Prijs dagmenu in Spanje gestegen naar gemiddeld 13 euro

Prijs dagmenu in Spanje gestegen naar gemiddeld 13 euro
Beeld: via canva.com

Prijs dagmenu in Spanje gestegen naar gemiddeld 13 euro

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Iedereen die Spanje bezoekt of daar is gaan wonen kent het fenomeen ‘menú del día’. Het ‘menu van de dag’ of ‘dagmenu’ is een Spaanse uitvinding waar veel mensen elke dag gretig gebruik van maken en wat ook door de miljoenen toeristen die het land bezoeken gewaardeerd wordt. Helaas zijn ook dagmenu’s duurder geworden in Spanje waar de gemiddelde prijs inmiddels is gestegen naar 13,20 euro.

In Spanje kost een dagmenu gemiddeld 13,20 euro. Dit is een stijging van 3,4% vergeleken met 2022, toen het 12,80 euro kostte. Volgens een enquête in de Spaanse horeca is de prijs van het dagmenu in 2023 met 12,6% gestegen vergeleken met 2016 (11,70 euro).

76% van de ondervraagde restaurants heeft de prijs van het dagmenu in de afgelopen negen maanden verhoogd, tegenover 24% die dat niet heeft gedaan. Dit hoewel de prijzen van voedsel en dranken tussen januari en september 2023 met 6% gestegen zijn. Volgens het onderzoek heeft 26,5% van de restaurants de prijs van het dagmenu met maximaal 5% verhoogd.

De prijzen van dagmenu’s in Spanje variëren sterk van stad tot stad. In Barcelona, Madrid en Bilbao zijn de dagmenu’s het duurst, met prijzen van respectievelijk 14,70 euro, 14,50 euro en 14 euro. In Las Palmas de Gran Canaria, Sevilla en Valencia zijn de dagmenu’s het goedkoopst, met prijzen van respectievelijk 11,90 euro, 12,30 euro en 12,70 euro.

De Spaanse Horeca verwacht dat de prijzen van voedsel niet zullen dalen tot onder de 10% tot eind dit jaar of begin 2024. Dit betekent dat de prijzen van dagmenu’s in Spanje waarschijnlijk nog verder zullen stijgen in de komende maanden.

menu
Het geliefde ‘menu van de dag’ is een typisch Spaanse uitvinding
Als je Spanje bezoekt of daar woont ben je natuurlijk allang bekend met het fenomeen ‘menú del día’ ofwel het dagmenu wat een uitgebreid menu is met een vaste prijs, maar wist je dat dit een Spaanse uitvinding is?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud