Lokale campagne tegen privéjets op Balearen eilanden

Lokale campagne tegen privéjets op Balearen eilanden
Beeld: Canva

Lokale campagne tegen privéjets op Balearen eilanden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In februari nam Nicole Kidman afscheid van Mallorca en maakte ze plannen om na de opnames van de serie Lioness terug te keren naar het eiland. De Hollywoodster arriveerde met een privéjet. Richard Branson zal zijn luxueuze hotel Son Bunyola in juni openen. Het is gemakkelijk voor te stellen hoe hij zal arriveren bij de opening, net zoals Cristiano Ronaldo deze zomer zal doen wanneer hij terugkeert naar de Spaanse archipel. Elton John gebruikte kortgeleden de exclusieve terminal voor zakelijke luchtvaart op de luchthaven van Palma om bij te tanken… Het is nog geen zomer en het aantal privéjets neemt nu al toe.

2022 is afgesloten met een stijging van 32% van privéjets vergeleken met het pre-corona jaar 2019. Er kwamen in totaal bijna 34.000 privéjets naar de eilanden waarvan 16.600 op Mallorca, 15.300 op Ibiza en 2.000 op Menorca. Mallorca en Ibiza bevinden zich binnen de Europese Unie op de lijst van vliegvelden waar de meeste privéjets landen en opstijgen en worden slechts overtroffen door de luchthavens van Parijs, Nice, Genève, Farnborough, Londen (Luton en Biggin Hill), Zürich en Milaan.

Het is dus ook niet verwonderlijk dat ‘Prou Jets Privats’ is gelanceerd, een lokale campagne tegen de uitstoot van de superrijken die ‘de wereld vernietigen’. Deze campagne sluit zich aan bij een groeiende internationale beweging en maakt deel uit van ‘Make Them Pay’, waarbij de samenleving en wetenschappelijke wereld zich verenigen om te eisen dat vervuilende praktijken verboden worden, de vervuiler betaalt en belastingen worden opgelegd aan frequente reizigers.

De campagne begon met een protest in november 2022 bij de privéjets terminal in Ibiza en kreeg veel media-aandacht. In februari 2023 werd de campagne voortgezet op de luchthaven op Mallorca.

De lokale tak van de politieke partij Unidas-Podemos heeft een idee gelanceerd om extra belasting te heffen vanwege de uitstoot van privéjets ter compensatie van de milieuschade die deze vliegtuigen veroorzaken. Volgens deze partij staat twee uur vliegen in een privéjet gelijk aan de uitstoot van iemand gedurende een heel jaar in Spanje.

privevliegtuuig
Wat kost het om een privé vliegtuig te huren om naar Spanje te vliegen?
Het aantal vluchten met privé vliegtuigen is in de Europese Unie enorm gestegen en een van de populaire bestemmingen is Spanje maar wat kost het nu om een ‘ …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud