Search
menu
Search

Nederlanders opgelet: Frankrijk waarschuwt voor het eten van drop wat ‘dodelijk’ kan zijn

Nederlanders opgelet: Frankrijk waarschuwt voor het eten van drop wat ‘dodelijk’ kan zijn
Beeld: Canva

Nederlanders opgelet: Frankrijk waarschuwt voor het eten van drop wat ‘dodelijk’ kan zijn

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Kom niet aan het Nederlandse drop want dat kan écht niet! Dat te veel drop eten niet gezond is weten we natuurlijk allemaal, maar het is lastig om van het verslavende snoepgoed af te blijven. Toch zou dat volgens de Franse Voedsel- en Warenautoriteit beter zijn als je dat wel doet want volgens het Franse ‘Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail’ kan drop (regaliz in het Spaans en réglisse in het Frans) ‘dodelijk’ zijn, en dat is ook nieuws in Spanje.

Af en toe en met mate drop consumeren is natuurlijk veilig, maar het consumeren van grote hoeveelheden kan schadelijk zijn vanwege de toxiciteit ervan. Al sinds de oudheid wordt het gebruikt als medicinaal middel en lijkt het te helpen bij hoesten of het verwijderen van toxines. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in veel voedingsproducten en kan worden gevonden als zoetstof of smaakstof in snoep, kauwgom, ijs, frisdranken of alcoholische dranken.

Het kan gemakkelijk zijn om regelmatig grote hoeveelheden voedsel te consumeren dat drop (zoethout) bevat. Dit kan leiden tot ernstige en potentieel dodelijke vergiftigingen, zelfs bij gezonde personen, zoals onlangs waarschuwde het Franse Agentschap voor Voedselveiligheid en Gezondheid (ANSES). Dit agentschap heeft geadviseerd om drop “alleen af en toe en met mate” te consumeren, nadat er tussen 2012 en 2021 tientallen gevallen van vergiftiging zijn geregistreerd.

Het onderzoek, uitgevoerd door het agentschap samen met de toxicologische centra, toonde aan dat er gedurende die periode tot 64 personen vergiftigd raakten na het consumeren van dranken of voedsel op basis van zoethout (drop). In 42% van de gevallen ontwikkelden ze ernstige en potentieel dodelijke symptomen, zoals hoge bloeddruk en hartproblemen veroorzaakt door een teveel aan kalium in het bloed. Er werd melding gemaakt van één sterfgeval bij een persoon met ernstige leverbeschadiging in het verleden.

Het natuurlijke zuur glycyrrhizine komt voor in de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, terwijl het ammoniumzout ervan wordt geproduceerd uit waterige extracten van de plant. ANSES adviseert om niet meer dan 10 mg glycyrrhizine per dag te consumeren, en om bronnen van inname via voedsel, medicijnen en tabak niet te vermenigvuldigen. Daarnaast adviseert ANSES om producten met zoethout niet continu te consumeren.

Volgens de voorschriften van de EU is het verplicht om de aanwezigheid van zoethout aan te geven in snoep of dranken met een concentratie van 100 mg/kg of 10 mg/l of hoger. Als de concentratie hoger of gelijk is aan 4 g/kg, moet de waarschuwing “Bevat zoethout: personen met hypertensie moeten overmatige consumptie vermijden” worden vermeld. Hetzelfde geldt voor dranken met een concentratie van 50 mg/l of hoger, of gelijk aan of hoger dan 300 mg/l in het geval van dranken die meer dan 1,2% volume alcohol bevatten.

Ga naar de inhoud