Personeel Mercadona wil meer salaris en meer vrije dagen

Oeps ... foto ontbreekt!

Personeel Mercadona wil meer salaris en meer vrije dagen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De bedrijfsleiding van de bekendste supermarktketen in Spanje Mercadona zit op dit moment aan tafel met de vertegenwoordiging van de werknemers. De vakbonden UGT en CCOO hebben aangegeven dat ze een salarisverhoging willen van 3% en dat de werknemers meer vrije dagen moeten krijgen. Het gemiddelde netto maandloon bij de Mercadona op dit moment is 1.462 euro, een van de hoogste in deze sector in Spanje.

De Spaanse supermarktketen Mercadona heeft in Spanje (en binnenkort ook Portugal) 1.629 eigen supermarkten waar samen met de distributiecentra en kantoren 84.000 mensen werken. In maart dit jaar maakte Mercadona (net zoals elk jaar) de salarissen bekend en plaatste deze op internet.

Salarissen

Gemiddeld verdient elke arbeider bij de Mercadona 1.462 euro netto (1.775 euro bruto) per maand, dat is het salaris van iemand die langer dan 4 jaar werkzaam is bij de supermarktketen, iets wat voor 78% van het personeel geldt. Iemand die minder dan een jaar werkt bij de Mercadona verdient netto 1.132 euro netto (1.312 bruto).

Iemand die minimaal 2 jaar bij de Mercadona werkt heeft een salaris van 1.224 euro netto (1.441 bruto) en bij 3 jaar is dat 1.337 euro (1.599 bruto) en daarna elk jaar een toename van 11% tot het maximale van 1.462 euro netto (1.775 bruto) als men 4 jaar of langer werkzaam is bij de Mercadona.

Naast de salarissen ontvangen de werknemers jaarlijks ook een deel van de winst die de supermarktketen maakt. In 2017 werd 313 miljoen euro onder het personeel verdeeld als extra bonus voor de inzet van het personeel.

Verhoging

In 2017 werd door Mercadona een salarisverhoging van 1,6% aangekondigd, iets wat de 84.000 werknemers ook hebben gekregen dit jaar. De vakbonden willen echter dat deze verhoging hoger wordt en tenminste 3% zal bedragen, iets waar de Mercadona met de UGT en CCOO vakbonden over moet discussiëren.

Een verhoging van 3% zou inhouden een verhoging van 53,25 euro per maand bij het gemiddelde netto maandsalaris van 1.462 euro.

Vrije dagen

De vakbonden willen niet alleen over de salarisverhoging praten met Mercadona maar ook over de vrije dagen. De vakbond CCOO wil tenminste twee vrije dagen hebben gedurende de werkweek terwijl de vakbond UGT liever spreekt over een kwalitatief weekend. In principe hebben de werknemers dat al want de Mercadona is tegenwoordig een van de weinige supermarkten die, precies om het familie- en privéleven te bevorderen, niet op zondag open is.

Mercadona heeft echter wel de mogelijkheid om op zondag te openen want zo staat dat in de statuten maar vooralsnog wil de eigenaar Juan Roig daar niets van weten. Daar heeft hij twee redenen voor, ten eerste omdat dit niet goed is voor de werknemers omdat ze geen kwalitatief weekend zullen hebben en ten tweede omdat hij van mening is dat openen op zondag alleen maar geld zal kosten.

Op dit moment moeten werknemers werken van maandag tot en met zaterdag met een maximum van 40 uur per week. Mercadona beslist hoe deze uren verdeeld worden en dient dat de werknemers tenminste 10 dagen van te voren door te geven.

Ga naar de inhoud