Search
menu
Search

De Spaanse vastgoedsector en woningprijzen in 2024

De Spaanse vastgoedsector en woningprijzen in 2024
Beeld: via canva.com

De Spaanse vastgoedsector en woningprijzen in 2024

De Spaanse vastgoedsector staat voor grote uitdagingen in 2024. Volgens de laatste voorspellingen van het vastgoedplatform donpiso zal de gemiddelde huizenprijs met 5% dalen in 2024 als gevolg van een sterke daling van de vraag in de eerste helft van het jaar. De onderdirecteur van donpiso legt uit dat deze neerwaartse trend het logische gevolg is van verschillende factoren.

De verwachting is dat de huizenprijzen in Spanje in 2024 met 5% zullen dalen als gevolg van een sterke daling van de vraag naar koopwoningen. Volgens de voorspellingen van donpiso zal het aantal verkochte woningen in de eerste helft van 2024 met meer dan 10% op jaarbasis dalen.

Deze neerwaartse trend heeft verschillende oorzaken zoals de stijgende kosten van levensonderhoud en hypotheken. Ook het gebrek aan economische en juridische stabiliteit door de nieuwe Woningwet en een nieuwe regering zijn oorzaken. Verder is er sprake van een natuurlijke cyclus van de vastgoedmarkt na een periode van sterke groei in 2015-2019 en 2021-2022.

De nieuwe Woningwet en de nieuwe ‘zwakke’ minderheidsregering zorgen voor grote onzekerheid onder vastgoedinvesteerders. Dit remt de groei van investeringen in de vastgoedmarkt. Daarnaast leidt de hoge inflatie tot stijgende kosten van levensonderhoud en duurdere hypotheken. Dit maakt het voor veel gezinnen lastiger om een huis te kopen.

Huizenprijzen

De Spaanse vastgoedmarkt bevindt zich momenteel in een overgangsperiode. Na een periode van sterke groei beginnen de prijzen te stabiliseren of licht te dalen. Toch zijn er nog altijd verschillen tussen autonome regio’s en zelfs provincies in Spanje.

De meest dynamische vastgoedmarkten blijven de grote steden zoals Madrid, Barcelona, Valencia en Bilbao. Ook de regio’s aan de kust zoals Valencia, Andalusië en Murcia blijven populair. In deze regio’s zal de daling van de huizenprijzen naar verwachting het kleinst zijn.

Ondanks de inflatie is er nog relatief evenwicht tussen vraag en aanbod op de koopwoningmarkt. Wel daalt het aantal verkochte woningen, maar de prijzen dalen minder sterk dan aanvankelijk werd verwacht. Donpiso voorspelt dalingen van meer dan 10% op jaarbasis in de eerste helft van 2024. Tegelijkertijd dalen de prijzen minder snel dan te verwachten is bij zo’n sterke daling van het aantal verkopen. Dit duidt op een zeker evenwicht tussen vraag en aanbod.

Huurwoningen

De maatregelen rond de huurmarkt die voortvloeien uit de nieuwe Woningwet worden door de sector als negatief ervaren. Deze maatregelen zouden investeringen in huurwoningen ontmoedigen. Door de strengere regels voor verhuurders worden investeringen in huurwoningen minder aantrekkelijk. Dit kan op termijn leiden tot minder aanbod en hogere huren. De grote hoeveelheid aan nieuwe regulering zorgt daarnaast voor extra onzekerheid bij verhuurders. Dit belemmert eveneens investeringsbeslissingen en groei van het aanbod.

Ga naar de inhoud