12 tot 13 miljoen werknemers profiteren van een kortere werkweek in Spanje

12 tot 13 miljoen werknemers profiteren van een kortere werkweek in Spanje
Beeld: via canva.com

12 tot 13 miljoen werknemers profiteren van een kortere werkweek in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse vakbond Comisiones Obreras CCOO heeft recent een rapport gepubliceerd waarin wordt berekend dat een verkorting van de werkweek naar 37,5 uur ongeveer 13 miljoen werknemers in Spanje ten goede zou komen. De regering overweegt om in 2025 de maximale wettelijke werkweek te verkorten van 40 uur naar 37,5 uur.

Volgens de schatting van CCOO zou een geleidelijke verkorting van de werkweek in twee stappen (eerst naar 38,5 uur in 2024 en dan naar 37,5 uur in 2025) ongeveer 13 miljoen werknemers in de private sector ten goede komen.

De eerste stap, de verkorting naar 38,5 uur in 2024, zou relatief weinig effect hebben. Het gemiddelde in cao’s ligt namelijk al rond de 38,5 uur. Vooral werknemers zonder cao en in sectoren als landbouw, horeca en detailhandel, waar nog langere werkweken gelden, zouden hiervan profiteren.

De tweede stap, de verdere verkorting naar 37,5 uur in 2025, zou volgens CCOO een veel groter effect hebben. Naar schatting zouden hiermee 10,3 miljoen werknemers met een cao geholpen zijn, wat neerkomt op 94% van alle werknemers onder een cao. Dit is 72% van alle loontrekkenden.

Als de maximale werkweek daadwerkelijk ingekort wordt naar 37,5 uur, betekent dit volgens CCOO dat werknemers gemiddeld 39 uur minder per jaar zullen werken. Dit is gebaseerd op een vergelijking met de huidige gemiddelde cao-werkweek van 38,5 uur.

Regeringsdoel: 12 miljoen werknemers

De raming van CCOO is iets optimistischer dan die van de regering en enkele onderzoeksbureaus. Vicepremier Yolanda Díaz spreekt over ongeveer 12 miljoen werknemers in de private sector die zouden profiteren. Ander onderzoek houdt het op ongeveer 8 miljoen werknemers die nu al een werkweek langer dan 37,5 uur hebben.

De regering en vakbonden menen dat een kortere werkweek niet alleen werknemers ten goede komt, maar ook de productiviteit en lokale economie zal stimuleren. Bedrijven zullen processen moeten herorganiseren en digitaliseren om met minder werktijd hetzelfde kunnen produceren. Dit verhoogt de efficiëntie.

Critici betwijfelen of een verplichte verkorting van de werkweek tot meer efficiëntie en productiviteit zal leiden. Ze wijzen op het risico van hogere loonkosten voor werkgevers, wat ten koste kan gaan van het aantal banen. Ook menen critici dat productiviteitsstijging meestal vóóraf gaat aan verkorting van de werkweek, niet andersom.

Ga naar de inhoud