Mobiele telefoondata laten zien hoeveel Spanjaarden naar Nederland en België reizen

Mobiele telefoondata laten zien hoeveel Spanjaarden naar Nederland en België reizen
Beeld: Canva

Mobiele telefoondata laten zien hoeveel Spanjaarden naar Nederland en België reizen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaanse Statistiekbureau INE publiceert periodiek de resultaten van een experimenteel onderzoek waarbij wordt gekeken naar de data van de mobiele telefoons. Daaruit is op te maken waar men binnen Spanje naar toe reisde, waar de internationale reizigers naartoe reisden en uit welke landen deze kwamen, maar ook waar de inwoners van Spanje naar toe reisden. We hebben voor 2022 gekeken naar de Spaanse mobiele telefoon eigenaren en de landen waar ze naartoe reisden.

Wanneer Spanjaarden besluiten om te reizen naar het buitenland, kiezen ze niet voor bestemmingen die ver weg zijn gelegen. Maar liefst 51% van de reizen die ze vorig jaar maakten, gingen naar Frankrijk en Portugal. Deze landen zijn de toegankelijkste bestemmingen omdat ze bereikbaar zijn met verschillende vervoersmiddelen, zoals de auto, trein of vliegtuig.

Het tweede favoriete reisdoel van inwoners van Spanje in 2022 was Portugal, met 23% van alle reizen. Italië voltooit de top drie van meest bezochte landen door inwoners van Spanje, maar met een percentage van slechts 9% van het totaal, is dit veel lager dan dat van Frankrijk of Portugal. De rest van de landen die de top 10 aanvullen zijn het Verenigd Koninkrijk (5%), Duitsland (4,6%), Marokko (4,4%), Andorra (3,8%), Nederland (1,9%) en België (1,8%).

Nederland en België

Als we HIER naar de maanden januari tot en met december 2022 kijken en de telefoongegevens van de Spanjaarden die naar Nederland en België reisden, zien we de volgende aantallen. Hierbij is alleen gekeken naar Spaanse SIM-kaarten die dus ook eigendom kunnen zijn van bijvoorbeeld Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen en een of meer Spaanse mobiele abonnementen hebben. Het zijn dus zeker geen waterdichte cijfers over het aantal Spanjaarden dat naar het buitenland reisde.

Als we voor Nederland alle 12 maanden van 2022 bij elkaar optellen komen we op een totaal van 447.137 personen, of beter gezegd mobiele telefoons die dus van Spanjaarden, Nederlanders, Belgen en andere nationaliteiten die in Spanje een SIM-kaart hebben kunnen zijn. Voor het bezoek van Spaanse mobiele telefoonhouders aan België gaat het bij 12 maanden bij elkaar opgeteld om 425.967 personen of mobiele telefoons.

telefoondata spanje
Mobiele telefoondata laten zien hoeveel Nederlanders en Belgen in januari naar Spanje kwamen
Via de mobiele telefoondata kan het Spaanse Statistiekbureau INE zien waar en hoeveel buitenlandse reizigers in januari naar Spanje kwamen, waaronder ook he …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud