De tien duurste en goedkoopste steden in Spanje voor senioren om te wonen

De tien duurste en goedkoopste steden in Spanje voor senioren om te wonen
Beeld: via canva.com

De tien duurste en goedkoopste steden in Spanje voor senioren om te wonen

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het platform Kelisto heeft een analyse uitgevoerd van de kosten van 17 producten en diensten in 6 categorieën in de 50 Spaanse provinciehoofdsteden en de autonome steden Ceuta en Melilla. De categorieën zijn: woning (koop en huur); huishoudelijke rekeningen (verzekeringen, elektriciteit en gas); belastingen; openbaar en privévervoer; inkoop (boodschappen en prijzen) en vrije tijd (bioscoop en prijs van een biertje).

De analyse van Kelisto toont aan dat er een verband is tussen de kosten van levensonderhoud en de salarissen in Spanje. De duurste steden zijn meestal ook de steden met de hoogste salarissen. Dit komt doordat de vraag naar arbeid in deze steden hoger is, waardoor werkgevers hogere salarissen moeten betalen om werknemers aan te trekken. 

De verschillen in de kosten van levensonderhoud tussen de duurste en de goedkoopste steden in Spanje zijn groot. Dit is het geval voor alle zes de variabelen die zijn onderzocht.

De tien goedkoopste steden om te wonen voor senioren in Spanje zijn Lugo (Galicië), Palencia en Zamora (Castilië en León), Cáceres (Extremadura), Ávila (Castilië en León), Ourense (Galicië), Huesca en Teruel (Aragón), León (Castilië en León) en A Coruña (Galicië). Deze tien steden zijn goedkoper dan de gemiddelde stad in Spanje, voor alle kosten die zijn geanalyseerd. 

De tien duurste steden om te wonen voor senioren in Spanje zijn San Sebastián (Baskenland), Barcelona (Catalonië), Madrid, Palma de Mallorca (Balearen), Bilbao (Baskenland), Granada (Andalusië), Valencia (Valencia regio), Pamplona (Navarra), Santander (Cantabrië) en Málaga (Andalusië). Ze zijn duurder dan de gemiddelde stad in Spanje, voor alle kosten die zijn geanalyseerd.

Ga naar de inhoud