Laatste nieuws omtrent reddingspoging Julen in Málaga (zaterdag)

https://twitter.com/LaVanguardia/status/1088898297505435650
Beeld: Twitter

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Het is op een dag na alweer twee weken geleden dat de tweejarige Julen op zondag 13 januari in een 110 meter diepe en 25 centimeter brede waterput is gevallen. Sinds die dag zijn meer dan 300 specialisten van de Guardia Civil, brandweer en veel andere reddingswerkers en vrijwilligers bezig om dag en nacht naar manieren te zoeken om bij Julen te komen in de diepe put.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]LAATSTE NIEUWS: LICHAAM VAN JULEN GEVONDEN IN DE WATERPUT[/su_note]

Sinds donderdagavond zijn 8 mijnwerkers van de Brigada de Salvamento Minero uit Asturië in 4 teams van 2 personen bezig om op een diepte van 83 meter een horizontale tunnel te graven richting de waterput.

We hebben in onze eerdere dagelijkse berichtgeving reeds tekst en uitleg gegeven over hoe deze reddingsoperatie in elkaar zit. Zie daarvoor HIER (vrijdag) en ook HIER (donderdag).

45 centimeter

Op vrijdagavond maakte de Guardia Civil tijdens een korte persconferentie meer details bekend over de situatie. De mijnwerkers waren op dat moment al ongeveer 24 uur bezig met het graven van de horizontale tunnel en hebben tijdens de 3,80 meter graven met diverse problemen en obstakels te maken gehad.

Tijdens de persconferentie werd bekend dat op vrijdagavond (dag 12) om 20.40 uur de mijnwerkers van de 3,80 meter reeds 3,35 meter hadden gegraven. Met andere woorden, vrijdagavond had men nog maar 45 centimeter te gaan om bij de waterput te komen. Die laatste centimeters waren echter wel moeilijk en men moest een vierde micro-explosie gebruiken om verder te kunnen gaan.

Een micro-explosie is een kleine explosie die de boel niet de lucht in laten vliegen maar wel de harde stenen dusdanig losmaakt dat de mijnwerkers deze daarna met de hand weg kunnen halen. Want het graven van de tunnel is veelal handwerk dat op de oude traditionele manier met pikhouwelen, schoppen, drilboren en houten steunpalen gerealiseerd wordt.

Vertragingen

Ook al zijn deze kleine explosies noodzakelijk, het maakt het graafwerk wel elke keer 2 uur of meer langzamer. Ten eerste moeten de Guardia Civil agenten afdalen om de explosieven te plaatsen en dienen de mijnwerkers de tunnels te verlaten. Na de explosie heeft men 30 tot 40 minuten nodig om het gas en vervuilde lucht dat is ontstaan na de explosie weg te zuigen voordat de mijnwerkers weer de lift in gaan en afdalen naar 83 meter diepte om verder te graven.

Eenmaal bij de waterput aangekomen zullen de mijnwerkers eerst met een speciale camera (die er uit ziet als een ronddraaiend oog) de waterput gaan onderzoeken voordat men beslist hoe men verder gaat met de reddingsoperatie.

De Guardia Civil meldde tijdens de persconferentie echter dat de mijnwerkers de verantwoordelijken zijn voor het graven van de tunnel maar dat specialisten van de Guardia Civil uiteindelijk zullen proberen bij Julen te komen.

Na een mogelijke redding

Er staat een veldhospitaal klaar voor eventueel de mijnwerkers of Guardia Civil agenten mochten zij gewond raken en om de eventueel nog levende maar gewonde Julen ter plaatse medische hulp te kunnen geven.

Daarnaast staan er meerdere helikopters van de Guardia Civil en Ambulancedienst vlakbij waarmee men snel naar een ziekenhuis kan vliegen mocht dat noodzakelijk zijn.

Iedereen die bezig is met de reddingspoging wacht in spanning af naar wat er de komende uren of dagen gaat gebeuren. Dat geldt ook voor de ouders, de dorpsbewoners, bijna heel Spanje en overal op de wereld waar men de reddingspoging volgt.

Ouders

Sinds de dag van de verdwijning van Julen in de waterput leven de ouders van Julen in een soort van hel. Gelukkig worden de ouders gedurende deze zenuwslopende dagen bijgestaan door zo’n 30 personen die samen met moeder Vicky en vader José in een aan hen geleende woning die in de nabijheid van de reddingswerkzaamheden ligt.

Naast familie en vrienden zijn er permanent twee Guardia Civil agenten aanwezig bij de ouders. Daarnaast staat er een team van psychologen dag en nacht klaar om de ouders op te vangen, hen bij te staan en moed in te praten.

Dankzij alle spanningen moest vader José vrijdagavond medisch bijgestaan te worden vanwege een paniek- en angstaanval. Het is niet bekend hoe het met hem gaat.

 

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
13 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Rust zacht julen ,sterkte voor de ouders wat een verdriet .
Geen woorden voor ?

Lieve Vicky en Jose

Wens jullie heel veel sterkte met het grote verlies

Lieve fam,vrienden , hulpverleners van Julen.

Gecondoleerd met Julen, heel veel sterkte gewenst.
Elke dag was de kleine Julen in mijn gedachten.
Zoveel respect voor de hulpverleners,fijn dat ze Julen hebben gevonden.
In gedachten bij jullie.

Was te verwachten. Zouden ze nog kunnen vaststellen of het ventje onmiddellijk overleden is tijdens de val of pas dagen erna?

Misschien, maar of dit openbaar wordt gemaakt? dat zal afhangen vd magistraat en/of vd familie. Vermoedelijk wel aangezien iedereen graag de volledige feiten wensen te kennen

Ik ben woordeloos . . .

Rust zacht lieve ventje .
Wat had de wereld op goed nieuws gehoopt .. hoop zo dat je niet geleden heb.. wens de familie veel kracht toe heel veel kracht want wat is het leven toch oneerlijk voor hun.. :(:(
Rust zacht kereltje 🙁

Teletekst: ‘Lichaam van peuter Julen gevonden’

Reddingswerkers hebben in een diepe
put bij Málaga het lichaam gevonden van
de Spaanse peuter Julen.De peuter werd
sinds vorige week zondag vermist.

Reddingswerkers vonden het levenloze
lichaam van de 2-jarige jongen vannacht
om 01.25 uur.Hij verdween toen hij met
zijn familie een wandeling maakte in
een berggebied bij de plaats Totalán.
Volgens zijn ouders viel hij in een put
die 110 meter diep is.

Honderden reddingswerkers waren sinds
de vermissing bezig met de zoektocht,
die zeer moeizaam verliep.Gisteren
moesten met kleine explosies nog harde
stukken steen worden opgeblazen.

Helaas… Zojuist is officieel bekend gemaakt dat Julen onder in de put dood is aangetroffen. Heel erg triest. Gecondoleerd.

Lieve Vicky en José .
Ik brand elke dag een kaarsje voor jullie en jullie zoontje Julen, want ik ben met mijn gedachten bij jullie en ik bid dat God en de engelen jullie bij zullen staan.

Stuur heel veel licht en liefde naar jullie en Julen

Vicky en José, Laat God jullie
Kracht geven en omringen, weet dat alleen Hij voor een wonder kan zorgen.

Ik bid voor dat wonder, in liefde voor jullie , Julen en de familie.

precies! Blijven bidden.God is de grote Helper! Veel sterkte lieve familie

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.