Spanje is het vierde beste Europese land op het gebied van verkeersveiligheid

Spanje is het vierde beste Europese land op het gebied van verkeersveiligheid
Beeld: Freepik

Spanje is het vierde beste Europese land op het gebied van verkeersveiligheid

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie heeft vorige week voorlopige cijfers gepubliceerd over het aantal verkeersdoden in 2020. Met 29 sterfgevallen door verkeersongelukken per miljoen inwoners is het voor het eerst in de geschiedenis dat Spanje het beter doet dan Nederland (31), Duitsland (33), Frankrijk (39) en België (44).

Spanje staat wat betreft de cijfers per miljoen inwoners op de vierde plaats, dus voor o.a. Nederland en België maar achter Zweden (18), Malta (21) en Denemarkren (27) die het beter doen dan Spanje (29). Dit is natuurlijk het gevolg van minder verkeer op de weg vanwege de corona-pandemie.

In 10 jaar tijd is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers per miljoen inwoners in Spanje met 44% gedaald van 53 in 2010, 37 in 2019 en 29 in 2020. 

Het gemiddelde Europese (EU-27) was een daling van 36% van 67 in 2010 naar 42 in 2020. Voor België was dat -40% van 78 naar 44 en voor Nederland een verschil van 1% van 32 naar 31 (?). Zie de tabel en informatie HIER.

Verkeersdoden Spanje

2020 sloot in Spanje af met het laagste aantal verkeersdoden ooit (sinds 1960). Mede vanwege de corona-pandemie en de thuisblijfplicht in maart, april en mei 2020 was er minder verkeer op de weg.

Toch overleden er bij 797 verkeersongevallen toch nog 870 personen wat 21% minder is dan de 1.098 verkeersdoden in 2019. Er moesten ook 3.463 verkeersdeelnemers opgenomen worden in ziekenhuizen wat tevens een daling was van 22% ten opzichte van 2019.

Verkeersdoden EU

In 2020 verloren naar schatting 18.800 mensen het leven bij een verkeersongeval, een ongekende daling met 17% ten opzichte van 2019. In 2020 kwamen bijna 4.000 minder mensen om het leven op de EU-wegen dan in 2019. 

Uit voorlopige cijfers voor 2020 blijkt dat in 18 lidstaten het laagste aantal verkeersdoden ooit werd geregistreerd. In de hele EU daalde het aantal verkeersdoden gemiddeld met 17% in vergelijking met 2019.

Deze daling was echter verre van uniform want deze was het grootst (20% of meer) in België, Bulgarije, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Kroatië, Italië, Hongarije, Malta en Slovenië. In vijf lidstaten (Estland, Ierland, Letland, Luxemburg en Finland) werd daarentegen een stijging opgetekend.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.