skip to Main Content
Laatste nieuws omtrent reddingspoging Julen in Málaga (zaterdag)
Twitter

Laatste nieuws omtrent reddingspoging Julen in Málaga (zaterdag)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Het is op een dag na alweer twee weken geleden dat de tweejarige Julen op zondag 13 januari in een 110 meter diepe en 25 centimeter brede waterput is gevallen. Sinds die dag zijn meer dan 300 specialisten van de Guardia Civil, brandweer en veel andere reddingswerkers en vrijwilligers bezig om dag en nacht naar manieren te zoeken om bij Julen te komen in de diepe put.

Sinds donderdagavond zijn 8 mijnwerkers van de Brigada de Salvamento Minero uit Asturië in 4 teams van 2 personen bezig om op een diepte van 83 meter een horizontale tunnel te graven richting de waterput.

We hebben in onze eerdere dagelijkse berichtgeving reeds tekst en uitleg gegeven over hoe deze reddingsoperatie in elkaar zit. Zie daarvoor HIER (vrijdag) en ook HIER (donderdag).

45 centimeter

Op vrijdagavond maakte de Guardia Civil tijdens een korte persconferentie meer details bekend over de situatie. De mijnwerkers waren op dat moment al ongeveer 24 uur bezig met het graven van de horizontale tunnel en hebben tijdens de 3,80 meter graven met diverse problemen en obstakels te maken gehad.

Tijdens de persconferentie werd bekend dat op vrijdagavond (dag 12) om 20.40 uur de mijnwerkers van de 3,80 meter reeds 3,35 meter hadden gegraven. Met andere woorden, vrijdagavond had men nog maar 45 centimeter te gaan om bij de waterput te komen. Die laatste centimeters waren echter wel moeilijk en men moest een vierde micro-explosie gebruiken om verder te kunnen gaan.

Een micro-explosie is een kleine explosie die de boel niet de lucht in laten vliegen maar wel de harde stenen dusdanig losmaakt dat de mijnwerkers deze daarna met de hand weg kunnen halen. Want het graven van de tunnel is veelal handwerk dat op de oude traditionele manier met pikhouwelen, schoppen, drilboren en houten steunpalen gerealiseerd wordt.

Vertragingen

Ook al zijn deze kleine explosies noodzakelijk, het maakt het graafwerk wel elke keer 2 uur of meer langzamer. Ten eerste moeten de Guardia Civil agenten afdalen om de explosieven te plaatsen en dienen de mijnwerkers de tunnels te verlaten. Na de explosie heeft men 30 tot 40 minuten nodig om het gas en vervuilde lucht dat is ontstaan na de explosie weg te zuigen voordat de mijnwerkers weer de lift in gaan en afdalen naar 83 meter diepte om verder te graven.

Eenmaal bij de waterput aangekomen zullen de mijnwerkers eerst met een speciale camera (die er uit ziet als een ronddraaiend oog) de waterput gaan onderzoeken voordat men beslist hoe men verder gaat met de reddingsoperatie.

De Guardia Civil meldde tijdens de persconferentie echter dat de mijnwerkers de verantwoordelijken zijn voor het graven van de tunnel maar dat specialisten van de Guardia Civil uiteindelijk zullen proberen bij Julen te komen.

Na een mogelijke redding

Er staat een veldhospitaal klaar voor eventueel de mijnwerkers of Guardia Civil agenten mochten zij gewond raken en om de eventueel nog levende maar gewonde Julen ter plaatse medische hulp te kunnen geven.

Daarnaast staan er meerdere helikopters van de Guardia Civil en Ambulancedienst vlakbij waarmee men snel naar een ziekenhuis kan vliegen mocht dat noodzakelijk zijn.

Iedereen die bezig is met de reddingspoging wacht in spanning af naar wat er de komende uren of dagen gaat gebeuren. Dat geldt ook voor de ouders, de dorpsbewoners, bijna heel Spanje en overal op de wereld waar men de reddingspoging volgt.

Ouders

Sinds de dag van de verdwijning van Julen in de waterput leven de ouders van Julen in een soort van hel. Gelukkig worden de ouders gedurende deze zenuwslopende dagen bijgestaan door zo’n 30 personen die samen met moeder Vicky en vader José in een aan hen geleende woning die in de nabijheid van de reddingswerkzaamheden ligt.

Naast familie en vrienden zijn er permanent twee Guardia Civil agenten aanwezig bij de ouders. Daarnaast staat er een team van psychologen dag en nacht klaar om de ouders op te vangen, hen bij te staan en moed in te praten.

Dankzij alle spanningen moest vader José vrijdagavond medisch bijgestaan te worden vanwege een paniek- en angstaanval. Het is niet bekend hoe het met hem gaat.

 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Lieve fam,vrienden , hulpverleners van Julen.

  Gecondoleerd met Julen, heel veel sterkte gewenst.
  Elke dag was de kleine Julen in mijn gedachten.
  Zoveel respect voor de hulpverleners,fijn dat ze Julen hebben gevonden.
  In gedachten bij jullie.

 2. Was te verwachten. Zouden ze nog kunnen vaststellen of het ventje onmiddellijk overleden is tijdens de val of pas dagen erna?

  1. Ze zijn nu bezig met de autopsie om vast te kunnen stellen wat er precies is gebeurd met Julen voor, tijdens en na de val. Dit zal de komende dagen waarschijnlijk wel openbaar worden gemaakt.

   1. Misschien, maar of dit openbaar wordt gemaakt? dat zal afhangen vd magistraat en/of vd familie. Vermoedelijk wel aangezien iedereen graag de volledige feiten wensen te kennen

 3. Rust zacht lieve ventje .
  Wat had de wereld op goed nieuws gehoopt .. hoop zo dat je niet geleden heb.. wens de familie veel kracht toe heel veel kracht want wat is het leven toch oneerlijk voor hun.. :(:(
  Rust zacht kereltje 🙁

 4. Teletekst: ‘Lichaam van peuter Julen gevonden’

  Reddingswerkers hebben in een diepe
  put bij Málaga het lichaam gevonden van
  de Spaanse peuter Julen.De peuter werd
  sinds vorige week zondag vermist.

  Reddingswerkers vonden het levenloze
  lichaam van de 2-jarige jongen vannacht
  om 01.25 uur.Hij verdween toen hij met
  zijn familie een wandeling maakte in
  een berggebied bij de plaats Totalán.
  Volgens zijn ouders viel hij in een put
  die 110 meter diep is.

  Honderden reddingswerkers waren sinds
  de vermissing bezig met de zoektocht,
  die zeer moeizaam verliep.Gisteren
  moesten met kleine explosies nog harde
  stukken steen worden opgeblazen.

 5. Helaas… Zojuist is officieel bekend gemaakt dat Julen onder in de put dood is aangetroffen. Heel erg triest. Gecondoleerd.

 6. Lieve Vicky en José .
  Ik brand elke dag een kaarsje voor jullie en jullie zoontje Julen, want ik ben met mijn gedachten bij jullie en ik bid dat God en de engelen jullie bij zullen staan.

  Stuur heel veel licht en liefde naar jullie en Julen

 7. Vicky en José, Laat God jullie
  Kracht geven en omringen, weet dat alleen Hij voor een wonder kan zorgen.

  Ik bid voor dat wonder, in liefde voor jullie , Julen en de familie.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by