de buurt zijn en de gebeden gehoord worden. Hoe nobel zijn de reddingswerkers die met hun handen de weg vrij banen…

Rescate de Julen op youtube is livestream 24 uur non-stop?

Wat is dit toch spannend.. Ik heb deze pagina de hele tijd openstaan en klik iedere 10 minuten op pagina vernieuwen. Het laat je gewoon niet los. Dankbaar dat hier steeds de juiste updates worden gegeven. Wat moeten de ouders van Julen in spanning zitten. Nu moeten er weer explosieven worden geplaatst. Dat betekent dat het weer langer duurt. Dit is voor deze mensen zo zwaar. Leef erg met ze mee. Hoop, bid en vertrouw dat Julen vandaag gevonden wordt en uit deze put wordt bevrijdt.
Dank jullie wel voor de informatie.
Ik blijf hier online!

Als Julen echt in die put is .. Nu as we speak , explosieven en drilboren worden er weer ingezet, wat een hel daar voor hem! wat moet dat arme peuter toch meemaken en doorstaan als Julen nog in leven is? dan hoop ik voor hem dat hij niets bewust mee krijgt en meegemaakt, want hoe erg is het om zo wat 2 weken lang zweven hangend met handen omhoog, in een pik donkere koude smalle put waar je geen kant op kunt, dan hoop ik dat Julen alles NIET bewust heeft meemaakt, en dat hij bewustenloos is en straks… Lees verder »

Respect voor de mijnwerkers en iedereen die vrijwillig meehelpt?. Julen wij wachten allemaal op je en hopelijk levend maar ik ben bang van niet?Kleine jongen ik zal je nooit vergeten!

Verschrikkelijk triest en verschrikkelijk ongelofelijk dit hele verhaal. Als je alle illustraties bekijkt en de berichten leest, dan komen er steeds meer vraagtekens. Hoe kan het ventje in hemelsnaam dwars door een ondoordringbare prop zijn gevallen terwijl zijn zakje snoep, zijn bekertje en een haar bovenop de prop zijn gevonden? Dat is onmogelijk. Enige mogelijkheid is dat het manneke tijdens zijn is blijven steken en bedolven is onder een laag puin, afkomstig van de wanden van de put. Maar of dat puin dan ondoordringbaar wordt? En waarom verwachten ze het jongetje “zwevend” direct onder de prop aan te treffen i.p.v.… Lees verder »

Loek, rare reactie , je weet niet wat voor een werk ik doe en wat voor een projecten ik heb gedaan, het gaat erom dat in zulke as hoc zaken je goed voorbereid moet zijn. Natuurlijk werken allen keihard en moet men improviseren maar de bodem daar us niet uniek en dit gad ben kunnen verwachten en dat gedoel ik met plannen, dit is een Spaans probleem, actie na reactie veel tijd verloren.

Jouw reactie is een hele rare. De hele week loopt men daar al tegen allerlei obstakels aan en ter plaatse moet er gewoon worden geschakeld. Een planning is in deze situatie haast onmogelijk, temeer ook omdat je ook nog aan de veiligheid moet denken van degenen die deze operatie uitvoeren. Daarnaast betreft het hier geen conventionele explosieven maar gaat het om maatwerk,
Onder druk wordt alles vloeibaar en dat is nou net wat ze moeten zien te voorkomen. Als je het nieuws hier volgt dan zie je ook hoe omvangrijk deze operatie is.

Wat een catastrophe , de explosieven zijn op , guardia is met vliegtuig naar Sevilla om meer te halen, wat een voorbereiding, sorry maar dit is typisch Spaans, dit had je met deze bodem toch kunnen bedenken, Spanjaarden en planning is geen goede combinatie

Dat weet ik ook maar tekort aan explosieven is amateuristisch , weer tijd verloren , ik hoop dat ze snel klaar zijn en dan maar zien wat ze aantreffen, ik hoop dat er een kennend jongetje uitkomt maar mijn buik zegt iets anders

De beste stuurlui staan altijd aan wal…..

Hoezo tekort? In welke glazen bol kon je aflezen dat ze meer dan drie explosies moesten verrichten? Zo’n explosie neemt twee uur in beslag, binnen die twee uur is de heli al lang weer terug met meer explosieven voor het geval ze weer nodig zijn.

We mogen er vanuit gaan dat iedereen die met deze ingewikkelde klus te maken heeft….er ook het allerbeste doen. Respect voor de mensen die daar onder de grond het bijna onmogelijk doen om zo’n ventje eruit te krijgen. Het hele trieste is dat het kereltje er niet meer levend uitkomt. Dat is menselijkerwijs moeilijk voor te stellen. Ik wens zeker de ouders….maar ook verdere familie héél veel kracht en wijsheid toe om deze ondraaglijke gebeurtenis een plekje te geven. Dit is zo onvoorstelbaar triest. Ik leef met ze mee????

Wat een spanning. Kan alleen nog maar aan dat kleine kereltje denken. Wat moet dit een ongelooflijke spanning en verdriet zijn voor de ouders van Julen. Wat moeten deze mensen een geduld hebben en niet weten of hun zoontje vandaag wordt gevonden. Heb het enorm met ze te doen. Elke 15 minuten kijk ik hier of er al meer nieuws is. Hoever zijn ze nu met graven? Ook voor de mijnwerkers en alle hulpverleners is dit een spannende tijd. Wat hebben deze mensen veel werk verricht.

Wat de grootste wereldleiders niet voor elkaar krijgen kan dat kleine mannetje wel.
Namelijk iedereen saamhorigheid brengen. Dat is de gedachte die me troost in deze verdrietige dagen van Julen

…Mooi verwoord Hanneke.
Bidt voor Julen & allen die hier rechtreeks en onrechtstreeks bij betrokken zijn . <3

Inderdaad ??

onbarmhartig triest.. toch blijft er een vlammetje hoop branden. is er bekend hoeveel zuurstof er maximaal aanwezig zou kunnen zijn en hoelang julen daarop zou kunnen blijven leven ik hoor daar heel weinig over ,,,en nog iets waar ik gek genoeg helemaal niets over hoor,,, hoe is de prop van aarde en puin boven julen terecht gekomen,, blijkbaar een zeer vasten substantie ook nog omdat ze had blijkbaar niet met die stofzuiger konden wegzuigen

ja johan , die vraag van dat puin en brokken boven op die kleine jongen ,die vraag stel ik mij al van bij het begin af ,ik leef zo mee met dat gebeurde ,en hoop op een speciale afloop ( mirakel ) !!

Is er nog recent nieuws? Wordt hij vandaag bevrijd?

Waarschijnlijk niet, het gaat heel langzaam omdat de grond zo hard is dat ze met explosieven moeten werken. Die prop zal beslist door de Guardia Civil worden onderzocht, zuurstof is er genoeg voor zo’n klein kindje, het probleem is of hij ook water heeft.

Ze zijn inmiddels al op de helft, nog twee meter…

Psalm 27:7

Zo ik niet had geloofd, dat in dit leven
Mijn ziel Gods gunst en hulp genieten zou,
Mijn God, waar was mijn hoop, mijn moed, gebleven?
Ik was vergaan in al mijn smart en rouw.
Wacht op den HEER, godvruchte schaar, houd moed:
Hij is getrouw, de bron van alle goed;
Zo daalt Zijn kracht op u in zwakheid neer;
Wacht dan, ja wacht, verlaat u op den HEER.

God is een hersenspinsel verzonnen door mensen die niet geschikt zijn voor het leven.

Laten we iedereen in zijn waarde laten..het gaat er hier niet om wie er gelooft of niet…het gaat om de kleine Julen..die gered moet worden..

Precies

Psalm 72: 10:

Geloofd zij God, dat eeuwig Wezen,
Bekleed met mogendheên;
De HEER, in Israël geprezen,
Doet wond’ren, Hij alleen.

Bijzonder Dirk-Jan daar kunnen wij alleen onze kracht van verwachten!
Hij kan en wil en zal in nood, zelfs bij het naderen van de dood, volkomen uitkomst geven.

Kansloos ben jij hoor ANONIEM. Laat Dirk – Jan lekker bidden voor Julen. Iedereen doet dat hier op zijn manier en jij bent de enige die negatief moet zijn. Iedereen in zijn waarde laten!

De heere is geprezen ?
Een doodonschuldig jongetje te offeren in naam van de Heer!!
Gatverdamme,de heer is gen heer!!!!

Vreselijk als je bedenkt dat t kindje nog niet is gered. Waarschijnlijk al dood. Zo ongeloofwaardig. Zo triest. Je hart draait om. Elke hoop ik dat ze hem vinden levend… maar die kans is nu uiterst klein. Lief klein mensje ik hoop op een wonder. Wens de familie heel veel sterkte en grote dank aan alle hulp verleners.
Ongeloof dat hij in zo’n klein gat is gevallen en zo diep! ?

Vanaf de dag dat Julen in de put verdween had ik al de koude rillingen,..ik volg al vanaf de eerste dag via de Spaanse media alle nieuws omtrent de redding oftewel bevrijding van deze kleine jongen .Wat een helden zijn alle mensen die zo erbij betrokken zijn ,in welke vorm dan ook ! Enorme ,,bergen,,werk verzet ,…vele tegenslagen gehad maar de hoop en moed en kracht niet verliezen,..ik zie ook filmpjes de vermoeide maar verbeten gezichten van de reddingswerkers hulpverleners van ,We gaan door ,..de bevolking dat meeleeft de wanhoop pijn en verdriet van de ouders ! Ik voel in… Lees verder »

Ik bid elke dag voor dit kind. Wat moet dit kindje niet gevoeld hebben. Angst, verdriet, pijn, gemis van zijn moeder en vader, veiligheid. Arme baby, arme schat. Logischerwijs zou je denken dat zo een kindje dood is. Maar toch hoop ik op een wonder. Ik hoop dat engelen over hem waken. Dit is ook vreselijk voor zijn ouders en familie. May God bless him.

En redactie hartelijk dank voor deze updates!! Ik waardeer het enorm!!!

Wat heb je jouw gevoelens ontzettend mooi kunnen verwoorden! Zelf ben ik totaal niet gelovig opgevoed, maar ik heb elke dag gebeden voor de kleine Julen en zijn ouders…

Wat ontzettend lief rob! Ik brand nu een kaarsje..met de hoop dat ie levend gevonden wordt..maar ben zooo bang…

Gweldig dat jullie dit doen! Schandalig dat er op het NOS journaal totaal niets meer in het nieuws komt over de lieve kleine Julen! Voor de ouders zeg ik UN ABRAZO MUY FUERTE ???

Het is wel op het nieuws geweest en staat ook in de krant, dus voortaan eerst beter informeren, helaas is er nog veel meer leed op deze wereld waarover men ook moet berichten

Is niet waar ik ben namelijk al paar het NOS aan het volgen en nee niets meer over Julen! Wel over de staking van de taxi’s al paar dagen.Sorry masr dan zie ik toch liever nieuws over de lieve schat Julen dan dectaxi’s.Dus misschien zelf ff beter opletten.

Redactie krijgt van mij een dikke pluim, dank je wel voor de goede informatie.
En die mannen daar in Totalán zijn voor mij allemaal helden. Wat een enorme klus voor hen met een doel om Julen te bevrijden uit die diepe put.
Diep respect voor hun.
Voor de ouders heel veel sterkte, bah wat moeten die mensen op het moment doormaken. Ze worden wel heel erg op de proef gesteld in hun leven.

Geachte redactie, mijn complimenten voor het zorgvuldig op de hoogte houden. Jullie zijn voor mij de beste bron van informatie over Julen. Ik blijf hopen op een wonder.

Ik ben ook bang dat de kleine Julen onderin zit ik hoop van niet en dat ze hem zo snel mogelijk eruit halen arme kind wat die me heeft moeten maken en welke angst in zijn oogjes heeft.
Lieve klein mannetje ik hoop uit mijn diepste grond van mijn hart dat je vandaag in de armen van je papa en mama mag komen. Ik leef iedere dag met de tranen in mijn ogen dat die kleine gaat redden, die lieve kleine Julen ik denk iedere dag aan je.xxx

Ik hoop ook dat er snel een einde komt aan deze nachtmerrie. Laat een wonder geschieden, dat hij nog in leven mag zijn.

Ze graven beetje schuin omhoog naar de prop, maar eronder is nog 15 meter, zit de jongen helemaal onderin dan kunnen ze er nog niet bij?..

We blijven alleen maar hopen dat het snel gaat, bedankt voor jullie update iedere dag, denk dat iedereen hier in Nederland er veel aan heeft gehad.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.