Opnieuw grote natuur- en bosbrand in Tarragona (UPDATE)

Opnieuw grote natuur- en bosbrand in Tarragona
Beeld: Diari Mes

Opnieuw grote natuur- en bosbrand in Tarragona (UPDATE)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië heeft voor de tweede keer in slechts twee weken tijd te maken met een enorme bosbrand. De hoge temperaturen tijdens de hittegolf en de aanhoudende wind hebben ervoor gezorgd dat er op het moment van schrijven 2.500 3.500 4.000 hectare natuur in rook is opgegaan in de regio La Ribera d’Ebro.

[su_highlight]LAATSTE UPDATE VAN DE BOSBRAND IS HIER TE LEZEN[/su_highlight]

Met meer dan 60 brandweereenheden en 14 blushelikopters en vliegtuigen probeert de brandweer er alles aan te doen om de brand te stoppen. Er zijn reeds 2.500 3.500 4.000 hectare natuur door de vlammenzee verwoest terwijl er ook een boerderij met geiten verbrand is en er 17 28 personen geëvacueerd moesten worden.

De natuur- en bosbrand woedt in de zones Palma d’Ebre, Bovera, Flix, Maials en Llardecans waar sinds 14.30 uur woensdagmiddag men druk bezig is om de brand te blussen en te stoppen. In totaal zijn er 260 brandweerlieden bezig met het bluswerk, zowel op grond als in de lucht waarbij het grondpersoneel de hele nacht zal doorwerken en het personeel vanuit de lucht net zo lang zal werken tot het donker wordt (en men niet mag vliegen) en dan vanaf donderdagmorgen opnieuw.

Zoals de regionale krant Diario de Tarragona schrijft is de brand ontstaan in de buurt van km 10 langs de T-714 weg die de gemeenten Vinebre en La Torre de l’Espanyol verbindt. De brand kon dankzij de extreem hoge temperaturen van meer dan 36 graden, de droge natuur en de aanhoudende wind snel rond zich heen grijpen en voor de enorme verwoesting zorgen.

De Agents Rurals (Catalaanse natuur politie) meent dat de brand spontaan is ontstaan in een mesthoop waar de uitwerpselen door de hitte en uitstotende gassen de eerste vlammen kunnen hebben veroorzaakt. Verder onderzoek volgt echter nog.

Als gevolg van deze brand zijn de volgende wegen gesloten voor al het verkeer: de C-12 (tussen Maials en Flix), de T-703 (Palma d’Ebre), de C-233 (tussen Bovera en Flix), de T-714 (Torre de la Espanyol) en T-2237 (tussen Vinebre en La Palma d’Ebre). Men raadt iedereen aan niet naar het getroffen gebied te gaan.

Twee weken geleden op 10 juni woedde er in bijna hetzelfde gebied in de bergen bij El Perelló een grote natuur- en bosbrand waardoor bijna 250 hectare natuur werd verwoest. Deze brand ontstond door de verbranding van tuin- en landbouwafval dat niet goed gedoofd was door een boer.

UPDATE: De bosbrand heeft inmiddels alweer 4.000 hectare natuur verwoest en is officieel de ergste brand van de afgelopen 20 jaar. In de pers spreekt men over een potentieel van 20.000 hectare natuur die verwoest kan worden als de brand zonder controle doorgaat. De brandweer meent dat het in de weercondities op dit moment onmogelijk is om de brand op donderdag onder controle te krijgen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.